Košarka
SPORTOVI
Košarka
kakvi majstori

Phoenix Sunsi u velikom NBA finalu: Čudesni Paul riješio Clipperse, Šarić igra za prsten prvaka

Sjajnu sezonu Phoenix Sunsi Darija Šarića okrunili su naslovom prvaka Zapadne konferencije.

Prvi put nakon 1993. i one generacije predvođene Charlesom Barkleyjem, Phoenix Sunsi igrat će veliko finale NBA lige. Sada ih predvode Chris Paul i Devin Booker, a priliku za osvajanje prstena ima i naš Dario Šarić.

Sunsi su noćas u šestoj utakmici finala Zapadne konferencije uništili Los Angeles Clipperse u gostima 130:103 na krilima čovjeka koji je to sanjao cijelu karijeru.

Paul prvi put u finalu

Chris Paul zabio je 41 koš Clippersima, a uvelike su mu pomogli fenomenalni Devin Booker s 22, iskusni Jae Crowder s 19 te mladi centar Deandre Ayton sa 16 poena i čak 17 skokova.

I naš Dario Šarić dao je svoj obol iako nije jedan od onih koji predvode momčad. Zabio je sedam koševa i jednu asistenciju.

Treća sreća za Sunse

Paul je propustio prve dvije utakmice u finalnoj seriji Zapadne konferencije zbog COVID protokola. Već su svi mislili kako opet neće imati sreće, Sunsi su ipak sjajno odradili ovu seriju upisavši prve dvije domaće pobjede i bez Paula.

Clippersi, oslabljeni neigranjem svog najboljeg igrača Kawhija Leonarda, vratili su se u život na 2:1, pa 3:2 u seriji. Kad su već mnogi počeli sumnjati u Sunse, Paul je preuzeo stvar u svoje ruke i odveo sebe u prvo finale, a za Sunse prvo od 1993. i poraza od Jordanovih Bullsa. Prije toga igrali su još jedno finale i izgubili 1976. protiv Boston Celticsa.

Briljirali tijekom sezone pa iskoristili ozljede u doigravanju

Sunsi su u prvom kolu doigravanja s 4:2 izbacili Los Angeles Lakerse iskoristivši neigranje zbog ozljede njihova najboljeg igrača Anthonyja Davisa. U drugoj su rundi izbacili Denver Nuggetse MVP-a lige Nikole Jokića. Bilo je čak 4:0, ali je i Denver imao problema s ozljedama.

I na kraju, Clippersi bez Leonarda ipak nisu mogli parirati Sunsima, koji su tijekom regularnog dijela sezone bili jedna od najboljih momčadi u ligi.

U finalu ih čekaju  Atlanta Hawksi ili Milwaukee Bucksi, koji su poravnati u seriji na 2:2. 

Šarić tek peti Hrvat u finalu

Dario Šarić postao je peti Hrvat sudionik NBA finala. Toni Kukoč jedini je igrao bitnu ulogu u njima s tri osvojena prstena s Chicagom. Dražen Petrović tamo je bio 1990. s Portland Trail Blazersima kada su poraženi od Detroita.

Žan Tabak ima dva prstena s Houston Rocketsima za vrijeme Jordanove pauze, a u finalu je bio i Ante Žižić s Clevelandom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider