Košarka
SPORTOVI
Košarka
Veliko iznenađenje

Hrvati senzacionalno pobijedili moćne Amerikance!

Mlada košarkaška reprezentacija do 19 godina priredila je dosad najveću senzaciju Svjetskog prvenstva u Latviji...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naši mladi košarkaši pobijedili su SAD 87:85 u posljednjoj utakmici skupine F. Mladi Hrvati tako su prekinuli savršeni niz Amerikanaca od 5-0 odigravši najbolju utakmicu dosadašnjeg dijela prvenstva.

>> Hrvatima drugi poraz na SP-u: Kiksali protiv Srbije

Od samog početka Hrvatska nije bila impresionirana činjenicom da se na suprotnoj strani nalaze košarkaši koji će vrlo vjerojatno jednog dana zaigrati u NBA-u. Uostalom, među njima je i osvajač NCCA naslova Jeremy Lamb koji je na jučerašnjoj utakmici utrpao 35 poena Litvi u malo manje od 37 minuta.

Odlično je Hrvatska otvorila utakmicu u kojoj je kontrolirala tempo od samog starta. Prvu četvrtinu dobili su naši košarkaši s jedan razlike, a u drugoj su to i udvostručili tako da su na predah otišlo s tri koša prednosti.

Očekivalo se da će Amerikanci stisnuti i pokazati da dolaze iz zemlje gdje se igra najbolja košarka, međutim dogodilo se upravo suprotno. Naši su dobili i treću dionicu i to sa šest razlike što im je dalo velikih devet poena prednosti pred ulazak u posljednju četvrtinu.

Posljednja dionica otvorena je miroljubivo u prve dvije minute (3-2 za SAD), a onda Amerikanci rade seriju od 14-3 i prelaze u vodstvo 78-75. Izgledalo je da će se naša vrtsta raspasti i da će SAD održati vodstvo do kraja.

Minutu i pol prije kraja bilo je 83-80 za Amerikance, kada Toni Katić radi seriju 5-0 (dvica i koš plus slobodno bacanje) za vodstvo 85-83. Nakon toga samo 34 sekunde prije završetka Borisu Baraću zadrhtala je ruka pa je ubacio jedno od dva slobodna bacanja. Najbolji igrač SAD-a Lamb smanjio je na samo pola koša zaostatka (86-85) 21 sekundu do kraja kada je na Katiću napravljen prekršaj za dva slobodna bacanja. Pogodio je prvo, ali drugo nije. Posljednja lopta išla je na Lamba koji je promašio, Katić je skočio u obrani dodao do Ramljaka koji je izbjegao prekršaj i Hrvatska je mogla početi slaviti pobjedu.

Trolist Katić (21 poen) - Barać (18 poena, sedam skokova) - Šarić (17 poena, osam skokova) predvodio je našu reprezentaciju, a kod Amera je po običaju najučinkovitiji bio Lamb s 25 poena.

"Ne znam što bih rekao, pobijedili smo dvije najbolje momčadi na prvenstvu i izgubili od Koreje, mislim da je sve u našim glavama, a ne mogu objasniti što nam se događa", izjavio je nakon velike pobjede Toni Katić te ponosno dodao kako mu je drago što je dio momčadi koja je potvrdila da je favorit za svjetsku medalju.

"Ovo je sjajan osjećaj i nadam se da zbilja možemo otići jako daleko na ovom prvenstvu."

Ovom iznenađujućom pobjedom Hrvatska je izbila na drugo mjesto skupine F s obzirom da u trokutu sa Srbijom i Litvom imamo najbolju koš-razliku (Hrvatska +8, Litva +4, Srbija -12).

U četvrtfinalu, koje je na rasporedu u petak u Rigi, Hrvatska će ići na trećeplasiranog iz skupine E. To su njihovi vršnjaci iz Argentine koji su u južnoameričkom okršaju svladali Brazil sa 71-69.

Svjetsko prvenstvo košarkaša, U19, 3. kolo:

Skupina E
Australija – Poljska 72-52
Rusija – Latvija 73-63
Argentina – Brazil 71-69

Redoslijed: 1. Australija 11 bodova (5-1), 2. Poljska 10 (4-2), 3. Argentina 10 (4-2), 4. Rusija 9 (3-3), 5. Brazil 9 (3-3), 6. Latvija 8 (2-4)

Skupina F
Hrvatska – SAD 87-85
Srbija – Kanada 94-73
Litva – Egipat 78-59

Redoslijed: 1. SAD 11 bodova (5-1), 2. Hrvatska 10 (4-2), 3. Litva 10 (4-2), 4. Srbija 10 (4-2) 5. Kanada 8 (2-4), 6. Egipat 6 (1-5)

Parovi četvrtfinala:
Australija – Srbija
Argentina – Hrvatska
Poljska – Litva
Rusija – SAD

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider