Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Niko, majstore

Sjećate se ovog maestralnog poteza? Kranjčarov dribling i pogodak za pamćenje

Bio je to trenutak inspiracije koji je ubio svaku nadu Bugarima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tijekom devetogodišnje reprezentativne karijere Niko Kranjčar je za Hrvatsku postigao 16 golova.

Najznamenitiji je svakako onaj u pobjedi protiv Engleske na Wembleyju, kada je prevario domaćeg vratara Scotta Carsona i otvorio Vatrenima put prema trijumfu koji je izbacio Engleze s Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj.

No, najljepši, ako nas pitate, bio je onaj protiv Bugarske na današnji dan prije 15 godina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Tog 4. lipnja 2005. Hrvatska je pod vodstvom Nikina oca Zlatka Kranjčara stigla u Sofiju na polovici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

Prijelomna utakmica kvalifikacija

Bugari su tad bili itekako u igri za plasman na svjetsku smotru, nakon što su ostvarili pobjede protiv Malte i Islanda (na gostovanju), a u gostima uzeli bod i protiv Mađarske i protiv naše reprezentacije na Maksimiru (2:2). Bugarskoj je trebalo slavlje protiv Hrvatske ne samo zbog tri boda nego i zbog činjenice da bi u međusobnom omjeru bili bolji, a to je bilo izrazito važno zbog možebitnog istog broja bodova na kraju skupine.

Svaku nadu da bi mogli do pozitivnog rezultata protiv Vatrenih ugasio im je upravo Niko Kranjčar genijalnim potezom u 80. minuti. Primio je loptu na otprilike 25 metara, provukao ju kroz noge bugarskom braniču, ušao u šesnaesterac i hladnokrvno poentirao.

Time je Kranjčar zakucao Bugare koji su taman bili u euforiji, jer osam minuta ranije Martin Petrov je bio smanjio vodstvo Hrvatske (nakon pogodaka Marka Babića i Igora Tudora) i narastao je njihov optimizam i vjera da mogu doći do preokreta. No, onda je na scenu stupio Niko...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider