Košarka
SPORTOVI
Košarka
''Simon je krucijalan''

Hrvatski stručnjak ekskluzivno za GOL.hr o najboljoj momčadi Europe, sjajnom Larkinu i velikom povratku iz NBA-a

Anadolu Efes je ove sezone jedan od kandidata za osvajanje Eurolige, čvrsto drži vodeću poziciju s omjerom 24-4 i dvije pobjede više od prvih pratitelja Reala i Barcelone. Nama, pak, nije zanimljiv samo zbog toga, već i činjenice da vrlo važnu ulogu u toj momčadi imaju i dvojica Hrvata, Krunoslav Simon i Tomislav Mijatović.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Samo dan prije nego što su zaustavljena sva najveća sportska natjecanja u svijetu hrvatski košarkaški stručnjak s adresom u Istanbulu Tomislav Mijatović, koji već desetu sezonu radi kao asistent u Efesu, za GOL.hr otkrio je kako se uspio tako dugo zadržati u jednom klubu na visokom nivou te što stoji iza fenomenalnih rezultata turske momčadi.

''Od dolaska s Velimirom Perasovićem 2010. godine osjetio sam veličinu kluba i cijele organizacije. I jednostavno su se stvari počele odvijati u tom smjeru. Imao sam sreće što su svi ti veliki treneri s kojima sam imao priliku raditi prihvatili mene i moj način rada. I ja sam uz njih rastao. Meni je to osobno veliko zadovoljstvo, privilegija i čast. Trenerski posao je jedan zanat koji čovjek mora konstantno izučavati, a gdje bolje nego uz rad s takvim trenerima'', izjavio je Mijatović za.

U čemu je tajna Efesovih rezultata posljednje dvije godine?

''Postoji jedna stvar koja je u Efesu standard koji se nikad nije promijenio. Tu stvari mogu varirati po pitanju ulaganja, ali su ulaganja i želja za napretkom, želja za postizanjem visokih ciljeva uvijek prisutne. Tako da smo mi kroz sve ove godine razgovarali o tome. Mi smo u zadnjih deset godina tri puta igrali petu, odlučujuću utakmicu za Final Four i sve tri smo izgubili. Znači mi smo uvijek postavljali visoke standarde, ali iz nekih nesretnih i nespretnih razloga nismo uspijevali'', objasnio je pomoćni trener vodeće momčadi Eurolige te nastavio:

''Mi nikad nismo odustajali od toga cilja na čelu s predsjednikom kluba i prošle sezone uz jednu sjajnu kemiju igrača, iskustvo trenera Atamana i publiku koja je dala svoj obol, konačno smo probili taj led i došli na Final Four.''

gol expired Košarkaš Reala pozitivan, Modrić i suigrači napustili kamp: Hrvatski liječnik preuzima glavnu ulogu divider

''Sad kad smo to osjetili, kad su igrači iskusili igranje završnice, želimo nadogradnju toga. Želimo zadržati taj trend u uzlaznoj putanji. No sad igramo u zasluženoj ulozi favorita i svaka utakmica je drugačija. Ključno je to što su igrači gladni uspjeha i dokazivanja. Što žele ponoviti borbu za trofeje. I trenutno smo na dobrom putu.''

Euroliga je od ove sezone proširila format na 18 momčadi, što je pojačalo ritam utakmica, ali i neke momčadi natjeralo na veća ulaganja i pojačavanje rostera. Iz NBA-a je pristiglo nekoliko igrača koji su mogli dobiti ugovor, ali su ipak izabrali Europu, a među njima se svakako ističe povratak Nikole Mirotića.

''Euroliga je pokazala stabilnost, a igrači to vide. Mislim da je Mirotić dobro odlučio. Kao superzvijezda, stigao je u veliki europski klub i zajedno s njime pokazao da je to bila ispravna odluka jer je došao u jednu sredinu koja je ambiciozna'', rekao je Mijatović za GOL.hr.

Jedan od igrača koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u Europi je upravo igrač Efesa i danas najbolji igrač Eurolige Shane Larkin, koji je ove sezone već dva puta išao na 40 ili više poena pritom postavivši i novi rekord od 49 poena. Njegov utjecaj na momčad je enorman i Efes s njim ili bez njega nije isti.

''Shaneova priča je vrlo interesantna. Po svim karakteristikama igrač koji ima svoje mjesto u NBA-u. Međutim, on iz svojih razloga nije bio zadovoljan sobom i onim što mu je ponuđeno u NBA-u. I on je apsolutno mirne glave došao u ovdje, zna što znači igrati u Europi'', rekao je hrvatski stručnjak te otkrio zbog čega je Larkin poseban.

''Ono što je posebno kod njega je da ima taj duh koji ga odvodi do tih visina. Konstantno sebi postavlja ciljeve, ali nema samo osobnih ciljeva, on je čovjek koji je prije svega natjecatelj i voli uspjeh unutar ekipe. I on je jedan od rijetkih Amerikanaca s kojima sam dosad imao priliku raditi, a koji razmišlja isključivo ekipno da bi zadovoljio sebe kao jedinku kroz tu ekipu. Ne želim sada reći da je to kod Amerikanaca nešto loše, ali ima igrača koji mentalno nisu spremni ili nisu pripremljeni za ono što ih čeka u Europi.''

''Shane je definitivno primjer te superzvijezde koja ne pokazuje svoj ego, jer ga nema, njegov ego se hrani uspjehom ekipe. Ekipa to osjeti i iz tog razloga radi za njega te zbog toga i sustava izgleda kao da igra jednostavnije. Svakako ne pati zbog odlaska iz NBA-a, ne mogu reći da u njemu nema žala, ali svojim boravkom u Europi definitivno se ispunio'', dodao je Mijatović.

gol expired Amerikanac koji živi europski san usprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima divider

Efes već drugu sezonu zaredom pruža odlične partije te spada u sam vrh europske košarke, a znamo kako je puno teže zadržati visok intenzitet i dobre rezultate, nego se pojaviti u ulozi iznenađenja.

''Nismo mi jedina ekipa koja u Europi ulaže. Dapače, ima ekipa koje financijski ulažu puno više od nas, ali puno puta to nije garancija uspjeha, treba se dosta stvari poklopiti. No mi želimo vjerovati da smo na pravom putu te da smo posložili sve kockice u našem mozaiku, da smo uspjeli dovesti igrače koji su karakterno spremni igrati na najvišem nivou i koji žele biti u situaciji da ponovno igraju utakmicu za osvajanje Eurolige'', izjavio je asistent Anadolu Efesa te nadodao:

''Naravno, nismo mi jedini koji to žele. Međutim, u situaciji smo koja je dobra, gdje se igrači poznaju i gdje su pokazali kvalitetu kad se dogodi situacija koja je neplanirana poput ozljede jednog od stožernih igrača Bryana Dunstona, gdje su naši rezervni centri Tibor Pleiss i Sertač Šanli iskočili u sklopu ekipe i igrali van očekivanja s početka sezone.

''Stvar je u tome da svi igrači koji odgovaraju Atamanovom sustavu imaju slobodu kreacije unutar svoje uloge i ako su još karakterno na visokom nivou, onda se igrači pronađu u tome. A to ima svoju težinu. Velika je stvar kad postoji sustav koji kontinuirano ulaže u ekipu. Onda vi i kad napravite pogrešku, a svakome se dogodi pogreška u selekciji, nastavite ulagati i ići na pobjedu i onda se te stvari vrate'', objasnio je hrvatski trener za GOL.hr.

Dio sjajne turske momčadi je i hrvatski reprezentativac Kruno Simon, koji je vrlo važna karika Efesa i njegovih ambicija.

''Simonova uloga u ovoj ekipi je izrazito bitna. U sustavu trenera Atamana igrač na poziciji tri koji može pokriti poziciju dva, a igra s loptom u rukama, ima vrlo dobar šuta za tri poena i veliki košarkaški IQ, onda je taj igrač poveznica svih linija u ekipi. Kruno to odlično radi i odrađuje svoju ulogu koja je krucijalna u našoj igri. Njegova uloga je apsolutno nezamjenjiva, on je ta spona između linija koju može igrati vrlo malo igrača u Europi. Tip ''trojke'' koja je aktivna u pick and roll igri i asistencijama te opasna po šut. I iznimno mi je drago što smo zajedno u svemu ovome'', zaključio je Mijatović.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider