Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Čačić je nervozan jer zna da "leti" ako ne pobijedi Finsku: Evo tko čeka kao zapeta puška!

Želio to Čačić priznati ili ne, Hrvatska je od gotovog napravila veresiju. Nikome ne može biti svejedno, ni Savezu, ni igračima, ni navijačima, a bogami ni izborniku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ante Čačić poslovično pokušava ostaviti dojam flegmatičnog tipa, „kulera“ koji uvijek drži sve pod kontrolom i kojeg je teško izbaciti iz takta. Stoga su možda manje upućene začudile izbornikove nervozne reakcije na neka logična pitanja na današnjoj press-konferenciji.

Planuo je na pitanje o šansama Hrvatske da se plasira na Svjetsko prvenstvo. Još donedavno to se činilo sasvim izvjesnim, no nakon poraza od Islande i Turske situacija se opasno zakomplicirala.

Čačić zna da mora pobijediti Finsku

Izbornik kaže da Hrvatska ovisi sama o sebi, to je činjenica, kao i da je Hrvatska prva u skupini, međutim, o sebi ovise i preostale tri reprezentacije – Island, Turska i Ukrajina. Čačić je nimalo elegantno zaobišao pitanje bi li prije utakmice na Islandu prihvatio da u zadnjoj utakmici u Kijevu ne smije izgubiti ako želi dohvatiti barem dodatne kvalifikacije.

Želio to Čačić priznati ili ne, Hrvatska je od gotovog napravila veresiju. Nikome ne može biti svejedno, ni Savezu, ni igračima, ni navijačima, a bogami ni izborniku. Rusija opasno visi i toga su svi svjesni. Da nije tako, ne bi ni bilo svekolike mobilizacije na svim razinama HNS-a.

Možda Čačić nema plan B, kako sam kaže, ali čini se da ga imaju čelnici Saveza. I namjeravaju ga aktivirati u svakom trenutku. Prema svemu sudeći, Čačić neće dočekati ni Ukrajinu ako ne pobijedi Finsku. Nedavno se o tome izlanuo formalno drugi čovjek HNS-a Damir Vrbanović priznavši u razgovoru za Sportske novosti da Savez ima spreman plan B. To je prilično logično razmišljanje jer će čelnici Saveza morati nešto učiniti ako Hrvatska „kiksa“ protiv Finske.

Dalić glavni kandidat

Nije teško zamisliti u kakvom bi mentalnom i duševnom stanju Vatreni otputovali u Kijev ako remiziraju s Finskom. Šok-terapija bila bi ne samo neophodna nego i nužna da bi se, ako ništa drugo, barem pokušalo pobijediti Ukrajince u Kijevu. Osim toga, sumnjamo da je čelnicima Saveza, počevši od predsjednika Šukera, draža Čačićeva koža od njihove vlastite. Malo je vremena, ali nešto bi vjerojatno pokušali, ne bi se tek tako prepustili sudbini, a to bi bio slučaj ako bi ostavili Čačića na klupi.

Tko je taj koji bi zamijenio Čačića i pokušao izvaditi stvar ili, ako hoćete, spasiti od gotovo sigurne abdikacije prije svega Šukera, a možda i ostale glavešine, jer i njima bi se stolac opasno zatresao. Po nogometnim kuloarima već druže vrijeme spekulira se da Zlatko Dalić čeka rasplet situacije kao zapeta puška, iako on to neće priznati. Ako ništa drugo, figurira kao najveći kandidat za novog izbornika.

Financijski uvjet jako bitan

Dalić je trenerski ugled i kredibilitet stekao poglavito odličnim rezultatima u arapskom svijetu, gdje je vodio ponajveće klubove i materijalno se osigurao za tri života. Taj je uvjet dosta bitan jer se šuška da Savez u financijskom smislu ne stoji baš najbolje. HNS ne može platiti trenera kojem su financije najvažnija stavka, posebice ako se Hrvatska ne plasira na SP, dok je Daliću novac vjerojatno zadnja stvar na popisu želja. Dakle, Savez bi s Dalićem spojio ugodno s korisnim; dobio bi kvalitetnog trenera kojeg bi javnost vjerojatno dobro prihvatila, a ne bi ga preskupo platio.

Dakako, Dalić ne bi preuzeo reprezentaciju na jednu utakmicu, to nikako, on bi vjerojatno prihvatio vrući krumpir samo ako bi ostao izbornik kako god se završile kvalifikacije. Čačić to jako dobro zna, stoga ne čudi što je nervoza u njegovom nastupu više nego vidljiva. Koliko god htio i želio, teško to krije. Ali sam se doveo u tu situaciju, on je izbornik i njegova je odgovornost najveća. Tako je bilo i tako će biti.

Hoće li se Hrvatska plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

Ukupno glasova:


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider