Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko ima para...

Dream Team slobodnih igrača: Ovo je ubitačna momčad, ima mjesto i za hrvatsku ikonu

Današnjim danom mnogim nogometašima istječu ugovori i postat će slobodni na tržištu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan stotinama nogometaša diljem svijeta isteći će ugovora s dosadašnjim klubovima i postat će slobodni na tržištu. Mnogi su već slobodni još od početka godine, odnosno mogli su potpisati za bilo koji klub, poput Davida Silve, Cavanija, Williana, Pedre…

Pandemija koronavirusa i ekonomska kriza koja ju prati uzrokovala je na tržištu poplavu slobodnih igrača.

FIFA je donijela naputak:

"Preporučuje se momčadima da završe sezonu s originalnim popisom igrača kako bi se zaštitili integritet svojih natjecanja. To uključuje, među ostalim, proširenje sporazuma o transferima koji su na snazi."

Mnoge zvijezde slobodne

U slučaju da igrač potpiše ugovor s novim klubom, traži se da stupi na snagu tek od sljedeće sezone. Paris SG jedna je od glavnih žrtava dolaska 30. lipnja. Thiagu Silvi, Meunieru, Kurzawi, Choupo-Motingu, Kouassiju i Aouchicheu ističu ugovoru, a Sergio Rico završava posudbu.

Kurzawa je naposljetku produljio na još četiri sezone, a čini se da će i Thiago Silva, Choupo-Moting i Sergio Rico produljiti ugovore kako bi Parižanima pomogli u završnici Lige prvaka. Međutim, Cavani i Meunier odbili su ostati na Park prinčevu još dva mjeseca.

gol expired Ševčenko brutalno odgovorio na prozivke legendarnog Talijana: Nije mu ovo trebalo divider

Prvi poznatiji slobodni igrač ove sezone koji je promijenio klub bio je Alexander Nübel. U siječnju je objavljeno da 23-godišnji vratar Schalkea prelazi u Bayern. Potpisao je na pet godina. Hoće li braniti u Bayernu, to je već druga priča. Na Allianz Areni čeka ga Manuel Neuer, koji je svojevremeno također iz redova Rudara prešao u Bayern.

Neueru ne pada napamet prepustiti mjesto na vratima.
Nübel je prvi, ali nije jedini. Spomenuti Meunier potpisao je s Borussijom Dortmund do 2024. godine, Ajax je vratio veterana Stekelenburga (Everton), a Augsburg je najavio tri potpisa s nulom na računu: Caligiuri (Schalke), Gikiewicz (Berlin Union) i Strobl (Borussia Mönchengladbach).

Vertonghen, David Silva, Willian, Pedro i mnogi dugi poslušali su FIFA-in savjet i odlučili produžiti ugovor do kraja sezone. Ta je vjernost, u nekim slučajevima, nagrađena. Gattuso je, na primjer, digao palac Callejónu, koji će uskoro napustiti Napoli, nakon pobjede u talijanskom Kupu protiv Juvea:

Nisu u pitanju samo veterani

"Postoje ljudi koji raskidaju ugovore, ali neki su pokazali profesionalnost, karakter i osjećaj pripadnosti", kazao je Gattuso, a prenosi španjolska Marca.

Liverpool je produžio Lallanov ugovor za mjesec dana kako bi mu omogućio da dočeka osvajanje naslova engleskog.

"Ne mogu se naći riječi kojima bi se opisalo što je donio momčadi. Jedino je pošteno da ima oproštaj kakav zaslužuje. On je sjajan profesionalac i još bolja osoba", izjavio je menadžer Liverpoola Jurgen Klopp.

gol expired Barci gori pod petama: Messi i Rakitić pokazali da su treneru odbrojeni dani, čudesni Leo u nikad većoj krizi divider

Ne završavaju ugovori samo veteranima poput Zlatana Ibrahimovića ili hrvatskog asa Danijela Subašića, već i zanimljivim mladima nogometašima. Spomenuli smo Kouassija i Aouchichea (PSG), moramo dodati Sarra (Nice), Matthewa Longstaffa (Newcastle) i Angela Gomesa (Man Utd.).

Ima i slobodnih igrača na pola puta između veterana i igrača u najboljim godinama. Mislimo prije svih na Marija Götzea, potpisnika pogotka koji je Njemačkoj donio četvrti naslov svjetskog prvaka 2014. u Brazilu. Njemu je samo 28 godina, ali on već duže vrijeme obitava na marginama.

"Potreban mu je klub u kojem neće osjećati pritisak da mora odlučivati u svakoj utakmici. U takvom klubu opet ćemo vidjeti starog Götzea", poručuju Klopp, koji ga je trenirao u Borussiji Dortmund i zapravo lansirao u orbitu.

Dream Team slobodnih igrača

Izvan najvećih liga ima dosta poznatih igrača za nula eura. Zenit još nije obnovio ugovor s Džjubom, Ivanovićem, Kuzjaevom, Shatovom ... Farfan, Manuel Fernandes i Eder, strijelac pobjedničkog gola za Portugal u finalu Eura 2016., imaju odriješene ruke za napuštanje Lokomotiva iz Moskve.

U Turskoj, primjerice, istječe ugovor Nagatomoa s Galatasarayem, Robinha i Clichyja s Basaksehirom… Na listi slobodnih igrača puno je poznatih imena. Mogla bi se sastaviti zanimljiva momčad. U izboru Španjolske Marce Dream Team slobodnih igrača izgleda ovako (3-5-2):

gol expired Đoković neće raditi novi test, došlo je do nesporazuma: Iz svijeta stižu nove kritike divider

Hart (33 godine, Burnley) – Mercado (33, Al Rayyan), Thiago Silva (35, PSG), Vertonghen (33, Tottenham) – Willian (31, Chelsea), Gotze (28, Borussia Dortmund), Lucas Biglia (34, Milan) David Silva (34, Man City), Pedro (32, Chelsea) – Ibrahimović (38, Milan), Cavani (33, PSG).

Mi bismo umjesto Harta radije stavili Subašića, no to je već stvar prefernacija... Uglavnom, u teoriji bi se mogla sastaviti ubitačna momčad od slobodnih igrača. Tko ima dovoljno novca, mogao bi to provesti i u praksi. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider