Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''taj čovjek je mafijaš''

Engleski nogomet zasad preživio ''nove sojeve'', hoće li ''rusko cjepivo'' djelovati u Londonu?

Unatoč zabranama navijači Chelseaja se ne predaju, pred Stamford Bridgeom 20-ak najlojalnijih slavilo je prvu pobjedu Thomasa Tuchela.

Situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu napeta je i neizvjesna, a koronakaos preslikao se i na nogomet. U nešto više od pola sezone čak sedam klubova izmijenilo se na vodećoj poziciji engleske Premier lige. Ipak, vlada ističe da se nakon dva mjeseca i osam milijuna cijepljenih ljudi vidi znatan pomak u društvu, a da bi se situacija ubrzo mogla stabilizirati, signalizira i Manchester City, koji je u posljednjih nekoliko tjedana uhvatio formu i počeo graditi prednost na vrhu ljestvice.

Ipak, situacija je daleko od izvjesne jer uvijek se može pojaviti neki novi soj poput Aston Ville, Southamptona ili Chelseaja.

Jednu od najneizvjesnijih sezona otkad je Premier lige navijači mogu pratiti samo iz svojih domova. Tračak nade osjetili su u prosincu kada je vlada objavila da se na stadione može vratiti određen broj navijača, ali veselje je kratko trajalo jer ubrzo je broj koronaslučajeva počeo rasti i mjere se pooštravati, a početkom godine nastupio je i treći nacionalni lockdown koji će trajati minimalno do 8. ožujka prema posljednjim informacijama. Unatoč tome što je lockdown značio prekid rada gotovo svakog segmenta društva, nogomet je dobio dozvolu za nastavak pred praznim tribinama.

Navijači se okupljaju ispred stadiona

Navijači se ne predaju olako te unatoč zabranama nalaze načine da podrže svoje klubove. Tako je bilo i ove nedjelje kada se ispred Stamford Bridgea okupilo 20-ak najodanijih navijača, i pokoji slučajan prolaznik, te dalo podršku igračima Chelseaja koji su golovima Cesara Azpilicuete i Marcosa Alonsa pobijedili Burnley 2:0.

Bilo je i onih koji su pokušali dobiti rekvizite od omiljenih igrača, ali igrači su upućeni u mjere socijalnog distanciranja pa uglavnom nisu pristajali na kompromise. Tek je jedan navijač uspio ušićariti dres od Reecea Jamesa. Bio je to uspjeh iz drugog pokušaja jer isti je navijač Jamesa vrbovao i prošlog vikenda. Ostali igrači tek bi odmahnuli iz svojih skupocjenih automobila.

''Ma taj čovjek je mafijaš najobičniji, vidiš kako je brzo strpao dres u hlače da ga nitko ne vidi. Svaki vikend je tu i samo žica dresove'', rekao je Zaza, navijač Chelseaja iz Gruzije. ''Ja čekam Girouda da mi da dres. Imamo zajedničkog prijatelja pa mi je obećao dres.''

Bila je to prva pobjeda novog trenera Chelseaja Thomasa Tuchela, koji je klub preuzeo prije manje od tjedan dana, nakon što je Frank Lampard dobio otkaz. Uz Slavena Bilića, kojem je presudilo neslaganje s upravom West Bromwicha, Lampard je tako prošli tjedan postao drugi menadžer koji je ostao bez posla ove sezone. Roman Abramovich čovjek je od principa, 14 puta je smjenjivao trenere od 2004. godine, pa mu čak ni ovakva neizvjesna situacija na burzi rada nije mogla izmamiti simpatiju za legendu kluba koja je nakon kratke serije slabih rezultata morala napustiti klub.

Svašta se dogodilo u posljednja dva mjeseca

Prije samo dva mjeseca Lampard se sa Chelseajem borio za vodeću poziciju. Svašta se promijenilo u međuvremenu, doduše. Završio je drugi nacionalni lockdown, počeo je program masovnog cijepljenja, proglašen je treći nacionalni lockdown, a Chelsea trenutačno, nakon pobjede protiv Burnleya, drži tek sedmu poziciju s dvije utakmice više od Evertona, koji ima isti broj bodova, te Aston Ville, koja ima bod manje.

Thomas Tuchel došao je u Premier ligu na polovici sezone u kojoj je sve moguće. Ipak, nekoliko je puta proteklih dana naglasio da se ne nada naslovu prvaka ove godine jer je u ovom trenutku previše klubova između Chelseaja i prvog mjesta. Trenutačna je razlika između prvoplasiranog Cityja i Chelseaja 11 bodova, što se u ovakvim vremenima, u ovakvoj sezoni može promijeniti u samo nekoliko tjedana. Prije samo dva mjeseca Manchester City je nakon devet odigranih kola bio na 13. poziciji s osam bodova manje od prvog Tottenhama. Sada je City na prvom mjestu s tri boda više i utakmicom manje od drugoplasiranog Manchester Uniteda.

''Treba biti realan'', rekao je Tuchel kada ga se pitalo može li napasti naslov već ove godine.

Ovo nije normalno doba

Međutim, vremena nisu realna. Nije realno da aktualni prvak Liverpool izgubi od Aston Ville 7:2 pa se dogodilo. Nije realno ni da je ljudima zabranjen izlazak iz kuće pa se i to događa. Abramovich zasigurno nije doveo trenera koji će u nerealnim vremenima biti realan.

Robert Prosinečki jednom je prilikom rekao da postoje dvije vrste trenera – oni koji su dobili otkaz i oni koji će uskoro dobiti otkaz. Tuchel se zasigurno ne zavarava te zna da Chelseajevo ''uskoro'' dolazi brže nego u ostalim klubovima. Pogotovo kada nema rezultata.

Koliko je situacija nerealna, pokazuje i West Ham, koji nakon nedjeljnog poraza od Liverpoola 1:3 drži peto mjesto. Nije West Hamu tako dobro išlo još od sezone 2015./2016., kada je klub vodio Bilić. Padali su tada pod hrvatskim trenerom redom Arsenal, Liverpool, City i - Chelsea. Logično, Mourinho je dobio otkaz nepuna dva mjeseca nakon toga. West Ham je sezonu završio na sedmom mjestu, što je najbolji plasman kluba još od 1999. godine kada je sezonu završio peti.

Na West Hamovu stadionu London u istočnom dijelu grada situacija je nešto drukčija. Stadion je golem, izgrađen je za potrebe olimpijskih igara te je ograđen sa svih strana, pa navijači nemaju pristup kao na Stamford Bridgeu koji se nalazi u širem centru grada. Unatoč netradicionalnoj građi, kiši i koroni pred stadion je došlo nekoliko navijača koji su tamo bili prvenstveno zbog Liverpoola. Međutim, policija ih je potjerala kućama prije nego što je autobus s igračima napustio stadion.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider