Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ovo su čekali 13 godina

U obruču Vukova: Složili jednu od najuzbudljivijih trojki lige i tu ne misle stati

Kad bi krenuli pojedinačno ocjenjivati što je svaka momčad napravila u draft noći, malo ih je koji mogu biti sretniji od prerija Minnesote. Ne samo zbog činjenice da je ugrabila top 12 igrača bez da je izgubila mnogo, nego i da se na tome ne želi zaustaviti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon razočaravajuće prošle sezone, Minnesota Timberwolves konačno je dočekala svojih pet minuta. Dočekala je da izrazito talentiranoj i mladoj momčadi nadoda dugo iščekivanu slagalicu koja će joj pomoći u onim područjima u kojima je najviše zakazala. Ali i ona koja bi trebala prekinuti 13-godišnji post bez nastupa u doigravanju.

Ulaskom u prošlu sezonu Vukovi su glasili za potencijalno najbolju mladu momčad lige koja bi uskoro trebala početi pokazivati rezultate. Međutim, puno toga nije se pokazalo dobrim, odnosno sukladno nekim prognozama i očekivanjima. Tu prvenstveno mislimo na karakter, završavanje utakmica, šut za tri poena i obranu. Ali i nedostatak veteranskog iskustva.

Ujedinjenje Thibodeaua i Butlera

Reunion Toma Thibodeaua i Jimmyja Butlera puno toga trebao bi promijeniti, odnosno pozicionirati Minnesotu u krug kandidata za doigravanje. Butler na stol donosi stabilnost i iskustvo koje bi najviše trebalo pomoći mladim Vukovima Townsu i pogotovo Wigginsu, koji je imao poteškoća u igri bez lopte i obrambenim shemama. Butlerova prisutnost svakako bi trebala podignuti obranu, ali i rasteretiti spomenuti dvojac u završnicama utakmica.

Minnesota je prošlu sezonu završila kao 26. obrambena momčad lige. Iako je to pomalo šokantno, s obzirom na to da je Thibodeau na glasu kao obrambeni mag čije smo koncepte jako dobro upoznali u Bullsima. No, iz napadački orijentiranih i nadarenih Wolvesa nije uspio izvući obranu koja bi zadovoljila njegove kriterije. I one koji su potrebni za konkuriranje najboljima. Nešto ide i do igrača, koji su još uvijek jako mladi i nedovoljno angažirani po tom pitanju.

Dolazak Butlera automatski bi trebao podići taj segment igre, s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji spada među najbolje igrača u dva smjera. Sada već bivši igrač Chicaga spada u kategoriju onih koji mogu usporiti najbolje protivničke strijelce na perimetru i istovremeno isporučiti svoju kvotu u napadu. Nemojmo zaboraviti, Wolvesi u ovom trenutku na rosteru imaju tri igrača s prosjekom većim od 20 poena po utakmici.

Sada je došao red na to da vidimo od čega su satkani, jer utakmice se dobivaju napadom, a naslovi osvajaju obranom. Towns je već sad jedan od najboljih igrača na postu, a najavio je kako ovo ljeto želi unaprijediti svoju igru nekim novim elementima. Wiggins je All-Star potencijal, no njegova obrana je poprilično neuredna i to se mora popraviti. Srećom, ima dobre fizičke predispozicije i dovoljno vremena da jednog dana postane barem respektabilan obrambeni igrač.

Potezi koji mijenjaju krvnu sliku

Ipak, najveći plus za Minnesotu je što se za Butlera nije morala odreći najboljih assetsa. LaVine možda nikad ni neće doseći njegovu razinu, a iza sebe ima i jednu tešku ozljedu. I ako dođe do All-star nivoa, za to će mu biti potrebno još neko vrijeme. U Dunnu su mnogi lani vidjeli potencijalnog playmakera oko kojeg vrijedi graditi budućnost, no on je u većini stvari podbacio. K tome, ima 23 godine i nije bilo dovoljno strpljenja da ga se čeka.

Što se tiče sedmog picka, Wolvesi su i tu uspjeli nasamariti Chicago. U zamjenu za njega pali su malo na draftu i kao 16. izbor izabrali centra Justina Pattona, koji bi trebao popuniti rupu kao zamjena za Townsa. Kad smo kod visokih igrača, treba spomenuti da Minnesota pod ugovorom ima još Dienga (14 milijuna za iduću sezonu) i Pekovića (skoro 12 milijuna).

Premda je Peković još u Minnesotinim knjigama, za njega je sve izglednije da će doći do medicinskog umirovljenja. I to otvara dodatnih 12 milijuna na ''salary capu'', koji će za sezonu 2017/2018 iznositi 99 milijuna dolara.

Želja još jedan superstar

Upravo to, ali i mogućnost nepotpisivanja Jordana Hilla (4 milijuna) i Shabazza Muhammada, koji je slobodan igrač, otvara Vukovima fleksibilnost da u prijelaznom roku potpišu još jednog superstara. Ono što se nametnulo kao prioritet je dovođenje pojačanja na poziciji playmakera, a po zadnjim informacijama kao prvi izbor ističe se Kyle Lowry.

Međutim, on nije jedini. Wolvesi će sve napraviti kako bi aktualnoj jezgri igrača nadodali playmakera koji može sam kreirati šut i koji je u stanju pogađati bolje nego što je to bio slučaj s Rickyjem Rubiom. Iako je Rubio imao iznadprosječan završetak sezone po pitanju postotka šuta. Španjolac za sljedeću sezonu ima zagarantirano 14 milijuna dolara, a bilo bi loše zadržati ga i dovesti, primjerice, Lowryja.

Wolvesi bi trebali imati cap space između 18 i 25 milijuna dolara, a eventualnim tradeom Rubija mogli bi ponuditi Lowrjyu maksimalni ugovor i još bi im ostalo između devet do 14 milijuna za poboljšati rotaciju. Ako ne uspiju dovesti Lowryja, preostaje im još nekoliko dobrih playmakera na tržištu među kojima su Teague, George Hill ili Jrue Holiday. Svi oni bili bi napadački nadogradnja nad Rubiom, no ono što je specifično kod njega je da ima sjajan osjećaj za asistenciju i dobar je obrambeni igrač.

Daleko je sve od idealnog

Dvije krucijalne stvari za Wolvese u idućoj sezoni bit će popraviti šut za tri poena i obranu. U ovom prvom bili su najgori u ligi (7,3 trice po utakmici), a znamo koliko trica znači u današnjem NBA-u. Lowry bi im u tom segmentu donio jako puno. Ali ne i samo to, njegovo i Butlerovo iskustvo i liderstvo na terenu itekako bi pomoglo momčadi koja ima problema sa zatvaranjem utakmica.

Onaj preostali dio je riješiti klupu, koja je prošle sezone također bila veliki problem. Rezerve Minnesote su lani prosječno zabijale 23 poena po utakmici. Premalo za momčad koja ima aspiracije ući u playoff. Ako uspiju dovesti Lowryja, ne bi to trebale biti preskupe akvizicije. Važno je da imaju dobar šut za tri ili su vrsni braniči. Ako imaju oboje, tim bolje. Igrači poput P.J. Tuckera, Meeksa, Inglesa, Snella ili Robersona bili bi svi od pomoći.

Kako god okrenemo, pred Wolvesima je najuzbudljivije ljeto u zadnjih deset i više godina. Ako ništa drugo, postali su zanimljiva sredina za vrhunske igrače. Jedan superstar je već sletio, a Thibodeau dobio jednu od obećavajućih trojki lige, koja će mu omogućiti da oko nje slaže momčad koja u godinama koje dolaze može pokvariti račune i onima koji su trenutno nedodirljivi. Vukovi su počeli stezati obruč, još im preostaje jedino da krenu u lov.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider