Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo pod Bjelicom izrastao u respektabilnu europsku momčad: Petković i Olmo impresionirali Portugalce

Dinamo je nadigrao Benficu u prvoj utakmici osmine finala Europske lige i stvorio lijep kapital (1:0) za uzvrat u Lisabonu...

San se nastavlja, još jedna velika pobjeda Dinama. Modri su skinuli skalp najuglednijem suparniku ove sezone, bivšem dvostrukom prvaku Europe, slavnoj Benfici, koja je u Zagrebu izgubila prva utakmicu nakon osam pobjeda, među kojima je i ona najvažnija u Portu, te jednog remija.

Dinamo je pod vodstvom Nenada Bjelica izrastao u respektabilnu europsku momčad. To se sad može reći bez kočnice. Ne kažemo da će Dinamo proći Benficu, tek ćemo vidjeti tko će na kraju slaviti, ali Dinamo je pokazao da se može nositi s favoriziranim Portugalcima. To je u ovom trenutku najvažnije.

Ovom pobjedom Modri su na sebe skrenuli pozornost šire europske javnosti, a uz to su donijeli hrvatskom klupskom nogometu odlučne europske bodove. Hrvatska će od ljeta 2020. imati čak dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka i pet predstavnika u UEFA-inim kupovima.

Petković odigrao novu veliku utakmicu, Bjelica ironično komentirao

Bruno Petković junak je utakmice. Odigrao je još jednu vrlo dobru utakmicu i potvrdio da se nalazi u velikoj formi. Gol iz jedanaesterca i mrtva šansa koju je pripremio Gojaku najsvjetliji su trenuci prelijepe maksimirske večeri.

Nije griješio u predaji lopte, puno je pretrčao, pomagao je obrani, lavovski se borio sa snažnim Benficinim stoperima. Uglavnom, položio je ispit protiv uglednog suparnika, pokazao je da zaslužuje biti u fokusu izbornika Zlatka Dalića. Već je dobio pretpoziv, a kako stvari stoje, uskoro bi se mogao naći na glavnom izbornikovu popisu. Ovacije navijača koje je dobio prilikom izlaska s travnjaka sve govore.

''Mora još dobro odigrati i u uzvratu'', ironično je odgovorio Bjelica na novinarsko pitanje je li Petković zaslužio poziv u reprezentaciju. Time je samo potvrdio ono što se već odavno zna, da su odnosi s Dalićem prilično zategnuti. U Plavim salonima kipte od ljutnje, nervoza je uzela maha.
Petković je impresionirao i portugalske novinare.

''Vrlo snažan igrač, a tehnički jako dobar“, kazivao nam je portugalski kolega Valter Marques iz Recorda, koji se zanimao koliko je točno bilo inozemnih skauta na utakmici.

Može li Dinamo izdržati u Lisabonu i proći u četvrtfinale Europske lige?

Ukupno glasova:

Portugalci oduševljeni igračima Dinama

''Dani Olmo je odličan, vidi se da je klasa. On i Joao Felix bili su centralne figure utakmice, čujemo da su ih gledali brojni zainteresirani klubovi'', kazivao nam je portugalski kolega, koji tvrdi da nije pretjerano iznenađen porazom Benfice.

''Znali smo da je Dinamo dobar, a da Benfica neće igrati u prvom sastavu. Vidjet ćemo što će biti u uzvratu. Mislim da je sve otvoreno.''

Kako smo i najavili, Benfica je istrčala u promiješanom sastavu, ali ni Dinamo nije bio kompletan, nedostajala su mu dva jako važna igrača, Izet Hajrović i Arijan Ademi. U početnim minuta vidjelo se da Modri imaju podosta respekta prema Benfici, koja je zamalo iskoristila situaciju stvorivši čisti zicer nakon lijepe akcije.

Spasio je Livaković, kao i mnogo puta dosad. Nakon dvadesetak minuta igre, kada su se malo opustili i uvidjeli da se mogu nositi s lisabonskim Orlovima, Modri su zaigrali ofenzivnije i počeli ozbiljnije prijetiti. Već tada se moglo osjetiti da Dinamo neće biti podređen do kraja utakmice i da bi mogao izvući pozitivan rezultat.

Vodeći pogodak do kraja je otvorio slavinu samopouzdanja Dinamovim igračima. U tim trenucima Benfica je opasno visjela. Šteta što Gojak nije iskoristio veliku priliku potkraj prvog poluvremena. Mogao je Dinamo zabiti i u drugom dijelu, ali ta Gojakova šansa ipak je bila mnogo najbolja.

Benfica će u uzvratu biti u najjačem sastavu

Benfica će u Lisabonu jamačno istrčati s najjačima snagama. Stoga se može očekivati da će Modrima biti osjetno teže nego u Zagrebu. Očekuje ih užarena atmosfera na velebnom Luzu, no dojma smo da se Dinamo može nositi s Benficom.

Modri imaju lijepu prednost, dali su gol i sačuvali svoju mrežu, to je uvijek dobar kapital za uzvrat. Uz to, u boljoj su psihološkoj situaciji, Benfica će biti pod većim pritiskom, dok igrači Dinama mogu igrati puno opuštenije.

Oni su u ovom srazu proglašeni autsajderima i nemaju imperativ prolaska. Modri su već premašili sva očekivanja, tako da se mogu opustiti i igrati svoj najbolji nogomet, pa što bude. U takvom štimungu Dinamo bi mogao do kraja zagorčati život Portugalcima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider