Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Prijete sankcije

Teške optužbe na račun Rusije: 'Šokantan i nepredvidiv napad'

U izvještaju WADA-e se tvrdi kako su laboratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše i prikrivali njihove uzorke urina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) poručila je kako postoji osnovana sumnja da je ruska vlada umiješana u doping svojih sportaša.

Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, napisao je kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

U izvještaju se tvrdi kako su laboratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše i prikrivali njihove uzorke urina.

"Ovaj sustav povlačenja pozitivnih uzoraka pokrenut je 2011. godine i trajao je do kolovoza 2015. godine. Od njega su imali koristi mnogi ruski sportaši u zimskim i ljetnim olimpijskim sportovima čija su se natjecanja održavala u Rusiji", stoji u izvještaju. McLaren je poručio kako je 'apsolutno siguran' u nalaze izvještaja koji bi mogao dovesti do suspenzije Rusije na OI u Rio de Janeiru idućeg mjeseca.

Bivši direktor ruskog antiodopinškog laboratorija Grigorij Rodčenkov u svibnju je otkrio kako je dobio zahtjev od ruskih vlasti da sustavno prikriva tragove dopinga kod ruskih sportaša. Prema njegovim navodima niz ruskih sportaša je koristio doping u Sočiju, a njih 15 je na Igrama osvojilo medalje.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach ostao je šokiran WAD-inim izvještajem.

"Rezultati ovog izvještaja predstavljaju šokantan i nepredvidiv napad na integritet sporta i olimpijskih igara," kazao je Bach najavivši kako će MOO pažljivo proučiti izvještaj i donijeti odluku.

"MOO neće prezati od donošenja najtežih sankcija protiv pojedinaca ili organizacija," najavio je Bach.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider