Košarka
SPORTOVI
Košarka
budući broj 1 nba drafta

Dončić nije budućnost već sadašnjost: Nadmašio i velikog Dražena!

Luka Dončić pokazao je u četvrtfinalnoj utakmici Eurobasketa da nije "zelen" i da je već "odavno" spreman za veliku scenu!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Slovenski reprezentativac Luka Dončić nije budućnost već sadašnjost svjetske košarke! 18-godišnjak je u utorak navečer, kada je većina sportskih fanova pratila utakmicu Barcelona – Juventus, uz Gorana Dragića bio najzaslužniji za pobjedu Slovenije protiv Latvije 103:97, te ulazak u polufinale. Dončić je upisao 27 poena, devet skokova, te po asistenciju i blokadu od kojih su brojni bili u ključnim trenucima utakmice.

Dončićeva izvedba protiv Latvije najbolji je učinak nekog 18-godišnjaka u povijesti Eurobasketa! Jedini efikasniji mladi košarkaš bio je veliki Arvydas Sabonis, koji je svojih 28 poena postigao 1983. godine kao 19-godišnjak. Zabio ih je Nizozemskoj, koju je SSSR tada razbio 105:70. Dončić je to ipak napravio u utakmici za polufinale Eurobasketa protiv suparnika dostojnog medalje.

Luka nadmašio Dražena

Od najranijih dana Luku Dončića uspoređuju s Draženom Petrovićem, a noćas je i prestigao košarkaškog Mozarta u jednom segmentu. Petrović je 1983. godine s 18 godina, 7 mjeseci i 25 dana upisao 25 poena protiv Njemačke, a Dončić je u svojoj izvedbi protiv Latvije imao mjesec dana manje.

Luka Dončić stupio je na scenu 2012. godine, kada je na turniru do 13 godina starosti u finalu upisao 54 poena, 11 skokova i 10 asistencija. Nekoliko mjeseci kasnije Real Madrid je zakucao na vrata ljubljanske Olimpije, u kojoj je Dončić potekao, te potpisao petogodišnji ugovor s 13-godišnjim klincem.

Sa svega 15 godina Dončić je počeo igrati za Realovu momčado do 18 godina, ali i za seniorsku rezervnu momčad, u kojoj je bilježio u prosjeku 14,5 poena, 6,2 skoka i 3,1 asistenciju.

Svoj seniorski debi upisao je 30. travnja, s kojim je postao najmlađi igrač koji je debitirao u dresu Real Madrida! Imao je tek 16 godina, dva mjeseca i dva dana kada je postigao svoju prvu tricu protiv Unicaje. Gledajući ukupno u španjolskoj ligi, Dončić je treći najmlađi koji je debitirao, odmah iza Rickyja Rubija (14 godina i 11 mjeseci) i Angela Rebola (15 godina i 3 mjeseca).

Dončić je postao ravnopravan član prve postave Reala na početku sezone 2015/2016. U Euroligi je debitirao u listopadu 2015. sa svega 16 godina. Postao je 12. najmlađi igrač koji je debitirao u Euroligi od sezone 2000/2001.

Bit će broj 1 na NBA draftu

Lani je postao standardni član prve momčadi te je poneke utakmice čak započinjao od prve minute. Osvojio je premijerne nagrade za najboljeg igrača kola u domaćoj ACB ligi i Euroligi te je na kraju sezone jednoglasno proglašen nadolazećom zvijezdom u najelitnijem europskom klupskom natjecanju (Euroliga). U prosjeku je bilježio 7,8 poena, 4,5 skokova i 4,2 asistencije po susretu u Euroligi.

Čak tri reprezentacije trgale su se za Dončića zbog njegovih korijena – Srbija, Crna Gora i Španjolska, čiji je stanovnik bio tri i pol godine prije nego li je objavio da će nastupa za Sloveniju.

Njegov je cimer na Eurobasketu Goran Dragić, zvijezda NBA lige i igrač Miami Heata.

"Iako je tek klinac koji gleda crtiće i Prijatelje, Luka je već sad zvijezda", rekao je razigravač slovenske reprezentacije.

Luki Dončiću predviđaju veliku budućnost. Predviđaju mu i prvi pick na NBA draftu 2018. godine! Ako se nastavi razvijati u pravom smjeru, Dončić bi, kada jednom završi karijeru, mogao otići u povijest kao najbolji europski košarkaš svih vremena, možda i jedan od najboljih u povijesti. Vrijeme će dati odgovor.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider