Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sudac završio u zatvoru

15 godina od utakmice koja je šokirala svijet: Masakr kakav se ne pamti

Italija još uvijek dobro pamti krvnika zaslužnog za neviđeni masakr na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji pamti se po mnogim sjajnim stvarima. Brazil je osvojio naslov predvođen Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinhom, čiji se gol Davidu Seamanu ''iz svlačionice'' i danas pamti. Hit prvenstva bio je Senegal koji je šokirao aktualne prvake Francuze u prvoj utakmici i kasnije dogurao do četvrtfinala, kao i Turska čija je zlatna generacija predvođena legendarnim Hakanom Šukurom osvojila povijesnu broncu.

Međutim, veliku mrlju na prvenstvo bacila je utakmica osmine finala između Italije i domaćina Južne Koreje, odigrana na današnji datum prije 15 godina. Italija je tada imala sjajnu momčad s mladim Gigijem Buffonom, Vierijem, Tottijem i Inzaghijem u napadu te sjajnom obranom s legendama poput Maldinija, Neste, Cannavara, Materazzija i Zambrotte.

Južna Koreja je pod palicom Guusa Hiddinka računala na veliki rezultat na domaćem terenu. Na kraju su ga i ostvarili osvojivši četvrto mjesto, ali ne bez velikog skandala koji i danas ostaje mrlja koju neće tako brzo oprati.

Trappatoni optužio domaćina za zavjeru

Dvanaesti igrač u njihovoj pobjedi protiv moćne Italije nisu bile krcate i glasne tribine, nego ekvadorski sudac Byron Moreno. On je cijelu utakmicu dopuštao brutalnu ''tučnjavu'' Korejcima, a najbolje je sačuvao za produžetak u koji se ušlo s rezultatom 1:1.

Najprije je isključio Tottija prestrogim drugim žutim kartonom nakon pada u kaznenom prostoru koje je okarakterizirao kao simuliranje, nakon čega je Talijanima poništen zlatni gol zbog nepostojećeg zaleđa. Na scenu je tada stupio Ahn Jung-Hwan, strijelac pobjedničkog gola koji će ga učiniti superzvijezdom u domovini i najomraženijim čovjekom u Italiji.

Hwan je tada bio igrač Perugie, a dan nakon neslavne utakmice vlasnik kluba Luciano Gaucci uručio mu je otkaz uz objašnjenje da ''ne želi plaćati čovjeka koji je uništio talijanski nogomet.'' Talijanski mediji bili su bijesni kao nikad, kao i izbornik Giovanni Trapattoni koji je za poraz okrivio zavjeru s ciljem guranja domaćina u borbu za medalje.

Sudac kasnije osuđen zbog krijumčarenja heroina

Da njegove izjave nisu bile neutemeljene pokazala je već sljedeća utakmica Južne Koreje protiv Španjolske. Egipatski sudac Gamal Al-Ghandour Furiju je zakinuo za dva čista gola i pogurao Južnu Koreju prema polufinalu, ali u zadnje dvije utakmice pravda je ipak djelomično zadovoljena - Njemačka i Turska slavile su protiv Južne Koreje i spriječile osvajanje nezaslužene medalje.

Ova kontroverza ne gubi na snazi ni 15 godina kasnije, a posebno je zanimljiv kasniji put glavnog ''junaka'', suca Byrona Morena. On je nakon povratka u Ekvador zaradio seriju suspenzija zbog lošeg i kontroverznog suđenja; jednu je utakmicu produžio čak 13 minuta, a nakon suspenzije vratio se u velikom stilu i s tri crvena kartona uništio momčad Deportivo Quita.

Bila je to kap koja je prelila čašu; nakon nje Moreno se umirovio i izgubio iz fokusa javnosti sve do 2010. kada je uhićen na aerodromu u New Yorku sa šest kilograma heroina! Osuđen je na dvije i pol godine zatvora na veliku radost talijanskih medija koji nikad nisu prestali pratiti svog krvnika iz Seoula, koji je zbog financijskih problema čak pristao biti gost talijanske satirične emisije u kojoj je bio brutalno ismijan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider