Košarka
SPORTOVI
Košarka
Osam pobjeda zaredom

Hrvatski hit trener u Njemačkoj ekskluzivno za GOL.hr: ''Nikad nisam to iskusio''

Hrvatski košarkaški trener Ivan Rudež dao je intervju za GOL.hr povodom odličnih nastupa njegove momčadi Karlsruhe Lionsa u drugoj njemačkoj ligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na spomen Karlsruhea u sportskim krugovima čovjeku prvo na pamet padne Slaven Bilić, koji je imao vrlo uspješnu trogodišnju epizodu igrajući za Karlsruher SC, gdje se brzo nametnuo i postao prvi stranac kapetan u povijesti Bundeslige.

Međutim, posljednjih tjedana jedan drugi Hrvat gradi svoj trenerski put u košarkaškom drugoligašu Karlsruhe Lionsima. Riječ je o Ivanu Rudežu, mladom stručnjaku koji se po prvi put u svojoj karijeri uhvatio u koštac s momčadi koja je prije njegovog dolaska bila u potpunom rasulu i držala 15. mjesto na ljestvici.

Preuzevši momčad praktički na začelju druge njemačke lige, koja je tada imala dvije pobjede iz devet utakmica, Rudež je prihvatio izazov koji nije lagan ni za jednog trenera stranca. Pogotovo bez iskustva u takvim situacijama. No bio je odlučan u namjeri da nešto promijeni i nakon što je izgubio prvu utakmicu, nanizao je osam pobjeda zaredom i postao hit ProA lige.

''Što se tiče ekipe, situacija je jasna. Nažalost, budžet nije toliko jak da bih napravio sve promjene koje bih želio. Ekipa je takva kakva je i to je na neki način izazov ovog trenerskog posla, što dosad nisam iskusio. Kako probuditi momčad usred sezone i kako se nositi s time kad je sve već potpisano. I baš sam to htio probati'', izjavio je Ivan Rudež za GOL.hr te nastavio:

''S te strane igrači su isto prihvatili izazov. Pomoglo mi je to što je u toj fazi samo jedna utakmica tjedno i mogli smo puno raditi. I uz jedan veliki volumen treninga uspjeli smo se podići na nivo da možemo energetski parirati, čak i diktirati tempo utakmice, što je vrlo bitno. Podigli smo intenzitet i na račun tog intenziteta i raspodjele uloga igrača koji su u momčadi smo se stabilizirali.''

Rekao si da još nisi bio u toj situaciji. U kakvom si točno stanju zatekao momčad i koja je onda bila ključna stvar za ovako velik napredak u igri i skok na ljestvici?

''Bilo je dosta anarhično, nije se znalo tko vodu nosi, tko vodu pije. I malo smo podijelili te uloge, našli nekim role igračima uloge. Ali, ne može se reći da je to bila jedna stvar. Bilo je više stvari, ali najbitnije je to što sam promijenio obrambene principe i generalno digao intenzitet pritiska na loptu. Iz toga postižemo puno više lakih poena i to je nešto što nam je zasad dalo rezultat.''

Karlsruhe je trenutno ne petom mjestu s omjerom 10-8. Jesu li sad malo porasle ambicije i postoji li šansa da izborite nastup u Bundesligi, što bi nakon očajnog starta bio pravi podvig?

''Ja sam takav da u svakoj utakmici želim pobijediti. Ali meni je sportski direktor izložio plan da su oni mene doveli da ih spasim od ispadanja. Naravno da su sad neke druge karte na stolu, s obzirom na to da puno bolje igramo. Ali, s obzirom na realnost našeg budžeta u odnosu na Hamburg, Chemnitz i Rostock, nije da to možemo matchirati'', objasnio je hrvatski trener te nadodao:

''Možemo probati pobijediti svakoga pa kud nas to dovede. Realno, trebamo dovesti još dva pojačanja da udarimo šakom o stol i kažemo da možemo razmišljati o nekom finalu. No idemo utakmicu po utakmicu i ne želim razmišljati što nas čeka sljedeći mjesec.''

Nažalost, stigli su i prvi problemi, nešto najgore što se može dogoditi treneru u trenutku dok mu je momčad u odličnom ritmu te na visokom energetskom nivou.

"Ovaj tjedan nam je došao kao hladan tuš koji najavljuje moguće probleme , naime dva igrača iz petorke su nam se ozlijedila na duže vrijeme, problem je što su obojica Nijemci, a pravilo lige je da dva Nijemca moraju biti na parketu cijelu utakmicu...bit će velika borba..."

Njemačka košarka se poprilično diže. Puno se ulaže i kontinuirano raste kvaliteta, kako lige tako i mladih igrača kojih se sve više pojavljuje na sceni.

''Ugodno sam iznenađen ligom, stabilna liga od 16 klubova u kojem svi klubovi uredno plaćaju, dvorane su pune i dvije najbolje momčadi idu direktno u prvu ligu. S time da osam ekipa ide u playoff'', precizirao je Rudež.

''Ljudi koji su ovdje duže godina i koji prate tržište kažu da se druga njemačka liga strašno podigla u proteklih desetak godina. Što se tiče Bundeslige, to je već poznata stvar da se diže iz godine u godinu i da parira najjačim ligama Europe. Po meni su čak i ispred nekih razvikanijih liga, jer kod njih je sve u cent, nema improvizacije i nema muljaža. Sve je na toliko profesionalnom nivou da svi igrači koji dođu žele i ostati ovdje.''

''Što se tiče druge lige, dosta klubova cirkulira između prve i druge lige i stvarno je infrastruktura dobra. S obzirom na to da je talijanska Lega pala, a španjolska druga liga pukla, mislim da je njemačka ProA liga druga u Europi iza francuske ProB'', dodao je trener Karlsruhe Lionsa.

Međutim, Njemačka daje ogromnu pažnju mladim igračima. U ovom trenutku ima sedam košarkaša u NBA-u, trojica su tek stigla, a ni reprezentacija ne niže loše rezultate. Već je osigurala nastup na SP-u ispred, recimo, jedne Srbije.

''Kad ti samo vidiš te akademije Ulma ili Albe, koliko je tu potencijala za razvoj mladih igrača, to je nemjerljivo s ičim što netko tko prati samo našu košarku može percipirati. Čak i u drugoj ligi šest klubova ima svoje internate, svoje akademije, svoje trenere za mlađe kategorije te u zemlji od 110 milijuna s takvom radnom etikom kad Nijemci nešto odluče napraviti, oni će to napraviti. Teško će doći do odluke da prelome, ali kad prelome da će to napraviti, onda idu na puna jedra.''

''Recimo, sad čekaju da se odobri zakon koji predlaže predsjednik njihovog košarkaškog saveza, koji želi da minimalni budžet za Bundesligu bude tri milijuna eura, a od tih tri milijuna eura deset posto mora ići za sve akademije. I možemo očekivati sve jaču njemačku reprezentaciju'', zaključio je Ivan Rudež.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider