Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Je**na sramota!"

Skandal o kojem se i danas priča: Bila je to najveća krađa u novijoj povijesti nogometa

Vrijeme prolazi, ali ne blijedi sjećanje na one scene kada su igrači Chelseaja potpuno pobjesnjeli zbog dijeljenja (ne)pravde od strane norveškog arbitra.

Iako su obojica bili vrlo mladi, već te 2009. godine Cristiano Ronaldo i Lionel Messi bili su najbolji nogometaši planeta. Portugalac je tada igrao u, kako se ispostavilo, svojoj posljednjoj sezoni u dresu Manchester Uniteda, dok je Argentinac pod vodstvom Pepa Guardiole već posta(ja)o glavna zvijezda u Barceloni.

Kostur ždrijeba nokaut-faze Lige prvaka bio je napravljen (tada nije bilo posebnih ždrijebova za četvrtfinale i polufinale) tako da je sve vodilo prema međusobnom obračunu Messija i Ronalda u finalu na Olimpicu.

Na posljednjoj prepreci uoči finala United je svoj posao obavio na krilima Ronalda, koji je s dva gola ubio svaku nadu Arsenalu, a onda je došao 6. svibnja i revanš između Chelseaja i Barcelone na Stamford Bridgeu.

U prvoj utakmici u Kataloniji nije bilo golova pa je računica uoči uzvrata bila prilično jednostavna: Chelseaju je za prolazak u finale trebala bilo kakva pobjeda, dok je Barceloni osim pobjede odgovarao i bilo kakav neriješen rezultat s golovima (1:1, 2:2...). U slučaju 0:0 nakon 90 minuta išlo bi se u produžetke.

Essienova golčina rasplamsala ludu utakmicu

Da produžetaka neće biti, postalo je jasno već u devetoj minuti kada je Michael Essien fantastičnim volejem s 20 metara zakucao loptu pod prečku za vodstvo Bluesa.

Barca je poslije toga još više zauzela posjed lopte i nastavila plesti mrežu oko vrata Petra Čecha, ali opasniji je bio Chelsea, koji je iz protuudara prijetio preko Didiera Drogbe, Nicolasa Anelke i Florenta Maloude.

Nažalost, utakmicu nije obilježio nijedan od igrača Chelseaja ni Barcelone, već sudac, Norvežanin Tom Henning Ovrebo.

Bila je to katastrofalna sudačka izvedba, jedna od najgorih u novijoj povijesti nogometa. Ovrebo je bio potpuno izgubljen, a dodatni je problem taj što se njegove pogreške nisu "rasporedile" koliko-toliko ravnomjerno, već su sve bile na štetu domaćina.

Ovrebo propustio dosuditi tri penala za Chelsea

Čak četiri jedanaesterca tražio je Chelsea, ali niti jednom se Ovrebo nije oglasio. U dva je navrata bilo riječ o prekršajima, dvaput se radilo o igranju rukom, ali Norvežanin niti jednom nije pokazao na bijelu točku za engleski sastav. A morao je - složili su se u tome svi sudački eksperti - čak tri puta.

Pri rezultatu 1:0 za Chelsea, samo nekoliko minuta poslije Essienova pogotka, nije dosudio penal nakon što je Eric Abidal povlačio Didiera Drogbu u kaznenom prostoru Barce. Zatim se u 82. minuti (15-ak minuta nakon što je Abidal isključen zbog drugog žutog kartona) smilovao Kataloncima poslije igranja rukom Gerarda Piquea koje se vidjelo i iz aviona.

Onda se dogodilo da je Andres Iniesta u trećoj minuti sudačke nadoknade izjednačio i Barca je u džepu imala rezultat koji ju vodi u Rim. Ni tu nije bio konačni kraj jer Chelsea je još jednom nasrnuo i dogodila se nova sporna situacija - Samuel Eto'o je igrao rukom u svom šesnaestercu, a Ovrebo se ni tad nije oglasio.

Drogba pričao o "je**noj sramoti", Katalonci o "oružanoj pljački"

Utakmica je završila 1:1, Barcelona se plasirala u finale Lige prvaka, a u redovima Chelseaja miješali su se osjećaji tuge i bijesa. Dio igrača popadao je po travnjaku od muke, a dio njih (Ballack, Drogba, Terry) jurio je Ovreba tražeći objašnjenja za njegove odluke.

Drogba je bio toliko ljut da je u televizijsku kameru izjavio: "Ovo je je**na sramota!"

Sjećamo se naslova iz španjolskih medija idućeg dana. Sijevalo je pregršt teških riječi na račun Ovreba, a sve bi stale pod zajednički nazivnik: Oružana pljačka!

Danima, tjednima koji su uslijedili ova je utakmica bila u središtu pozornosti. Iz Katalonije su stizali napisi o tome kako je Ovrebo odradio posao po naputku UEFA-e, kojoj je Barcelona bila kudikamo atraktivniji finalist od Chelseaja. Te stvari nikad nisu dokazane, ali evo i danas, 11 godina kasnije, ne blijede sjećanja na skandal u režiji prelošeg norveškog "režisera".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider