Košarka
SPORTOVI
Košarka
pogledajte taj trenutak

Konzervativci zgroženi skandalom: Američke košarkašice napustile dvoranu prilikom sviranja vlastite himne

Profesionalne košarkašice na ovaj su način izrazile nezadovoljstvo stanjem ljudskih prava u SAD-u.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči utakmice WNBA lige između New York Libertyja i Seattle Storma dogodio se svojevrsni incident u kojem su sudjelovale sve košarkašice obiju ekipa. One su kao svaki put dosad trebale poslušati američku himnu prije početka susreta, no to su odbile.

Obje ekipe su se jednostavno pokupile s terena te se u dvoranu vratile kada je himna završila. Također, samoinicijativno su održale minutu šutnje za ubijenu Afroamerikanku Breonnu Taylor, pripadnicu Hitne službe koju su ovog proljeća ubili policajci dok je spavala u svome domu, a prilikom pokušaja uhićenja njenog partnera.

To je ubojstvo dolilo ulje na vatru na ubojstvo Georgea Floyda kojeg su policajci u Minneapolisu nehotice ugušili prilikom jedne grube intervencije, a što su snimali okupljeni šokirani građani.

Košarkašice obje ekipe imale su na dresovima ispisano ime Breonne Taylor, a Liberty je na društvenim mrežama umjesto imena igračica startne petorke napisao samo ime ubijene Taylor.

Ovaj potez podigao je buru, naročito u konzervativnim krugovima, no ovo nije prvi put da američke košarkašice sličnim buntovima pokušavaju podići svijest onog dijela SAD-a koji ne priznaje da u toj zemlji postoji sustavna neravnopravnost građana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider