Košarka
SPORTOVI
Košarka
noć za pamćenje

Ludnica u Kanadi: Cijeli grad slavi povijesni naslov, ne tako davno ovakve scene bile su nezamislive

Ne tako davno košarka je bila nepoznanica u Torontu, a danas je razlog velike euforije.

Kanada slavi prvi NBA naslov u povijesti, ujedno i prvi koji je osvojila neamerička momčad. Toronto Raptorsi pobijedili su Golden State Warriorse s 4:2 u pobjedama, a povijesni naslov njihovi su navijači burno proslavili.

Pohod Raptorsa prema naslovu pratila je euforija u cijeloj Kanadi, kakva se bez pretjerivanja može usporediti s pohodom Vatrenih do srebra u Rusiji prošlog ljeta. U scenama kakve baš i nismo navikli gledati u NBA-u, utakmice su se gledale na velikim ekranima po ulicama i trgovima, a već sam ulazak u prvo finale u povijesti rezultirao je velikim tulumom do zore na gradskim ulicama.

Takve scene ponovile su se i nakon osvajanja naslova; Toronto je stao, a rijeke ljudi na ulicama su proslavile trofej. Grad Toronto ne pamti takve scene još od 1993., kada su Blue Jaysi osvojili naslov u bejzbolu: bio je to posljednji kanadski naslov u jednom od četiriju velikih sjevernoameričkih sportova.

Košarka je bila gotovo nepoznat pojam dok se nije pojavio legendarni letač

Zanimljivo je i da su ovakve scene ne tako davno bile potpuno nezamislive. Raptorsi su jedan od najmlađih NBA klubova; nastali su 1995. kada se liga odlučila proširiti na kanadsko tržište, priključivši NBA ligi Raptorse i Vancouver Grizzliese, koji su se u međuvremenu preselili u Memphis.

Bio je to ambiciozan projekt NBA lige s obzirom na to da Toronto nije imao praktički nikakvu košarkašku tradiciju: u početku su teško prodavali ulaznice, igrači nisu bili zainteresirani za odlazak u Kanadu, a publika baš i nije razumjela igru. Legenda kaže da su prilikom izvođenja slobodnih bacanja onim štapovima na napuhavanje, kojima navijači iza koša protivnicima remete koncentraciju, ometali vlastite igrače...

Stvari su se počele mijenjati dolaskom Vincea Cartera 1998. godine. Legendarni Air Canada zaludio je Kanađane košarkom; tereni su počeli nicati po Torontu, a djeca su sve češće umjesto hokejaških palica u ruke uzimala košarkašku loptu. Kanada danas ima 14 NBA igrača, dobrim dijelom zahvaljujući ostavštini jednog od najatraktivnijih igrača u povijesti igre.

Leonard promijenio luzerski mentalitet Raptorsa i izazvao euforiju

Međutim, iako atraktivan, Carter nikad nije bio poznat po pobjedničkom mentalitetu, pa i rezultati Raptorsa u njegovoj eri nisu bili za pamćenje. Raptorsi su rijetko igrali playoff, sve do aktualne generacije koja je izborila doigravanje šest sezona zaredom.

Međutim, ista momčad bila je sinonim za kiksanje u gustim trenucima, a dva lica Toronta, dobro iz regularne sezone i loše iz doigravanja, bila su jedan od najpoznatijih narativa NBA lige posljednjih godina.

Sve se to promijenilo ove sezone kada je stigao Kawhi Leonard. Košarkaški terminator donio je Raptorsima kvalitetu i mentalitet koji im je nedostajao za konačni iskorak, a nakon osvajanja naslova, već sada je uz Cartera vjerojatno najveće ime u povijesti franšize.

Carter je Toronto stavio na košarkašku mapu, a Leonard im je osigurao besmrtnost u povijesnim knjigama "kraljice igara". Pritom je zajedno sa suigračima pokrenuo euforiju i osigurao Torontu tulum koji će dugo trajati...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider