Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pad u bezdan

Dinamo i cijeli HNL mogu žaliti: Još jedna sezona i onda za hrvatske klubove slijedi pakao

Tko zna kada će se opet sve poklopiti da Modri ozbiljno konkuriraju za drugo mjesto u skupini Lige prvaka?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo opet nije uspio u Ligi prvaka. Modri su bili na korak od osmine finala najelitnijeg klupskog natjecanja, a na kraju se nisu plasirali ni u drugi krug Europske lige. Ovaj put žal je puno veća nego u prethodna četiri nastupa u ovom desetljeću. Jer pitanje je kada će se sljedeći put ukazati slična šansa.

gol expired Liverpool za siću dovodi paklenog igrača: Namučio ih u Ligi prvaka i osvojio Kloppa divider

Tko zna kada će se opet sve poklopiti da Modri ozbiljno konkuriraju za drugo mjesto u skupini? S obzirom na to da se sustav kvalifikacija stalno mijenja i da će sljedećih godina biti teže plasirati se u skupinu Lige prvaka, hrvatski će predstavnici jako teško dolaziti i do skupine, a kamoli do drugog mjesta u skupini.

Dinamo propustio veliku šansu

Kada će sljedeći put Dinamo dospjeti do grupne faze i biti u trećem potu te uz to iz drugog pota izvući momčad poput Šahtara, vjerojatno najlošije momčadi u drugoj jakosnoj skupini?

To je doista teško predvidjeti, ali velika je šansa da ćemo na to još dugo čekati. Dinamovim ispadanjem iz europskih natjecanja puno će izgubiti i cjelokupni hrvatski klupski nogomet. Sljedeće sezone čak pet hrvatskih klubova nastupit će u Europi.

gol expired Stariji engleski navijač teško ozlijeđen kraj Maksimira: Policija provodi istragu divider

Prvak i drugoplasirani idu u kvalifikacije za Ligu prvaka, a preostala tri hrvatska kluba u kvalifikacije za Europsku ligu. To je posljednja sezona u kojoj hrvatski prvak kreće u kvalifikacije od 2. pretkola puta za prvake svojih država. Hrvatski viceprvak kreće od 2. pretkola puta za neprvake i imat će dosta teži put.

Sve će biti još teže za HNL klubove

Realno su mu male šanse da u toj konkurenciji izbori najelitnije klupsko natjecanje. Prvaku će ipak biti lakše. Da bi se to zaključilo, dovoljno je pogledati listu mogućih suparnika.

Pobjednik Kupa ili trećeplasirana momčad HNL-a natjecat će se u 3. pretkolu Europske lige. Četvrtoplasirani će krenuti od 2. pretkola, a petoplasirani od 1. pretkola Europske lige.

gol expired Došao po selfie i naljutio Ronalda: Portugalac poludio na navijača i burno reagirao divider

No sezonu nakon toga slijedi hod po trnju. HNL će izgubiti puno bodova jer iz izračuna ispada vrlo dobra sezona 2014./2015., u kojoj su Dinamo i Rijeka igrali u skupini Europske lige.

Naime, renking nacionalnih saveza računa se prema uspjesima u posljednjih pet sezona, a svjedoci smo da su osim Dinama ostali hrvatski klubovi posljednjih godina imali očajne nastupe.

Zadnja šansa sljedeća sezona

U sezoni 2021./2022. značajno se skraćuje Europska liga i počinje novo natjecanje Konferencijska liga. U toj sezoni HNL će dati jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, koji će morati krenuti od prvog pretkola, te niti jednog u kvalifikacijama za Europsku ligu, u kojoj će umjesto 48 klubova nastupiti njih samo 32.

Zbog toga se crta spušta i u Europskoj ligi nastupit će klubovi iz samo 15 najboljih liga po koeficijentu. U Konferencijskoj ligi igrat će pobjednik Hrvatskog kupa te drugoplasirana i trećeplasirana momčad HNL.

gol expired Ovo su šanse za svaki par u ždrijebu Lige prvaka: Barca na vrhu, Modrić o sudaru divova divider

U teoriji se može dogoditi da hrvatski klubovi sljedeće sezone skupe dovoljno bodova pa da nacionalni koeficijent značajno poraste za sezonu 2022./2023., no s obzirom na to da je kvaliteta momčadi, ako izuzmemo Dinamo, koje će igrati u kvalifikacijama prilično upitna te da će se još ubrzanijim ritmom nastaviti odljev najboljih igrača, jasno je da će se u praksi to jako teško ostvariti.

Što se tiče europskih perspektiva, slijede teški dani za hrvatski klupski nogomet, barem kada su u pitanju šanse za nastup hrvatskih klubova u Europskoj ligi, a o Ligi prvaka da i ne pričamo.

Elitiziranje Lige prvaka i Europske lige

Budući da je očita intencija UEFA-e, a sve pod pritiskom najvećih europskih klubova, da od Europske lige i posebice Lige prvaka napravi elitno natjecanje rezervirano samo za klubove iz najvećih liga, možemo očekivati da će se u sljedećem desetljeću sustav kvalifikacija dodatno mijenjati i da će se još više otežati klubovima iz manjih liga pristup elitnom klubu.

gol expired Sve je bilo jasno već nakon Šahtara: Modrima ipak palac gore. Stop rasprodaji! divider

Konferencijska liga najvjerojatnije će biti maksimalni doseg velike većine hrvatskih klubova. Kako stvari stoje, čini se da će jedino Dinamo, s obzirom na financijsku moć i kvalitetu momčadi, imati solidne šanse narednih godina izboriti Europsku ligi i jako teško Ligu prvaka.

Prognoze nisu baš svijetle, ali nećemo se lagati, europska budućnost hrvatskih klubova obavijena je tamnim bojama. Kada vidimo od koga su sve ispadali posljednjih godina u Europi, teško je zamisliti da će odjednom pobjeđivati znatno kvalitetnije klubove. Naravno, uvijek postoji mogućnost da netko iskoči, no koliko je to realno u ovom trenutku, sami možete prosuditi.

Konferencijska liga realnost

Činjenica je da Konferencijska liga neće ni blizu biti tako atraktivna kao Europska liga, pa je pitanje koliko će biti zanimljiva navijačima? Hrvatski klubovi igrat će s klubovima iz Cipra, Grčke, Srbije, Norveške, Švedske… Hoće li to natjecanje biti zanimljivo hrvatskim ljubiteljima nogometa, tek će vrijeme pokazati, ali činjenica je da postoje razlozi za duboku sumnju.

gol expired Modrić komentirao pakleni ždrijeb za Real: ''Više nema laganih utakmica'' divider

Vidimo da zagrebačka publika dolazi gledati samo najveće europske klubove. Sve što je malo ispod toga, ne zanima ju previše. Osim toga, televizijska je ponuda tolika da gotovo u svakom trenutku možete gledati neku veliku utakmicu. Možda će Konferencijska liga ipak biti od koristi hrvatskim klubovima jer će imati neki izlaz u Europu.

Dakako da će sve ovisiti o financijskoj koristi, a ona će sigurno biti puno manja nego u slučaju plasmana u Europsku ligu, što znači da će se proračun popunjavati još više prodajom igrača, i to što mlađih. No ni u Konferencijsku ligu neće se moći tek tako plasirati. Za plasman u to natjecanje morat će se pobijediti puno jače klubove, od primjerice malteške Gzire, pa i bugarskog CSKA-a i sličnih klubova. No o tom potom, vidjet ćemo. Nažalost, zasad situacija za HNL klubove ne izgleda bajno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider