Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Usijanje u Kataloniji

Barcelona puca od bijesa uoči El Clasica: Veliki skandal i sramota, Real čeka pakao

Nakon remija Barcelone na Anoeti (2:2) i žestokih svađa oko suđenja, u Kataloniji je užarena atmosfera uoči El Clasica…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Skandalozno, sramotno suđenje uoči El Clasica“, grme najviđeniji katalonski sportski i politički dnevnici nakon što je Barcelona odigrala tek 2:2 protiv Real Sociedada u San Sebastianu, a u završnici utakmice nije joj dosuđen čisti jedanaesterac.

gol expired Rakitić još uvijek opasno živi: Barcin "krivac za sve" opet na udaru, El Clasico će sve reći divider

Četiri dana prije velikog obračuna Barcelone i Reala na Camp Nouu u Španjolskoj se zaoštrila situacija do krajnjih granica. Ionako užarena atmosfera zbog napete društveno-političke situacije podignuta je na entu potenciju nakon što je Barcelona doista teško oštećena na Anoeti.

Katalonci pucaju od bijesa

Katalonski mediji, igrači i čelnici Barcelone sipaju drvlje i kamenje na glavnog suca Alberolu Rojasa.

Na otvaranju utakmice dosudio je bez premišljanja jedanaesterac za domaćina nakon što je Sergio Busquets neoprezno potegao Diega Llorente pred golom Alexa Remira. Međutim, ostao je nijem u finišu utakmice kada je isti taj Llorente na sličan način potegao za dres Gerarda Piquea.

gol expired Usman u spektakularnom okršaju slomio čeljust Covingtonu i obranio titulu prvaka, Australac makedonskih korijena uzeo UFC pojas divider

Igrači Barcelone su naprosto poludjeli, tražili su VAR provjeru, no sudac je samo odmahnuo rukom. U kasnijoj sudačkoj analizi čak su i madridski mediji priznali da je napravio veliku pogrešku. Predsjednik Barcelone Jose Maria Bartomeu kao ofuren je napustio tribine Anoete. Katalonski mediji odmah su prenijeli kako priprema poslati žestoko protestno pismo predsjedniku Španjolskog nogometnog saveza Luisu Rubialesu.

Oštro intonirano pismo predsjednika Barcelone

Ključna teza glasit će otprilike ovako: kako to da sudac nije tražio VAR provjeru i zašto se VAR nije samoinicijativno oglasio, kada je posve jasno da je to bio čisti jedanaesterac? Ta je situacija klasičan primjer kada bi se VAR trebao koristiti: bila je sama završnica utakmice, odluka je izravno odlučivala o konačnom rezultatu budući da je na semaforu stajalo 2:2. Da je Barcelona postigla gol, teško da bi domaćin uspio izjednačiti. Situacije je bila takva da je sudac jako teško mogao biti siguran da nije jedanaesterac.

gol expired Pogledajte kako je nigerijska "noćna mora" Kamaru Usman slomio čeljust Covingtonu divider

Pique je bio u klinču s Llorenteom i još jednim igračem Sociedada te je pao na način koji je sugerirao da je tu bilo svega. Svi na stadionu su vidjeli da je barem sumnjiva situacija, svi osim glavnog suca...

Katalonci su posebno ogorčeni jer smatraju da je sudac imao vidljivo dvostruki kriterij u dvije jako slične situacije, koje su obje otišle na stranu domaće momčadi. Tvrde da su zapravo oštećeni za dva jedanaesterca jer nije sviran ni prekršaj na Luisu Suarezu. Grme da je Urugvajac umjesto jedanaesterca dobio žuti karton zbog protesta.

Barca teško oštećena uoči El Clasica, Real čeka pakao

Katalonci provlače tezu da VAR ništa ne vrijedi ako su ljudi koji ga provode „kvarljive prirode“. Katalonska javnost gnjevno je reagirala, otvoreno se piše i komentira da je proradila „duga ruka Madrida“, odnosno da je Real u sprezi s čelnicima sudačke organizacije i Saveza. Šalje se poruka da Real ove sezone pošto-poto želi prekinuti Barceloninu dominaciju i da neće birati sredstava.

gol expired Atletico nakon više od mjesec dana slavio u Primeri i skočio na ljestvici divider

Situacija je bila jako osjetljiva za Madriđane uoči El Clasica. Real večeras očekuje vruće gostovanje u Valenciji. Da je Barca nastavila pobjednički niz u San Sebastianu, a da Real „kiksa“ u Valenciji, došao bi na Camp Nou s dva ili tri boda zaostatka. Barca bi s pobjedom u velikom derbiju opet imala šansu napraviti osjetljiviju prednost prije Božića, što se događalo u posljednje dvije sezone, kada je Barca „ubila“ prvenstvo u ranoj fazi prvenstva.

Izravne optužbe za krađu

U brojnim komentarima katalonskih medija i navijača na društvenim mrežama, ističe se da je Real želio spriječiti takav scenarij po svaku cijenu. I izjave igrača Barcelone su više nego jasne. Nema nikakvog skrivanja, otvoreno se šalje poruka koju se ne treba iščitavati između redova:

„Vidio je on to, ali nije želio dosuditi“, bez krzmanja ispalio je iskusni Busquets nakon utakmice. Madridski medij komentiraju da je iznio vrlo ozbiljnu i opasnu optužbu. U prijevodu: optužio je suca za krađu. Nije teško zaključiti da Real čekao pakao na Camp Nouu. Katalonski mediji upozoravaju da El Clasico sudi stari Barcin znanac Alejandro Hernández.

gol expired Gattusov debi iz noćne more: Napoli na svom stadionu nokautiran u 93. minuti! divider

To je sudac kojeg Katalonci ne mogu vidjeti ni na posteru. Sami spomen njegova imena razjari ih kao divlje konje. Radi se o sucu koji nije vidio onaj čuveni nepriznati gol Barcelone prije tri sezone protiv Betisa u Sevilli. Lopta je prešla gol-crtu gotovo za pola metara, ali Hernandez je samo odmahnuo rukom.

Derbi u Valenciji pod povećalom

Barca je naposljetku ostala bez dva boda koja su Realu donijela odlučujuću prednost u utrci za naslov prvaka. Isti sudac imao je zapaženu ulogu u još dvije utakmice u sezoni koja će ostati upamćena po brojnim pogreškama sudaca u korist Reala.

Sudio je Realu u dvobojima s Espanyolom u Barceloni te Sporting Gijonom u Madridu. Iza obje utakmice također su ostali dugački repovi, a u glavnoj ulozi bili su Sergio Ramos i Lucas Vazquez. Dosad je kao glavni sudac vodio tri El Clasica. Ni te utakmice nisu prošle bez kontroverznih odluka i polemika, žalile su se obje strane. Vidjet ćemo kakvo će biti večeras suđenje u Valenciji. Katalonci čekaju kao zapete puške. 

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider