Automoto
SPORTOVI
Automoto
Senzacionalni pobjednik

Mladić koji je šokirao auto-moto svijet: Bio je tromjesečna beba kad su Francuzi zadnji put slavili

Iza nas je spektakularno uzbudljiva Velika nagrada Italije.

Rasplet subotnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Italije ni na koji način nije sugerirao da bismo 24 sata kasnije mogli vidjeti spektakularno uzbudljivu utrku punu iznenađenja.

Mercedesi su okupirali prvi startni red, a jedini čovjek koji im koliko-toliko uspijeva parirati ove sezone - Max Verstappen - ostvario je tek peto vrijeme. Oklada da ćemo vidjeti još jednu njihovu dvostruku pobjedu činila se gotovo sigurno.

Ali, kako u Formuli 1 i sportu općenito ništa nije sasvim sigurno, tako smo i ove nedjelje imali priliku vidjeti da je nizom što vlastitih pogrešaka što spletom okolnosti Mercedes završio daleko ne samo od pobjede u utrci nego se nijedan njihov vozač, ni Lewis Hamilton ni Valtteri Bottas nisu uspjeli dokopati pobjedničkog postolja.

Bottasov očajan start i Hamiltonova glupost "zakuhali" utrku

Već na startu vidjeli smo novo miješanje karata u odnosu na same startne pozicije. Bottas je "zaspao" i do kraja prvog kruga je pao na šesto mjesto. Hamilton je pak odjurio prema naprijed, ali i napravio neviđenu glupost kada je ušao u boks u trenutku kada to nije bilo dozvoljeno. Naime, Kevin Magnussen je parkirao svoj bolid pokraj samog ulaska u boksove nakon što mu je otkazao motor i suci su obavijestili sve vozače da ne smiju ići na promjenu guma zbog sigurnosnih razloga, sve dok dizalica ne pomakne Magnussenov bolid. Međutim, Hamilton i Antonio Giovinazzi nisu previše razmišljali, ignorirali su suce i ušli u boks za što su obojica kažnjeni sa stop-and-go-penalty (prolaz kroz boks i zaustavljanje 10 sekundi).

gol expired Najluđa utrka godine: Teška nesreća na kultnoj stazi, Hamilton kažnjen, šokantni pobjednik slavio prvi put u karijeri divider

Ubrzo je utrka nastavljena, ali dogodilo se šokantno izlijetanje Charlesa Leclerca, novi safety-car i Hamilton je odlučio odraditi svoju kaznu te je pao na posljednje mjesto. Nakon što je Lance Stroll otišao preširoko u zavoju broj dva, vodstvo je preuzeo Pierre Gasly i do kraja ga nije ispuštao.

Francuski vozač iz momčadi Alpha Tauri (nekadašnji Toro Rosso) odolio je napadima Carlosa Sainza Juniora i upisao prvu pobjedu u Formuli 1.

Prvi francuski pobjednik nakon Panisa

Kolika je senzacija Gaslyjev trijumf u Monzi, najbolje govori podatak da je u sedam dosadašnjih utrka u ovoj sezoni njegov najbolji plasman bilo sedmo mjesto (u dva navrata). Ni blizu postolja ni na jednoj ovosezonskoj utrci Gasly nije bio, a onda - paf, pobjeda u Italiji.

Gasly je tako postao 109. pobjednik na utrkama Formule 1 i prvi Francuz koji je slavio nakon Oliviera Panisa iz 1996. godine. Panis je kao potpuni autsajder pobijedio u bolidu Ligiera na Velikoj nagradi Monaca, a zanimljivo je da je tada Gasly imao tek tri mjeseca (rođen je 7. veljače 1996.).

Da se dobro snalazi u čudnovatim okolnostima, Gasly je demonstrirao prošle godine na Velikoj nagradi Brazila kada je u kaotičnoj utrci završio drugi i time izborio svoje prvo postolje u karijeri.

Red Bullova pogreška

Sada je pak stigla pobjeda, prva u karijeri i to u bolidu Red Bullove filijale. Naime, tijekom ljetne pauze u prošloj sezoni čelni ljudi austrijske momčadi odlučili su zamijeniti Gaslyja s Alexanderom Albonom - Francuz je poslan "na kaljenje" u Alpha Tauri, a Tajlanđanin je dobio priliku voziti u bržem bolidu, u istoj momčadi s Verstappenom.

Iz ove perspektive, može se reći da su šef Red Bullove momčadi Christian Horner i ekipa (zasad) pogriješili, jer Albon ne postiže onakve rezultate koji su se očekivali dok Gasly izvlači maksimum iz objektivno dosta sporijeg bolida.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider