Košarka
SPORTOVI
Košarka
Veliki rival Lonza Balla

Stiže tiho, ali želi biti najveći: Kombinacija Hardena i Magica s ubojitim instinktom

Lonzo Ball trebao bi biti najveća priča NBA drafta u lipnju, u čemu mu je pomogao i njegov otac Lavar s kontroverznim izjavama proteklih tjedana. No, u draft noći jedan drugi talent mogao bi ukrasti svijetla pozornice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao top 3 talenta ovogodišnje draft klase označeni su Lonzo Ball (UCLA), Josh Jackson (Kansas) i Markelle Fultz (Washington). Iako bi se među njih mogao ugurati i De'Aron Fox sa sveučilišta Kentucky, čija momčad je izbacila Ballov UCLA s NCAA March Madnessa.

Za rookie klasu 2017. govori se kako je jedna od kvalitetnijih posljednjih godina. U prilog tome ponajviše ide širok krug igrača za koje se vjeruje da bi mogli ostaviti traga u NBA-u. Jedan od njih, ali i potencijalni kandidat za prvi pick drafta je 18-godišnji Markelle Fultz, koji će krajem svibnja napuniti 19 godina.

U sjeni Balla, ali s velikim potencijalom

Nažalost, njegov Washington nije se uspio plasirati na završni NCAA turnir, ali to ne bi trebalo umanjiti njegove šanse za top 3, ako ne i prvi izbor na draftu. Identičan slučaj bio je lani s Benom Simmonsom i LSU-om, koji također nije izborio završni turnir.

Lonzo Ball, čiji otac nemilice puni medijske stupce kontroverznim izjavama, smatra kako je bolji od Fultza, a to je dao do znanja izjavom za ESPN:

''Markelle je odličan igrač, ali ja mislim da sam bolji od njega. Mislim da mogu bolje voditi momčad. Doduše, on je sjajan strijelac i to mu ne želim oduzeti.''

Balla je njegov otac već smjestio u Lakerse, koji će po svemu sudeći imati drugi pick drafta, dok će njihovi najveći rivali Celticsi zahvaljujući Dannyju Aingeu vjerojatno imati prvi pick od Netsa. I upravo će dvije najveće NBA franšize u povijesti odlučivati o budućnosti dva najveća prospekta 2017.

Nameće se kao prvi izbor Bostona

A mnogi su mišljenja kako će Boston na draftu izabrati 193 centimetara visokog Fultza, koji je na prosjeku od 23,2 poena u ove sezone lošem Washingtonu. Osim što je superioran strijelac, Fultz ima i sposobnost kreiranja prilika za suigrače. No, ono u čemu je najbolji su izrazito razvijeni skok šut i natprosječni atleticizam.

Najzanimljivije od svega je što Fultz u određenim stvarima nevjerojatno podsjeća na Isaiahu Thomasa, koji je išao na isto sveučilište. S ''malom'' razlikom što je Thomas izabran tek kao 60. pick NBA drafta. S druge strane, Fultz bi mogao postati prvi izbor u povijesti popularnih ''Huskieja''. Zadnje veliko ime, uz Isaiahu Thomasa, koje je došlo s tog sveučilišta bio je bivši član Portlanda Brandon Roy, kojemu su ozljede uništile karijeru.

Fultz definitivno ima ''ono nešto'' u sebi, razvijen smisao za igru koji ga stavlja čak i ispred Balla. Ne samo da može u kontinuitetu pogađati i stvarati poene, nego ima i impresivan postotak šuta iz igre od 47,6 posto s prosječno preko 17 šuteva po utakmici.

''Želim biti najbolji kad''

''Želim biti najbolji koji je ikada igrao ovu igru. I mislim da imam prilično dobru šansu za to'', izjavio je nedavno Fultz, čiji su najveći konkurenti i kolege u centru pažnje tijekom March Madnessa. Za to vrijeme, njegovi posljednji dani u Washingtonu protekli su kao i njegova cijela sezona: Tiho, brzo i bez previše fanfare.

Atipično za igrača koji bi lako mogao postati najveća mlada zvijezda NBA-a. U Washingtonu za njega govore da je kao igrač na nivou kakav još nisu vidjeli. Fultz ne boluje od rapidnog uzdizanja svoje karijere, svjestan da je ovo samo tek početak. Ali itekako zna koje su njegove mogućnosti i kakva mu se prilika pruža.

U istoj momčadi s Isaiahom Thomasom mogao bi činiti ubojiti tandem, a Celticsi imati potencijalno dva igrača koji mogu završavati utakmice s loptom u rukama. Da ne govorimo ako postane superstar. Oni koji ga dulje prate kažu kako je na terenu kombinacija Hardenove realizacije i Magicove vizije. Doduše, spočitavaju mu manjak želje, kao da mu je poneki put dosadno. Međutim, NBA je svijet za sebe, a pozornica puno veća. Ona koju bi Fultz lako mogao osvojiti od prvog dana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider