Košarka
SPORTOVI
Košarka
veliki preokret

Hrvatska sjajno otvorila, pa izgubila od Poljske i oprostila se od Svjetskog prvenstva

Hrvatska košarkaška reprezentacija oprostila se od nastupa na SP-u u Kini.

Poljska košarkaška reprezentacija svladala je Hrvatsku sa 77:69 u Varaždinu i potvrdila svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Kini i prije posljednjeg kvalifikacijskog kola u skupini J, dok su naši košarkaši porazom izgubili i teoretske izglede za plasman na SP.

Filip Krušlin je sa 21 košem bio najbolji strijelac Hrvatske. Miro Bilan i Hrvoje Perić ubacili su po 10 koševa, a Toni Katić osam. Poljake su do pobjede i prvog plasmana na Svjetsko prvenstvo nakon 1967. godine predvodili Mateusz Ponitka s 20 koševa i osam skokova te A.J. Slaughter sa 15 poena i pet asistencija.

Poljaci su utakmicu završili s 42 posto šuta iz igre, a Hrvatska sa samo 31 %. Gosti su imali 45 skokova, a Hrvatska 36.

Sjajno je naša reprezentacija otvorila dvoboj sa Poljacima u Areni Varaždin, u kojem je samo pobjeda od šest ili više razlike ostavljala Hrvatskoj nadu da će se kvalificirati za Svjetsko prvenstvo u Kini.

Odlično je funkcionirala pokretljiva obrana koja je gostujuću reprezentaciju ostavila u prvih sedam minuta bez ijednog ubačaja. Hrvatski napad nije bio jednako ubojit, ali su Anzulovićevi izabranici nakon sedam minuta vodili sa 14-0. Nažalost, Poljaci su u posljednje tri minute napravili 8-2 i prvu četvrtinu završili s podnošljivim jednoznamenkastim zaostatkom (16-8).

Gosti su u 15. minuti došli na samo jedan poen zaostatka (22-21), ali je potpuni preokret spriječio Jakov Mustapić s dvije vezane trice, da bi još jednim dalekometnim šutom Filipa Krušlina naša reprezentacija ponovno došla do +10 (35-25) u 18. minuti.

No, baš kao i u prvoj dionici, gosti su bolje odigrali završnicu, iskoristili neke nevjerojatne promašaje hrvatskih igrača iz čistih situacija i svoj zaostatak do poluvremena sveli na samo četiri poena (36:32).

Sve do 29. minute činilo se da bi Hrvatska mogla pobijediti Poljsku s potrebnih šest koševa razlike i zadržati izglede za plasman u Kinu. Tada je Katić pogodio za vodstvo 59:53, ali su Poljaci serijom 10:0 na kraju treće i početkom posljednje četvrtine došli do prednosti koju su znali zadržati i povećati do konačnih 77:69 za potpuno zasluženu pobjedu.

Sve ono dobro što su naši košarkaši i uspjeli napraviti u prvih sedam-osam minuta pojedinih četvrtina, propustili su nevjerojatnim padovima u završnicama svake četvrtine.

U posljednjem kvalifikacijskom kolu Hrvatska će u ponedjeljak, 25. veljače, gostovati u Mađarskoj. Iz skupine J na Svjetsko prvenstvo će Litva, Italija i Poljska.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider