Automoto
SPORTOVI
Automoto
Dakle, sasvim realno

Bomba iz Formule 1: Posebna klauzula u ugovoru mladog asa otvara mnoga pitanja

Deveta utrka sezone Formule 1 je ispred nas, Velika nagrada Austrije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ove nedjelje se u Spielbergu vozi Velika nagrada Austrije, deveta utrka sezone Formule 1.

Uoči utrkivanja u srcu Štajerske, ključno je pitanje može li Valtteri Bottas spasiti ovu sezonu i barem donekle zaustaviti Lewisa Hamiltona.

To je glavni upitnik glede nadmetanja vezanih uz 2019., a u međuvremenu se pojavio još jedan, puno intrigantniji za daljnju budućnost Formule 1.

Procurila je informacija o čudnoj klauzuli koju Max Verstappen ima u svom ugovoru s Red Bullom. Mladi Nizozemac, koji će ove jeseni proslaviti tek 22. rođendan, a vozi svoju već petu sezonu u Formuli 1, ima mogućnost pregovaranja s drugim momčadima ukoliko zaključno s Velikom nagradom Mađarske ne ostvari pobjedu u 2019. godini.

Max je odigrao lukavo

Taj ugovor je potpisan krajem prošle sezone, u studenom 2018., s rokom trajanja od dvije godine. Dakle, za ovu i iduću sezonu. Međutim, u ugovor je uvrštena klauzula zato jer je i sam Verstappen bio nesiguran kako će funkcionirati Red Bull na pogon Hondinih.

Pokazalo se da je njegova bojazan bila opravdana, jer ni u jednoj od dosadašnjih osam utrka Red Bull nije ni blizu pobjede, a samo se dvaput plasirao na pobjedničko postolje, u Australiji i Španjolskoj, i to jasno, više na račun Verstappenova vozačkog talenta nego na temelju same konkurentnosti bolida.

S Mercedesom oni ne mogu stati u istu rečenicu, a bolji bolid ima i Ferrari, naročito na ravnijim dijelovima staze, pa je nekako teško očekivati da bi Verstappen se mogao umiješati u borbu za pobjedu u preostale četiri utrke prije nego li spomenuta klauzula stupi na snagu.

Zašto je uopće Red Bull pristao na takvu klauzulu?

Samo postojanje te klauzule, osim dvojbenosti ispravnosti te odluke iz perspektive Red Bulla, otvara i neka druga pitanja, vezana uz ono što možemo očekivati iduće godine.

Ako Verstappen ovog ljeta krene u pregovore s drugim momčadima, jasno je da kao vozač koji je izrazito brz i drzak (u pozitivnom smislu) i ima trenutno najveću vojsku fanova u Formuli 1, neće ići u slabiju već samo u jaču ekipu. A takve su dvije: Mercedes i Ferrari.

Što se Mercedesa tiče, ugovor za iduću sezonu ima samo Lewis Hamilton, dok će se o budućnosti Valtterija Bottasa tek donijeti odluka.

Čeka se Vettelova odluka

U Ferrariju su ugovorom vezani i Sebastian Vettel i Charles Leclerc, ali uz jednu jako bitnu napomenu: Nijemac se ne osjeća sretno u talijanskoj momčadi, evo teče već i peta sezona u kojoj neće uspjeti donijeti toliko željeni naslov prvaka Ferrariju, a brojni ugledni mediji koji pomno prate F1 realnom drže mogućnost da Vettel nakon ove sezone uzme određeni time-out kako bi više vremena provodio sa suprugom i njihovim kćerkama.

Kod Vettela se sad nagomilala velika frustriranost, a "šlag na tortu" su ovosezonski rezultati. U sezoni uoči koje se najavljivalo da je Ferrari napokon spreman za naslov, Ferrari zaostaje više nego ikad prijašnjih godina.

Bude li se Vettel odlučio povući, onda i nismo daleko od tandema Verstappen-Leclerc u Ferrariju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider