Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
puknuta ekipa

Nogometne Ikone prešle granice hrvatskog pub kvizaštva - doslovno!

U Pragu je održano prvo izdanje kviza ''Nogometne ikone'' izvan granica Hrvatske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako i sam naslov kaže, ekipa s popularne nogometne Facebook stranice ''Nogometne Ikone'', koja već dvije godine diljem Hrvatske radi mnoge popularne i praćene projekte usmjerene na „nogometni romantizam'' kako to sami nazivaju - prešla je granice hrvatskog pub kvizaštva, i to doslovno.

Naime, kako smo ranije pisali, Ikone su organizirale kviz u Pragu, preciznije u poznatoj praškoj pivnici ''U Fleku'', jednoj od najstarijih i najvećih pivnica u Europi uopće te mjestu gdje je davne 1911. godine osnovan Hajduk iz Splita. To je i bila ideja te motivacija organizatorima da baš ''U Fleku'' sa svojom kultnom dvoranom ''Kabaret'' bude poprište ovakvog eventa, iako nisu svi Hajdukovci.

''Ideja se rodila nakon prošlogodišnje Macole jer kako privatno u životu neki od nas dosta putuju te imamo iskustva s turizmom, Prag nam se činio kao moguć pothvat. Ispalo je bolje od očekivanja, od organizacije do interesa igrača premda nije bilo lako sve to skupa kvalitetno realizirati u kratkom vremenskom razdoblju. No, na kraju smo oduševljeni svime i mi organizatori i igrači što nam je posebno drago'', rekao nam je jedan od organizatora Ivan Dominik - Dompa.

Pitanja poput ''koji je Hrvat jedini i povijesti bio najbolji strijelac češke lige'' ili ''kako se zovu stadioni kultnih praških klubova Sparte i Slavije'', prepoznavanje slika Čeha iz 1996. i 2004. godine među kojima su se našli i legendarni Karel Poborsky te Vratislav Lokvenc, zaboravljena lica poput Camela Meriema ili pak legendarnog talijanskog trenera Enza Bearzota - bili su dio kviza koji je oduševio i Hrvate i Čehe.

Čak 17 ekipa stiglo iz Hrvatske, prijavile se i djevojke

Na kviz je iz Hrvatske stiglo 17 ekipa, 10 iz Splita, pet iz Zagreba - od čega čak jedna ženska pod imenom ''Mace Maradone'' koja je naposljetku bila predzadnja - jedna iz Velike Gorice te jedna iz Osijeka. Pobjedu su odnijeli Splićani, ekipa Sassuolo sa samo pola boda prednosti te su tako ponijeli trofej Alpasa Hrvatske, dok je općenito na vrhu bila velika gužva za pobjedu.

Na kraju je Sassuolo osvojio vrijedne nagrade pivnice u obliku krigli za njihovo kultno ''craft'' pivo poznato diljem Češke i svijeta, dok su nagrađeni standardno i drugi, treći te pretposljednji kvizaši. Ekipe su se slikale kod Hajdukove biste koju je klub iz Splita zajedno s Veleposlanstvom u Češkoj postavilo još 2001. godine, povodom 90. rođendana kluba, a uslijedilo je veselje od nekoliko dana po češkoj metropoli.

''Pivnica 'U Fleku' koja je u vlasništvu obitelji Brtnik već 518 godina najveća je i najpopularnija pivnica u Pragu. Ako gledamo brojke, nas posjeti preko milijun i 200 tisuća turista godišnje, imamo 1200 mjesta u pet dvorana te konstantno organiziramo evente. Ipak, pub kviz, osobito nogometni, nismo još imali u nešto više od pola stoljeća koliko postojimo, ali kada smo vidjeli kako to izgleda, bez problema bismo to ponovili'', kaže Hana Jordakova iz pivnice ''U Fleku''.

Nakon ovog događaja Ikonama preostaje još samo odraditi ligu koju konstantno igraju u šest gradova po Hrvatskoj te završnicu sezone, notornu ''Bitku za Macolu''. S obzirom da ovi momci nerijetko prelaze granice zdravog razuma, ne bi bilo za čuđenje da uskoro ili dogodine organiziraju neko novo putovanje i kviz van granica Lijepe naše, jer kako je rekao glavni među njima, Ivan Milković: ''Ono što neki drugi savezi godinama razdvajaju, mi smo uspjeli spojiti.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider