Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika lova, ali vrijedi

Najplaćeniji u povijesti Dinama: Rekao je ne "vanjskim silama" i napravio moćan stroj

Nenad Bjelica zasad se čini kao najbolji potez Dinamove uprave u posljednjih nekoliko godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pozdravili smo izbor Nenada Bjelice za novog trenera Dinama krajem prošle sezone, iz razloga što smo vjerovali da je to dobar izbor, ali moramo priznati da nismo očekivali da će Modri izgledati tako dobro na početku nove sezone.

Bjelica je naslijedio previše problema da bismo bili suviše optimistični; dobio je u ruke nedefiniranu, duhom slomljenu momčad koja je praktički bila u raspadu, a Dinamo se i kao klub nalazio u dubokoj upravljačkoj krizi, svi znamo što se sve događalo posljednjih mjeseci pa i godina; sudski procesi, sukobi s najvjernijim navijačima, slaba posjeta, općenito loša atmosfera u i oko kluba.

Na kraju će možda ispasti da će ono što se u prvi mah činilo problematičnim postati Bjeličina prednost. Zasad se tako čini. Godinama glavni operativac Dinama nalazi se daleko od Zagreba, ali još uvijek ima jak utjecaj u klubu.

Dok je mačka vani, miševi kolo vode

Da se ne lažemo, nema sumnje da Zdravko Mamić i dalje sudjeluje u bitnim odlukama kluba, da ga se konzultira, sigurno daje prijedloge te na ovaj ili onaj način sudjeluje kod dovođenja igrača, da slijedom logike ima svoj dio zasluga u trenutačnim uspjesima, ali nije teško uočiti da uzde ne drži više tako čvrsto kao nekoć.

Kao što se i moglo predvidjeti, „miševi“ sa svih strana polako nagrizaju njegovu ostavštinu, u maksimirskim salonima moć se polako, ali sigurno disperzira na više strana, sve više se otkidaju komadići torte koja je donedavno bila u rukama samo jednog „masterchefa“.

Takva situacija išla je na ruku novog trenera koji puno samostalnije vuče poteze od svih svojih prethodnika u bližoj i nešto daljoj prošlosti. Jedini je sličnu samostalnost imao Zoran Mamić. Nakon petnaestak godina u Maksimiru više nema tako moćnog pojedinca koji može narediti neke stvari i nitko mu ne smije proturječiti. To je Bjeličina sreća. Da je sve kao prije, Bjelica sigurno ne bi mogao spustiti rampu na ponovni dolazak Sammira. Ta je priča vrlo dobra analogija za ono što želimo reći.

Brazilac je igrao rekreativni nogomet i prije posljednjeg dolaska u Maksimir, možda je izgledao i gore nego sada, fizički zapušten i daleko od nekadašnje forme. Bilo je jasno da takav ni na koji način ne može pomoći Dinamu u lovu na Rijeku.

Štoviše, bilo je jasno da će biti samo smetnja u stvaranju dobre i poticajne atmosfere u svlačionici, posebice kada se uzme u obzir koliku je plaću dobio. Bio je to višestruki nonsens na koji smo s ovih stranaca odmah upozorili.

Treneri bez kralježnice

Sve je to znao i tadašnji trener Dinama Ivajlo Petev, i nije se trudio skrivati mišljenje u privatnim razgovorima s novinarima, ali nitko ga ništa nije pitao, morao ga je uzeti u momčad i snaći se kako zna i umije. Jasno, da je pravi karakter, da je trener sa stavom i čvrstom kralježnicom, Petev se ne bi okolo žalio, nego bi odmah dao ostavku. To vrijedi i za njegove mnogobrojne prethodnike i nasljednike. Međutim, pognuo je glavu i prošao je kako je prošao. Otpremnina je sjela, a njemu je to, očito, bilo najvažnije. Možda i još nekima u toj priči obavijanoj brojnim upitnicima. Slučajno ili ne, poklopilo se da je u isto vrijeme kraće od jogurta na ljetnom suncu trajao i sportski direktor Romeo Jozak. Tri ugovora koji su skupo stajali Modre.

Prema informacijama iz maksimirskih salona, Bjelica se u dobrom dijelu uspio oduprijeti "suflerima" sa strane. Zasad ima prilično nesavitljivu kralježnicu, za razliku od mnogih prethodnika, koji, doduše, nisu imali situaciju koju smo opisali. Ne znači da je i Bjelica posve neovisan, ali igrače koje nikako nije htio, nisu ni došli. One koje nikako ne želi u udarnoj postavi, nije ih ni stavljao. Po sastavljanju momčadi, pa i na jučerašnjoj utakmici protiv Fenerbahčea, može se zaključiti da se uspješno odupire moćnim vanjskim silama i na tom polju.

Bjelica najplaćeniji trener Dinama u povijesti

Bjelica trenutačno ima čvrstu poziciju, uspio se za to sam izboriti, kao što se, kako saznajemo iz povjerljivih izvora, uspio izboriti i za najveću trenersku plaću u povijesti kluba, koja ne doseže milijun eura, ali navodno nije ni daleko od te cifre. Zasad opravdava uloženo.

Sve skupa navedeno znači da će biti još odlučniji u provođenju svojih zamisli, da neće trpjeti ničije tutorstvo, barem dok ga ide rezultat. Sve su to dobri znaci koji govore da bi Dinamo ove sezone konačno mogao napraviti ono što mu nije uspjelo već 48 godina. A zašto nije, lako se iščita iz gore napisanog.




 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider