Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mora platiti masnu odštetu

Nogometna ikona našla posao: Kokain mu je uništio karijeru, ali sad se vratio na naslovnice

Tri i pol godine prije poslije završetka igračke karijere legendarni Rumunj plovi trenerskim vodama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Punih 20 godina, od 1996. do 2016., trajala je igračka karijera Adriana Mutua, legendarnog Rumunja koji je bio veliki talent tamošnjeg nogometa i u vrijeme kad je iz domovine odlazio u Italiju bio je označen kao legitimni nasljednik Maradone s Karpata - Gheorghea Hagija. Predviđanja su išla u smjeru da će Mutu možda čak i nadmašiti svog slavnog sunarodnjaka.

To se nije dogodilo, a krivac za to je sam Mutu, odnosno konzumiranje kokaina koje mu je obilježilo cijelu karijeru.

Žario i palio u Veroni i Parmi

Nakon odlaska iz Rumunjske njegova je priča išla otprilike ovako: s 20 godina stigao je u Inter, u kojemu je tad konkurencija u vrhu napada bila paklena (Ronaldo, Roberto Baggio, Christian Vieri, Alvero Recoba, Ivan Zamorano), pa je poslije samo jedne sezone sreću odlučio potražiti u Veroni. U tom je klubu demonstrirao kakav je igrač, a u sezoni 2002./2003. u dresu Parme u tandemu s Brazilcem Adrianom bio je čudesan.

S 24 godine potpisao je za Chelsea, dobio u džep unosan ugovor i činilo se da mu je samo nebo granica.

Nakon godine dana u provedene u zapadnom Londonu stigla je šokantna vijest: Mutu je pao na doping-testu, ispostavilo se da je pozitivan na kokain.

I dalje je dužan Chelseaju odštetu

Poslije toga započela je njegova kalvarija, koja ni do danas nije prestala jer je Chelsea od Mutua tražio obeštećenje. Ugovor je odmah raskinut, a FIFA je naredila da rumunjski napadač mora Bluesima platiti nešto više od 17 milijuna eura. Sve moguće žalbe koje je Mutu uputio nisu urodile plodom, iscrpljene su sve mogućnosti i on je i dandanas dužnik Chelseaju.

U međuvremenu je odlučio okrenuti novu stranicu u svojoj karijeri i po završetku igranja postati trener. Prvi klub bio mu je Voluntari, prošlu sezonu proveo je kao trener U-21 momčadi kluba Al Wahda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a sad je postao izbornik U-21 reprezentacije Rumunjske.

Veliki ispit Mutu će imati krajem ožujka kada Rumunjima u goste dolazi reprezentacija Danske koja je zasda vodeća u kvalifikacijskoj skupini za Europsko prvenstvo. Rumunjska je jesenas poražena u Danskoj i sad je pred njima imperativ pobjede jer Danci na vrhu skupine već bježe pet bodova...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider