Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Arijan Ademi – Dinamov "Zajec" iz Šibenika: Hoće li vođa Modrih potvrditi status junaka sezone na svojem Šubićevcu?

Ako Dinamo obrani naslov prvaka Hrvatske, gotovo da nema sumnje kako će junak Modrih i cijelog prvenstva biti Arijan Ademi, 30-godišnji kapetan i lider trenutačne maksimirske momčadi…

Svako prvenstvo ima svoje junake, posebice ako je tako neizvjesno i uzbudljivo kakvo je prvenstvo Hrvatske ove sezone. Baš je upečatljivo, zadovoljava sve uvjete za dugo pamćenje.

Ako Dinamo obrani naslov prvaka Hrvatske, gotovo da nema sumnje kako će junak Modrih i cijelog prvenstva biti Arijan Ademi, 30-godišnji kapetan i lider trenutačne maksimirske momčadi.

Poklopilo se da Modri imaju šansu matematički ovjeriti naslov prvaka baš na Ademijevu bunjištu iz omladinskih dana, šibenskom Šubićevcu, stadionu na kojem je započeo profesionalnu karijeru.

Ademi lovi naslov prvaka i status junaka sezone na svojem Šubićevcu

Ako Dinamo u pretposljednjem kolu pobijedi u Šibeniku, a nipošto ne kažem da je to sigurno, iako je Dinamo veliki favorit, sve je još uvijek moguće, bit će to stvarno jaka simbolika.

Ako se Ademi još upiše u listu strijelaca, pogotovo ako bi taj gol odlučio pobjednika, onda bi to bila simbolika na entu.

Ademi je u lipnju 2010. prešao iz Šibenika u Dinamo. Koliko se sjećam, bilo je puno buke i bijesa na Šubićevcu. Čelici kluba bili su ogorčeni, optuživali su tada mlađahnog igrača da je izigrao klub jer navodno nije htio produljiti ugovor kako bi dobili adekvatnu odštetu.

S te strane moglo bi se zaključiti da su ostali neki repovi, no vrijeme liječi sve, pa je i ta sekvenca odavno odsjela u ropotarnici povijesti.

Na Šubićevcu se u međuvremenu puno toga promijenilo, nekadašnji dužnosnici odavno nisu blizu kluba i Prve HNL, dok je Ademi u zadnjih 12 godina postao iznimno važan akter elitne hrvatske lige. Jedan od najvažnijih sigurno, a možda i najvažniji. Da mu je Dinamo suđen, govori i podatak da je za Šibenik u prvenstvu debitirao baš protiv Dinama. I to na Maksimiru (22. ožujka 2008.).

Dinamov "Zajec" iz Šibenika

„Već je tada pokazivao da će biti jako dobar igrač, fajter i lider“, istakao je u svojoj autobiografiji Zeko legendarni Velimir Zajec, koji je bio trener Dinama kada je Ademi došao iz Šibenika.

Ademi je puno naučio od Zajeca. Šokirao se kada je na prvom treningu vidio što Zajec radi s loptom.

„Pamtim da je to bilo nešto nevjerojatno. Ostao sam u čudu. Poslije sam svakome govorio da nisam mogao vjerovati da čovjek u tim godinama, s ponešto kila viška, tako igra. Vidjelo se da je bio klasa, majstor“, kazao je Ademi u pero Sanjinu Španoviću, autoru knjige o Zeki.

Zajec je bio neprikosnoveni lider i vođa generacije 1982. To ni 40 godina poslije nitko neće zanijekati. Zacijelo će se za dva ili tri desetljeća slično pričati o Ademiju. Usporedbe Zajeca i Ademija po mnogo čemu stoje.

Vođa trofejne generacije

Zajec je bio bolji igrač, to je barem moje mišljenje, ali Ademi ne zaostaje puno, pogotovo ne po liderskim osobinama, čvrstini karaktera i napose vjernosti modroj boji. Po tome su tu negdje.

Ademi je i po nečemu daleko uspješniji od Zajeca - osvojio je puno više trofeja s Dinamom, iako je, naravno, teško uspoređivati vremena, odnosno lige, konkurenciju i snagu klubova i liga. Kontekst je ipak puno drukčiji, međutim, to ne umanjuje Ademijeve uspjehe.

On je već u lipnju 2020. postao najtrofejniji igrač Dinama u povijesti. Prošlo ljeto podebljao je konto s još jednom dvostrukom krunom. Dosad je osvojio 10 naslova prvaka, šest Kupova i tri Superkupa.

Dakle, ima šansu osvojiti 11. naslov prvaka Hrvatske i ukupno 20. trofej s Dinamom. U prosincu 2020. srušio je i Sammirov rekord po broju nastupa u europskim utakmicama.

Ademi je vodio Dinamo i do prvog prezimljavanja u Europi nakon gotovo pet desetljeća. Vodi ga je i do prvih pobjeda u Ligi prvaka nakon petnaestak godina suše. Po tome je Ademijeva generacija nadmašila Zajecovu.

Karakter prije svega

Prošao je Ademi u tih 12 godina od odlaska iz Šibenika puno toga. Od posudbe u Lokomotivu do suspenzije zbog dopinške afere. Dvije godine morao se boriti za pravdu i uspio je dokazati da nije bilo intencije. Nedugo nakon povratka na travnjak imenovan je i kapetanom Dinamom.

Tu čast zaslužio je igrama, ali još više ponašanjem. Možda u protekloj dekadi i nije bio najbolji igrač Dinama, ali slobodno se može reći da je bio i jest najkarakterniji. Gotovo redovito najčvršći i najborbeniji, a nerijetko i najvažniji.

Ademi ne daje puno golova, ove sezone postigao ih je tri u prvenstvu, ali golovi koje postigne obično imaju specifičnu težinu.

Ove sezone postigao je vjerojatno dva najvažnija, može se reći odlučna gola u utrci za prvaka.

Presudio je na Rujevici protiv Rijeke, a onda i u Velikoj Gorici. Bez ta dva gola Dinamo sigurno ne bi bio u situaciju da pobjedom u Šibenikom osigurava naslov prvaka. Prilično je izvjesno da zadnje kolo ne bi dočekao na prvom mjestu.

Torta na 11 katova čeka Ademijev šlag 

Teško je reći kako bi Dinamo brodio posljednjih desetak godina bez Ademija u Prvoj HNL, vjerojatno bi osvojio većinu naslova koje je osvojio, no zacijelo nije slučajno što je izgubio naslov prvaka u jednoj od dvije sezone kada je izdržavao suspenziju.

To što je Rijeka 2016./2017. otišla do kraja prije svega je zasluga Matjaža Keka i njegove ekipe, tu nema sumnje, ali djelomično joj je pomoglo i to što Dinamo nije imao na raspolaganju Ademija, igrača koji u kriznim situacijama zna podignuti adrenalin i samopouzdanje cijeloj momčadi.

Već ima status legende Dinama, a s pobjedom Modrih u Šibeniku samo bi je zacementirao. Ademi će i u Šibeniku biti jedan od glavnih aduta Modrih. Čak i kada ne igra dobro, podiže moral suigračima i donosi kapetanski autoritet na travnjak.

A i nitko se neće previše iznenaditi ako nekako ubaci u mrežu pobjednički pogodak. To bi bio Ademijev šlag na tortu cijele sezone. U Calimeru su zacijelo već pripremili tortu na 11 katova. Čeka se još samo da Arijan iskrca šlag.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider