Košarka
SPORTOVI
Košarka

Zašto Aco i Cedevita žele Amerikanca Drapera u HR reprezentaciji?

Zanimljivo je čuti razmišljanja trenera Cedevite Ace Petrovića i MVP-a regionalne lige…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svojim nastupima u dresu zagrebačke Cedevite 180 cm visoki američki playmaker Dontaye Draper - trenutačno treći strijelac (18,9 poena), prvi asistent (5,8 dodavanja) te prvi u poretku za MVP-a regionalne NLB lige – skrenuo je na sebe pozornost i po tko zna koji puta 'probudio maštu' kod ljubitelja košarke koji bi ga voljeli vidjeti u dresu reprezentacije Hrvatske.

Trener Cedevite Aco Petrović poznat je kako 'ima nos' i da itekako dobro zna u američkim playmakerima prepoznati buduće NBA zvijezde. Dovoljno je samo prisjetiti se Chuckyja Atkinsa, koji je nakon odlaska iz Cibone, ostavio dubok trag u Ciboni. Odličan igrač bio je i Gerrod Abram kojeg je samo teška ozljeda koljena spriječila da ne ostavi dubok trag u nekom euroligašu ili NBA ligi.

Ukratko, Cedevita ima više razloga za to da se procedura oko dobivanja hrvatskog državljanstva Draperu završi onako kako su zamislili. Ne samo da će izbornik Josip Vranković moći isprobati Drapera – koji je zaista sjajan košarkaš kakvog Hrvatska trenutačno nema (jer igra jednako dobro obranu i napad) – nego će Cedevita u domaćoj Ligi za prvaka moći na parketu imati čak tri stranca istovremeno dok će drugi moći po strogim pravilima HKS-a imati samo dvojicu. Kada se lovi čak 35 bodova za Euroligu, koliko će dobiti Prvak Hrvatske, to je jedna od ključnih stvari za ogroman ulov kao što je Euroliga.

Uz sve to Draper bi ako dobije hrvatske papire nakon odlaska iz Cedevite kao 'Hrvat' puno lakše nalazio klubove jer ne bi imao problema sa strogim 'Bosman pravilima'.
Dakle, sve strane mogle bi biti zadovoljne, a najgore što se može dogoditi je da Draper recimo ne ostavi dobar dojam recimo na pripremama za Eurobasket 2011. u Litvi (ujedno i kvalifikacije za Olimpijadu 2012!) i – nikome ništa.
Hrvatske papire će ionako imati u džepu, a Cedevita će – ako ništa drugo – od dana kada Draper 'postane Hrvat' imati puno bolju poziciju za pregovore oko novog ugovora koji je navodno već pripremljen.

Na temu Drapera i reprezentacije zanimljivo je bilo čuti i razmišljanje trenera Cedevite Ace Petrovića:
Priča je počela puno prije jer sam još prije dva mjeseca pripremio Drapera na tako nešto. Riječ je o iznimno racionalnom i pametnom dečku, a mislim da sam osoba od njegovog najvećeg povjerenja. Sve ono što smo nas dvojica razgovarali na Ljetnoj ligi - to mu se sada događa u Cedeviti“, rekao je Aco dodavši:

„Onog trenutka kada smo razgovarali oko 15 minuta i kad sam mu rekao njegove prednosti te one Cedevite i hrvatske košarke - nije previše razmišljao. Čekao se samo dolazak njegovog američkog agenta da se to verificira. Znate, njegova velika želja je zaigrati na Olimpijskim igrama i on kroz reprezentaciju Hrvatske vidi mogućnost da sudjeluje na Olimpijadi.“

Simpatični Draper, za kojeg će Aco reći kako nije opterećen sobom i kako je 'van terena možda malo premiran za playmakera', samo je kratko rekao:
„Hrvatska? Mogućnost je tu, otvoren sam za sve opcije. Znate, lijepo je čuti da me većina zemlje želi vidjeti u reprezentaciji, to je jako pozitivno.“

Izbornik Josip Vranković nekoliko je puta rekao 'kako je riječ o zanimljivom igraču', dakle nije unaprijed odbio mogućnost da stranac napokon zaigra za Hrvatsku – tako da se može reći kako se priča dobro razvija.
„Slažem se tu s Jokom Vrankovićem da bi Draper mogao biti jedan stabilan faktor u reprezentaciji ukoliko se sve ovo uspije zakotrljati na pozitivan način“, zaključio je Aco.

Ako tome dodamo da je od prije poznato da je jedan od najboljih prijatelja Drapera NBA zvijezda Carmelo Anthony – koji mu je sigurno puno toga lijepog pričao o pohodu na zlatu u Pekingu – onda je jasno da kao pravi sportaš Draper želi ostvariti san i zaigrati na olimpijadi u Londonu 2012. Taman će napuniti 28 godina, a ako se bude pravilno razvijao i održavao tijelo imat će 2016. u Rio de Janeiru još jednu prigodu.

Je li forsiranje da Draper zaigra za Hrvatsku dobro, je li to dobra poruka za našeg prvog playmakera Roka Lenija Ukića i mladiće koji dolaze i kucaju na vrata A reprezentacije kao što su Toni Prostran ili Dario Šarić – je neka druga tema.

Sada su na potezu HOO, zatim Ministranstvo vanjskih poslova i Ministranstvo znanosti, obrazovanja i športa te naravno čelni čovjek Hrvatskog košarkaškog saveza Danko Radić koji ionako vuče sve ključne poteze. Ako je umjesto Dražena Anzulovića mogao bez većih problema – pored Velimira Perasovića koji se nudio uspio progurati Josipa Vrankovića za izbornika Hrvatske – onda je jasno kako je ovo oko 'slučaja Draper' lak zadatak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider