Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
luda sezona

Kultni klub gotovo godinu dana neporažen na svojoj Katedrali: Vode u Španjolskoj nakon 14 godina

Kultni klub zasad igra sezonu iz snova. Bliži se velika obljetnica...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon pet kola španjolske Primere na vrhu ljestvice nalazi se Athletic Bilbao. Kultni baskijski klub bodovno je poravnat s Realom, imaju bod više od još jednog velikog iznenađenja – Granade, koja na trećem mjestu ima 10 bodova, kao i Real Sociedad, Sevilla i Atletico Madrid. Barcelona je tek osma sa sedam bodova, što je najgori start Blaugrane u posljednjih 25 godina.

Zasad gledamo pravu ludnicu u španjolskoj Primeri – nekoliko klubova uspješno je iskoristilo neuvjerljiv start teškaša i trenutačno su im ravnopravni suparnici. Vidjet ćemo hoće li i koliko će to potrajati, ali u ovom trenutku dominacija Reala, Barce i Atletica izgleda samo kao uspomena.

Na Katerdali se svima "tresu gaće"

Posrtaje favorita najbolje je iskoristio Athletic Bilbao, koji se nalazi na vrhu ljestvice nakon dugih 14 godina i prvog kola sezone 2004./2005. Prije toga na vrhu su bili još 1993., kao i ove sezone nakon petog kola.

Neymar (Foto: AFP) Pogledajte Neymarovu majstoriju: PSG u derbiju kola do pobjede u 87. minuti divider

Athletic je pravi nogometni fenomen, dobro je poznato njegovo oslanjanje na Baske ili igrače koji s Baskijom imaju već nekakve veze. Unatoč takvoj filozofiji, nikad nisu ispali iz elitnog ranga španjolskog nogometa, a sada su dočekali i rijetko vodstvo na ljestvici.

Karim Benzema (Foto: AFP) Benzema donio pobjedu Realu na vrućem gostovanju, Athletic Bilbao na vrhu Primere divider

Jedan od najjačih Athleticovih aduta tradicionalno je domaći teren – na San Mamesu, poznatom i pod nadimkom Katedrala, ''tresu se gaće'' čak i najjačim klubovima. Koliko je to teško osvojiva tvrđava, najbolje govori podatak da Athletic u Primeri gotovo godinu dana tamo nije izgubio.

Poraz koji najviše boli ujedno je bio i posljednji

Na žalost za navijače Athletica, bio je to poraz koji možda i najviše boli – veliki baskijski rival Real Sociedad posljednji je odnio puni plijen sa San Mamesa. Bilo je to 5. listopada 2018., a Sociedad je slavio s 3:1.

gol expired Rijeka slavila u susjedskom derbiju, Bišćan nakon pobjede podnio ostavku! divider

Otad su u nizu od 17 utakmica bez poraza. Padali su na La Catedrali tijekom tog niza Atletico Madrid, Barcelona u prvom kolu ove sezone onim fantastičnim golom Aritza Aduriza, u trećem kolu osvetili su se i Real Sociedadu…

Zasad je ovo doista sezona iz snova za Baske, koji će na vrhu ostati barem do srijede kada igraju u gostima kod Leganesa. Ostanu li u kolu nakon toga neporaženi doma protiv Valencije, San Mames će proslaviti veliku obljetnicu – godinu dana neosvojivosti baskijske utvrde.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider