Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Chelsea na njemački pogon

Chelsea je prvak Europe! Kovačić je konačno nastupio u finalu i osvojio četvrtu Ligu prvaka!

U engleskom finalu Chelsea je s minimalnih 1:0 slavio protiv Cityja.

U trećem engleskom finalu Lige prvaka Chelsea je s 1:0 nadigrao Manchester City i drugi je put u povijesti osvojio naslov u dvoboju odigranom u Portu pred 16.500 gledatelja na stadionu Dragao.

Strijelac pobjedničkog pogotka bio je 21-godišnji njemački napadač Kai Havertz na asistenciju Masona Mounta, kojeg je u 80. minuti dvoboja zamijenio hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić, koji je po četvrti put u momčadi europskog prvaka, ali je prvi put nastupio u finalu.

gol expired Kako je Thomas Tuchel pokorio Europu: Uništio Pepa Guardiolu i dokazao da je najbolji u Europi! divider

Njemački trener Thomas Tuchel došao je do svog prvog naslova pobjednika Lige prvaka nakon prošlogodišnjeg finalnog poraza s Paris Saint-Germainom od Bayerna u Lisabonu, a Pep Guardiola je ostao na dva trofeja osvojena s Barcelonom.

Sjajno prvo poluvrijeme pripalo Chelseaju

Sjajno prvo poluvrijeme odigrano je i uz prekrasan ambijent te zvučnu kulisu koju su stvorili navijači finalista na Dragau.

Iako je velebni stadion u Portu bio popunjen samo do trećine kapaciteta, dojam koji su svojom pjesmom stvorili navijači Manchester Cityja i Chelseaja vratio nas je predpandemijsko doba.

Takav ambijent je očigledno pozitivno djelovao i na igrače, pogotovo na one u tamno plavim dresovima, koji su jurili travnjakom i stvarali dojam kao da Chelsea ima igrača više.

Istina, prvu je pravu priliku imala Guardiolina momčad, kad je u osmoj minuti vratar Ederson sjajnom dugom loptom izbacio Raheema Sterlinga, ali su ga Reece James i vratar Edouard Mendy zajedničkim snagama uspjeli zaustaviti.

Timo Werner promašio dva zicera

Nije trebalo dugo čekati na odgovor "plavih". Mason Mount je pripremio dobru priliku za Tima Wernera, ali je njemački napadač promašio loptu u vrlo dobroj situaciji.

Pet minuta poslije Mount je opet prošao po lijevoj strani i podvalio za Wernera koji je s devet metara pucao traljavo, mlako i omogućio Edersonu laku intervenciju.

Već prema prvih 20 minuta dvoboja moglo se vidjeti da je Thomas Tuchel sjajno postavio svoju momčad u taktičku formaciju koja je otupila oštricu svih Cityjevih napada i ostavio Guardioline izabranike bez ideje kako probiti pokretljivu suparničku obranu.

Havertz zabio prvi pogodak u Ligi prvaka

S druge strane, Chelsea je bio konstantna prijetnja u kontranapadima, u koje su se transformirali nakon gotovo svake izgubljene lopte Cityjevih igrača.

No, Chelsea je u 42. minuti do pogotka došao nakon akcije koja je krenula od vratara Mendyja.

Ključna je bila pravovremena, precizna lopta Masona Mounta sa sredine igrališta, kojom je ispratio utrčavanje Kaija Havertza između Zinchenka i Rubena Diasa.

Ederson je izašao izvan kaznenog prostora kako bi zatvorio njemačkog napadača, ali ga je Havertz zaobišao i lakoćom pogodio nebranjenu mrežu.

Prvim pogotkom u karijeri u Ligi prvaka, u svom 20. nastupu u ovom natjecanju, mladi je Nijemac zasluženo donio prednost londonskoj momčadi, koja je samo tri minute prije gola ostala bez važnog obrambenog stupa, Brazilca Thiaga Silve koji je zbog ozljede morao napustiti igru.

No, njegov se izostanak nije osjetio.

Teška ozljeda De Bruynea

Početak drugog poluvremena donio je još jednu ozljedu, ali na drugoj strani. U 55. minuti, u sudaru s Ruedigerom nastradao je Kevin De Bruyne, glavni kreator u momčadi Manchester Citya i u suzama je napustio teren.

Šest minuta poslije dogodila se jedna od rijetkih spornih situacija. James je blokirao jedan udarac unutar kaznenog prostora.

Lopta mu se od prsa odbila u ruku. Sudac Lahoz to je zorno i pokazao te odmahnuo rukom na proteste Cityjevih igrača koji su tražili kazneni udarac. I VAR je u tihoj provjeri potvrdio da je Lahoz donio dobru odluku.

gol expired Uznemirujuća scena u finalu Lige prvaka: Man City ostao bez kapetana nakon žestokog sudara divider

Kako se bližio kraj utakmice rasla je nervoza kod igrača i navijača Manchester Cityja. U 68. minuti su 'građani' izveli odličnu akciju po desnoj strani.

Lopta je išla na peterac prema Gundoganu koji je već vidio kako je šalje u mrežu, kad se odjednom ispred njegove noge stvorio kapetan 'plavih' Azpilicueta i u klizećem startu izbacio loptu u korner.

U 73. minuti je Chelsea mogao ubiti svaku nadu u preokret. Havertz je izbacio Christiana Pulisica, a Amerikanac hrvatskih korijena je prebacio Edersona, ali i promašio vrata.

Kovačić dočekao prve minute u finalu Lige prvaka

U 80. minuti Mateo Kovačić je dočekao svoje prve minute u finalu Lige prvaka. Tri naslova s Real Madridom osvojio je kao igrač s klupe ili s tribina, a sada je dobio priliku dati svoj doprinos.

Zamijenio je Masona Mounta koji ima barem 50 posto zasluge za pogodak kojim je Havertz donio prednost, a kasnije će se pokazati i trofej Chelseaju.

Svi pokušaji Cityja da dođe do izjednačenja zaustavljeni su u 'plavom zidu' ili u rukama Edouarda Mendyja, kao kod pokušaja Sergija Aguera u 85. minuti.

gol expired Kovačić je napokon uspio: Dostigao je Modrićev rekord i nastavio čudesni hrvatski niz divider

Kad su sve to uspjeli izbjeći, nogometaši Cityja nisu imali preciznosti. U zadnjim sekundama od sedam minuta sučevog dodatka Mahrez je gađao rašlje i promašio za nekoliko centimetara.

Koji trenutak poslije, slavlje Chelseaja moglo je početi. Drugi put u povijesti, prvi nakon 2012. i trijumfa u raspucavanju protiv Bayerna na Allianz Areni u Muenchenu, "trofej s velikim ušima" završit će ju trofejnoj sobi na Stamford Bridgeu.

Mateo Kovačić po četvrti je put u momčadi europskog prvaka i nastavio je niz koji traje već devet godina - momčad koja je imala hrvatskog nogometaša u svojim redovima osvojila je Ligu prvaka.

 

MANCHESTER CITY - CHELSEA 0-1 (0-1)

Porto. Stadion: Dragao. Gledatelja: 16.500. Sudac: Antonio Mateu Lahoz (Španjolska).

Strijelac: 0-1 Kai Havertz (42)

Žuti kartoni: Gundogan, G. Jesus / Ruediger

MANCHESTER CITY: Ederson - Walker, Ruben Dias, Stones, Zinčenko - B. Silva (od 64. Fernandinho), Gundogan, Foden- Mahrez, De Bruyne (od 60. G. Jesus), Sterling (od 77. Aguero)

CHELSEA: Mendy - Azpilicueta, T. Silva (od 39. Christensen), Ruediger - James, Jorginho, Kante, Chilwell - Mount (od 80. Kovačić), Havertz - Werner (od 66. Pulišić)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider