Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nema opravdanja

Za atmosferu linča u ABA ligi nulta stopa tolerancije

Nakon završetka ABA lige, najmanje se priča o košarci i onom što se događalo na terenu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nemili događaji koji su popratili završnicu ABA lige trebali bi ozbiljno pokrenuti neke stvari, jer ono čemu smo svjedočili u finalnoj seriji između Crvene zvezde i Budućnosti nema veze sa sportom i ligom koje se diči da je najbolje sportsko natjecanje u regiji. Natjecanje koje bi za jedan od svojih osnovnih ciljeva trebalo imati promociju sporta ispred svega, a nakon toga i poboljšanje odnosa u regiji.

Umjesto da se organiziraju normalni uvjeti za igru, promoviraju igrači i teži prema kvaliteti na terenu, finale ABA lige ponudilo je natjecanje u atmosferi linča. Najgora stvar u cijeloj priči je što su tome kumovali i glavni akteri. Oni koji bi trebali smirivati tenzije i biti glas razuma, u pojedinim trenucima ponašali su se kao da ništa nisu vidjeli. Iz jednog i drugog tabora. Kako je kome u pojedinom trenutku odgovaralo.

I može se netko ljutiti više, a netko manje, ali svi zajedno snose krivicu za sramotnu sliku koja je poslana u javnost. Ispada da je jedino bitno tko se bolje snašao u zakulisnim igrama i onom drugome pokazao što ga ide. Pa smo tako mogli gledati čelne ljude Zvezde i Budućnosti, nekad prijatelje, a danas velike neprijatelje kako se natječu u priopćenjima, optužbama i medijskim huškanjima.

Nije mi namjera analizirati uvrede i tko je prvi započeo, a tko se pristojnije ponašao. Uostalom, o tome se izvještavalo tijekom cijele serije. U jednom trenutku su čak mnogi navijali da Zvezda izgubi obje utakmice u Podgorici kako bi mogli pokazati što znači ''atmosfera'' u Beogradu. I sve to uz slabu reakciju vodstva ABA lige, koje je nakon incidenata u trećoj utakmici zatvorilo mjesta uz teren i prva tri reda tribine. No isto tako dozvolilo se da uoči pete, odlučujuće utakmice ponovno na terenu gledamo ružne scene.

gol expired Osvajač NBA naslova s LeBronom šokiran neredima u Beogradu: Oglasio se bijesnom porukom divider

Ako želimo da ova liga opstane i bude stup povezivanja, a ne razjedinjavanja, za ovakve stvari mora biti nulta stopa tolerancije. I puno rigoroznije kazne nego što su dosad. Glavni disciplinski sudac ABA lige, Saša Pavličić-Bekić je ove sezone izrekao najviše kazna u povijesti i malo tko se uopće žalio, uredno se platilo i idemo dalje. Kao da je to nešto na što se računa unaprijed, pa tko jači, taj kvači. Ispada da oni koji ne znaju igrati ispod stola, nemaju tu što ni tražiti.

Dugoročno gledano, to nikako ne donosi popularizaciji košarke niti može biti dio kvalitetnog sportskog natjecanja. Ovime se samo dodatno potiče mržnja i savršeno služi politici. A epilog svega može biti samo urušavanje natjecanja. Naravno, Budućnost je nakon pete utakmice oštro reagirala i postavila pitanje postojanja ABA lige. To se može razumjeti, ali što je bilo s reakcijom nakon treće utakmice u Morači.

Ako je Jasmin Repeša u prve dvije utakmice u Beogradu doživio linč kakav nije vidio u svom životu, trebao je isto tako osuditi događaje na prvoj utakmici u Podgorici. Umjesto toga, pravio se da nije vidio ništa loše izjavom da ''atmosfera nije bila ni blizu onoga u Beogradu''. Pljuvanje igrača na terenu, napad na gostujuću klupu ili tučnjava na tribini su očito nešto sasvim normalno na košarkaškim utakmicama. Repeša je tu trebao i morao bolje reagirati, a ne dolijevati ulje na vatru.

Naravno, to nije i nisu opravdanja za Nebojšu Čovića i ekscese u Beogradu. Štoviše, predsjednik Zvezde je uoči pete utakmice u nekim izjavama ''pozivao navijače da svojim ponašanjem uzvrate na veliko gostoprimstvo u Podgorici'', još jednom dokazavši kako je spreman na sve igre samo kako bi došao do pobjede. I pokazao tko je gazda. Ali ako želimo ligu u kojoj će Čovići i Bokani pokazivati mišiće, a bolje prolaziti oni koji šuruju sa sucima, onda zaboravimo napredak. I sportski i ljudski.

No zbog čega toliko tenzija? Da bi se igralo u Euroligi. Svakako, ali uz jednu veliku opasku, a to je da očigledno Zvezda ne može drugu, a Budućnost ni jednu sezonu bez tog natjecanja i da su kao državni projekti pod ogromnim pritiskom. Naime, više puta se kroz medije istaknulo kako je Budućnost projekt Crne Gore, dok je poznato kako je Čović u dobrim odnosima s državnim vrhom Srbije. Samim time oba su kluba taoci politike, a svemu tome u prilog ide i nedavna izjava Emila Tedeschija da Cedevita ne želi ulaziti u utrku s takvim tenzijama.

gol expired Nakon nereda i odgode utakmice, Zvezda razbila Budućnost i osvojila ABA ligu divider

Ovo je ludilo koje za posljedicu jednog dana može imati samo ljudsku žrtvu. I onda isto nitko neće odgovarati? U svakoj civiliziranijoj ligi svijeta nakon ovakvih scena obje momčadi neko vrijeme ne bi igrale pred svojim navijačima, dok bi financijska kazna bila takva da im rijetko kad ponovno padne na pamet dopustiti da huligani i sportaši mogu dijeliti isti teren. Ovako se neredi praktički izjednačuju sa sportskim uspjehom. Eto, slavio je onaj s boljom atmosferom linča.

Ne želim umanjivati uspjeh Zvezde. Imala je najbolju sezonu i jako dobar roster te bi također u normalnim okolnostima vjerojatno uzela titulu. No onda bi se pričalo o igračima i trenerima. O tome tko je bio junak finala, a tko odabrao lošu taktiku. Međutim, ima ih puno koje to ne zanima. Medijima paše popularnija završnica s incidentima, jer to ljudi vole. Ali, nakon ovog se svi trebamo zapitati, ima li sve to smisla i dokle će se tolerirati stvari koje nemaju veze sa sportom?

To je pitanje prvenstveno za čelnike ABA lige, jer na njima je sada da reagiraju i potrude se da više nikad ne svjedočimo sličnim scenama. Jer, ovo nije najbolje sportsko natjecanje u regiji, ovo je balkanska krčma koje se srami svaki normalan ljubitelj košarke. Košarke koja se zagubila negdje putem i koju pod hitno treba vratiti u prvi plan. U suprotnome, neprihvatljivim i ponižavajućim situacijama neće biti kraja. A tome jasno treba reći – dosta!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider