Košarka
SPORTOVI
Košarka
teški uvjeti

Poznati prvi detalji istrage Bryantove nesreće: Helikopter nije imao sustav koji je mogao pomoći

Istragu otežava težak teren, a helikopter nije imao ni crnu kutiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U tijeku je istraga helikopterske nesreće u kojoj je u Kaliforniji poginulo devet ljudi, uključujući košarkašku legendu Kobea Bryanta. 

Forenzičari su službeno identificirali tijelo bivšeg košarkaša LA Lakersa Kobea Bryanta među ostacima helikoptera koji se u nedjelju srušio na brežuljku pored Los Angelesa.

Bivša NBA zvijezda 41-godišnji Bryant identificiran je pomoću otisaka prstiju kao i ostaci još triju osoba čiji su ostaci raspršeni na oko 200 m zbog udara pri velikoj brzini

Državni odbor za prometnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, institucija koja provodi istraživanje, objavio je prve rezultate istrage o nesreći. U obraćanju za medije rekli su da helikopter nije bio opremljen sustavom koji pilota upozorava ako se previše približi terenu, ali da ne mogu zaključiti da bi ta tehnologija spriječila tragediju.

Tvrde da su još 2004., nakon nesreće vrlo sličnog helikoptera, zatražili da sustav koji pomaže pilotima u teškim uvjetima bude obvezan za helikoptere koji prevoze šest ili više putnika, ali njihov je prijedlog odbijen. Spomenuti sustav moraju imati samo letjelice hitne pomoći.

gol expired Polugola aktivistica na neobičan način odala počast Kobeu Bryantu divider

Međutim, stručnjaci za zračni promet komentirali su za američke medije da ne postoji garancija da bi takav sustav spriječio nesreću. U ožujku 2016. dogodila se nesreća helikoptera hitne pomoći koji se zabio u drveće iako je bio opremljen spomenutim sustavom. Svi su putnici poginuli, a do pada je došlo zbog magle i pilotove pogreške.

Uzrok pada Bryantova helikoptera tako još ostaje nepoznanica. Istragu ometa težak teren, a helikopter nije imao tzv. crnu kutiju, koja također nije obvezna u letjelicama tog tipa. Konačne rezultate istrage mogli bismo čekati i više od godinu dana.

gol expired Barcelona u teškoj situaciji: Propao im bitan transfer, njihov plan pada u vodu? divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider