Automoto
SPORTOVI
Automoto
sad svi misle drukčije

Nesreća koja je šokirala F1 svijet: Grosjean priznao kako mu je život spasila inovacija kojoj se žestoko protivio

Svijet Formule 1 i dalje je pod dojmom velike nesreće u Bahreinu.

Francuski vozač Romain Grosjean imao je stravičnu nesreću ove nedjelje na Velikoj nagradi Bahreina. Njegov bolid udario je ogradu pri 225 kilometara na sat, prepolovio se i zapalio. Sve je to izgledalo šokantno, naročito zbog toga što je Grosjean bio u onoj polovici bolida koja je gorjela.

Uspio je brzo iskočiti što mu je spasilo život. Prošao je s lakšim opeklinama po rukama, a u bolnici se videosnimkom obratio fanovima te priznao:

''Pozdrav svima, samo bih htio reći da sam dobro. Skoro pa dobro. Hvala vam svima na porukama. Bio sam protiv 'haloa' prije nekoliko godina, ali mislim da je to najbolja stvar koju smo uveli u Formulu 1 i bez toga ne bih sad bio mogao pričati s vama. Hvala medicinskom osoblju na stazi, u bolnici i nadam se da ću vam uskoro i sam moći pisati kako mi ide.''

Njegov život nije bio ugrožen zbog treninga u kojem su piloti Formule 1 vježbali iskakanje iz gorućih bolida. Srećom za njega, u šokantnom sudaru nije stradao pa je bijeg bio moguć. A jedan od razloga zašto nije stradao je i spomenuti ''Halo''.

Radi se o zaštiti od titana koju je Formula 1 uvela 2018. godine. Ona stoji ispred glave vozača te dodatno štiti najmanje štićeni dio tijela u bolidu. Vozačima se to nije sviđalo jer im je zaštita zaklanjala pogled, dok je navijačima bila ružna, ali radi se o inovaciji koja spašava živote.

Charles Leclerc je bio jedan od onih koji je brzo shvatio značenje ove zaštite kada ga je pogodio leteći bolid Fernanda Alonsa. Nakon tog incidenta pomalo su svi počeli mijenjati mišljenje o ''halo'' zaštiti, a i ova je nesreća u Bahreinu potvrdila ispravnost odluke iz 2018. godine.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider