Košarka
SPORTOVI
Košarka
Odlično otvaranje

Hrvatska dobila igrača na duge staze tamo gdje je najviše nedostajao

Hrvatska se lakše od očekivanog obračunala sa Švedskom i nakon dugo vremena pružila navijačima praćenje utakmice bez stresa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za razliku od prethodna dva izbornika, Veljko Mršić je u kratkom vremenu, koliko dopuštaju ovi ''prozori'' kvalifikacija, uspio prenijeti igračima svoje ideje i posložiti ih da izgledaju kao momčad. Štoviše, podijelili su 23 asistencije (prednjačio Ukić s osam) u 40 minuta, što smo u prošlim kvalifikacijama samo mogli sanjati da ćemo vidjeti.

Bazirajući igru na agresivnoj obrani, Hrvatska se vrlo brzo uspjela nametnuti na terenu, ostavivši Švedsku u prvih 15 minuta na samo tri koša iz igre (od čega tek dva na postavljeni napad). Bilo je tu dobrog branjenja picka, iskakanja na istom, rotacije i aktivnih ruku u obrani te preuzimanja. I to se zadržalo na visokom nivou nakon prvih izmjena, a neke od promjena igrači su sami zatražili.

gol expired Hrvatska trijumfalno otvorila kvalifikacije za EuroBasket: Uvjerljiva pobjeda u punoj dvorani divider

Ne sjećam se kad sam vidio da nekoliko puta usred utakmice pojedinci pokazuju prema izborniku tražeći zamjenu, prvenstveno Mateo Drežnjak koji je mnoge oduševio svojim angažmanom na obje strane terena. Čovjek je u dva navrata Mršiću pokazivao da ga izvadi iz igre, jer nije više mogao držati visok tempo koji je nametnuo. Nema boljeg znaka za pristup igri.

Jedan od najvećih dobitaka novog izbornika

Drežnjak je nagrađen za sve ono što je pokazivao od kada je prošle godine na Ljetnoj ligi upao u reprezentaciju. Hrvatska već dugo nije imala mladog perspektivnog igrača na vanjskim pozicijama s kojim se može i treba raditi. Protiv Švedske je definitivno potvrdio svoj status reprezentativca na kojeg se može računati u rotaciji.

Za 24 minute na terenu, nepuni 21-godišnjak imao je samo jedan promašaj iz igre. Da nije bilo loših slobodnih bacanja (1/5), rekao bih da je odigrao savršenu utakmicu. Ali, ni ovako nije bio daleko od onog što Hrvatskoj na vanjskim pozicijama nužno nedostaje – igrač koji kvalitetno može pokrivati više pozicija.

Lucky Punch: Najava Wilder - Fury i UFC spektakl

Mršić je mladog igrača Širokog gurnuo u petorku uz Roka Ukića na poziciji ''dvojke'' i vjerujem ostao pod jako dobrim dojmom. Osim toga što je pokazao kako zna igrati bez lopte i ne forsirati kad ne treba, držao je visok intenzitet obrane, omogućavao ekstra dodavanje u napadu i pogađao šutove koje je dobio (7/8 iz igre).

Kad se sjetim da već godinama priželjkujemo nekog od mlade garde na vanjskim pozicijama, onda je ovo jedan od najvećih dobitaka novog izbornika. Igrač koji može uskočiti u rotaciji s Bogdanovićem protiv zahtjevnijih protivnika, koji može preuzeti poziciju playmakera, ali i odigrati ''dvojku'' ili u obrani preuzeti ''trojku''.

Hrvatska bi konačno mogla zaigrati u duhu moderne košarke

Ne treba očekivati ništa senzacionalno, ali sama činjenica da postoji mladi igrač koji može doprinijeti reprezentaciji tamo gdje već dugo postoji problem je veliki plus. Pogotovo što ga se može koristiti u obrani na boljim napadačima. Osim najviše ukradenih lopti na utakmici (četiri), puno je važnije znati da Drežnjak lateralnim kretnjama može ostati ispred igrača, zna se pozicionirati bez lopte i brzo rotirati.

Roko Leni Ukić Kapetan i povratnik u reprezentaciju otkrio recept za uspjeh: ''Ljudi su prepoznali našu želju i energiju'' divider

Nije Drežnjak jedini koji je odigrao dobru utakmicu, većina je bila na visini zadatka. Da je nekima ušla koja lopta više, rezultat bi bio još uvjerljiviji. Međutim, ovo je dobar zalog za budućnost i nastavak kvalifikacija, s time da su u lipnju olimpijske kvalifikacije u kojima će nekoliko igrača iz ovog kruga imati svoje mjesto. A Drežnjak je jedan od njih.

Vjerujem da će Mršić na pozitivnoj atmosferi i dobrom pristupu protiv Švedske nastaviti graditi momčad. Nakon dugo vremena Hrvatska je imala organiziran napad s dosta protrčavanja i kretnji igrača bez lopte. Također, bilo je akcija gdje se tražio igrač u boljoj poziciji, kvalitetnijeg ''spacinga'' i strpljenja u napadu. Uspije li izbornik to nametnuti u lipnju kad se priključe Bogdanović i društvo, Hrvatska bi konačno mogla zaigrati u duhu moderne košarke.

gol expired Sljedeći protivnik Hrvatske izveo veliki podvig: Šokantna pobjeda u gostima divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider