Košarka
SPORTOVI
Košarka
teška situacija

Hrvatska izgubila od Litve: Poljska pobijedila i dodatno otežala plasman na SP

Hrvatska više ne odlučuje sama o svojoj sudbini, već će ovisiti i o drugim rezultatima u zadnja dva kola.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U susretu 10. kola skupine J kvalifikacija za svjetsko prvenstvo hrvatska košarkaška reprezentacije je u Vilniusu izgubila od Litve 62:79 umanjivši izglede za plasman na SP 2019. u Kini.

Hrvatska je u četvrtak uz dosta muke u Osijeku pobijedila Mađarsku i nadala se kako bi se pobjedom u Litvi posve vratila u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo. Nažalost, momčad Dražena Anzulovića je u Vilniusu doživjela težak poraz i ponovno se udaljila od Kine. 

U posljednjem susretu 10. kola skupine J kvalifikacija za svjetsko košarkaško prvenstvo Poljska je u Gdanjsku pobijedila Italiju 94:78 i tim rezultatom još više udaljila hrvatsku reprezentaciju od SP-a 2019. u Kini.

Nakon što je izgubila u Vilniusu od Litve 62:79, a Poljska pobijedila Italiju, hrvatska vrsta našla se u iznimno teškoj situaciji. Hrvatska više ne odlučuje sama o svojoj sudbini, već će ovisiti i o drugim rezultatima u zadnja dva kola.

Litva je i prije ove utakmice osigurala plasman na svjetsko prvenstvo, a korak do vize za SP su i Talijani. Za treću poziciju borit će se ostatak društva u skupini. 

Zasad su u najboljoj poziciji Poljaci koji imaju skor 6-4, Mađarska je na 5-5, Hrvatska je trenutačno na 4-6, a Nizozemska je posljednja s 3-7. Plasman na SP će izboriti tri momčadi.

Hrvatska se vratila iz velikog minusa, ali Litva je opet pobjegla

Litva je otvorila utakmicu serijom 6:0, no Hrvatska je uzvratila sa šest koševa u nizu izjednačivši na 6:6. Uslijedila je nova serija domaćina koji su pobjegli na 13:6, a zatim su kod rezultata 13:9 napravili 10:0 za velikih 23:9. Na koncu prve četvrtine Litva je imala čak 15 koševa razlike (26:11).

Domaćin se u drugoj dionici malo opustio što su naši košarkaši iskoristili smanjivši zaostatak na četiri koša minusa (43:39), a na otvaranju treće četvrtine Hrvatska je izjednačila na 43:43. Nažalost, uslijedilo je katastrofalan nastavak i Litva je do kraja dionice pobjegla na +18 (67:49). Posljednja četvrtina bila je tek odrađivanje posla, domaćin je na koncu slavio s velikih 79:62.

Domaćine su do devete pobjede u deset kola predvodili Renaldas Seibutis s 15 koševa i pet skokova, Martynas Echodas s 12 koševa i 10 skokova, te Rokas Giedraitis s 10 koševa. U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Miro Bilan s 12 koševa i tri skoka, Tomislav Zubčić s 11 koševa i pet skokova, te Jakov Mustapić sa 10 koševa i šest skokova.

Litva vodi na ljestvici s devet pobjeda i jednim porazom. Italija je druga s omjerom 7:2, Poljska, naš najveći konkurent za plasman u Kinu, ima omjer 5:4. Mađarska je na 5:5, Hrvatska je trenutačno na 4:6, a Nizozemska je posljednja s 3:7. Plasman na SP će izboriti tri momčadi.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider