Košarka
SPORTOVI
Košarka
Mogući prvi izbor drafta 2018.

Čudo od djeteta: Amerikanci u njemu vide najvećeg europskog talenta ikad

Luka Dončić oduševio je NBA skaute koji u njemu vide najvećeg talenta koji se ikad pojavio u Europi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

NBA draft je tek završio, a američki mediji već se bave projekcijama za sljedeću godinu. Iako je najviše medijske pažnje dobio Lonzo Ball, očekivani prvi izbor bio je Markelle Fultz, a njega bi sljedeće godine mogao naslijediti još jedan bek – sjajni 18-godišnji Slovenac Luka Dončić.

Prema prvih prognozama najgori scenarij za Dončića je četvrti izbor gdje ga svrstava CBS; Fox Sports i Draft Express vide ga kao drugi, a SB Nation i Bleacher Report kao prvi izbor drafta 2018. godine.

Dončića komentatori vide kao najvećeg europskog talenta od Rickyja Rubija, a neki idu toliko daleko i nazivaju ga najvećim talentom još od LeBrona Jamesa. Ne bez razloga – dugo se od jednog 18-godišnjaka nije toliko očekivalo, a kao i u LeBronovom slučaju Dončić izgleda kao sigurna buduća NBA zvijezda.

Rubio je imao sličan put, ali nije imao šut

Rubio je imao sličan put kao Dončić: već kao tinejdžer igrao je bitnu ulogu u jakoj ACB ligi, ali većeg uspjeha u NBA-u koštao ga je prije svega nedostatak šuta. Dončić tih problema neće imati budući da se već sada radi o vrlo dobrom šuteru, a jedini ozbiljni minus je nedostatak atletskih sposobnosti, zbog čega se postavlja pitanje hoće li moći igrati na poziciji ''jedinice'' i braniti puno brže NBA playmakere.

Međutim, Dončić pokazuje dovoljno obrambenog potencijala da ne bude ''rupa'', a na drugoj strani parketa radi se o rijetko viđenom talentu. Iako mu je tek 18 godina, Dončić igra poput prekaljenog veterana, a velika prednost u odnosu na konkurenciju je činjenica da se već dokazao na velikoj sceni – već drugu sezonu igra bitnu ulogu u jakoj momčadi Real Madrida.

Veteran u tijelu tinejdžera

Njegovi vršnjaci se time ne mogu pohvaliti: glavni konkurent za prvi izbor drafta Michael Porter Jr. tek je završio srednju školu i mora se dokazati na sveučilišnoj razini, kao i DeAndre Ayton te Mohamed Bamba koji se očekuju među prvih pet izbora.

Dončić na parketu često izgleda starije ne samo od svojih vršnjaka, nego i već dokazanih igrača. Vrlo je teško na draftu pronaći igrača koji će odmah moći davati veliki doprinos i postati jedan od nositelja, zbog čega Dončićevo iskustvo i dokazana kvaliteta dobivaju dodatnu težinu.

Veteran u tijelu tinejdžera zaludio je NBA skaute koji u njemu vide najvećeg europskog talenta ikad i igrača oko kojeg se može graditi momčad. Dončić će gotovo sigurno postati najviši draft izbor u povijesti Slovenije – trenutni rekorder je Boštjan Nachbar koji je bio 15. – a nakon toga čeka ga sezona u kojoj će morati opravdati euforiju koja se stvara oko njega, a koja je već zahvatila i SAD. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider