Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Flyersi se vraćaju

San Jose izbacio Kingse, Minnesota se spasila

Paralelno s onim u NBA ligi, zahuktava se i doigravanje u NHL-u.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hokejaši San Jose Sharksa druga su momčad koja je izborila plasman u drugi krug doigravanja u NHL-u ove sezone, a prva u Zapadnoj konferenciji, oni su sa 4-1 u pobjedama izbacili Los Angeles Kingse zahvaljujući 6-3 pobjedi na gostovanju u petoj utakmici. Prije Sharksa plasman u drugi krug dan ranije izborili su igrači Tampa Bay Lightninga koji su na Istoku izbacili Detroit Red Wingse sa 4-1.

Sharksi su se tako "osvetili" Kingsima za ispadanje otprije dvije godine kada su ispustili vodstvo od 3-0 u pobjedama u seriji na četiri pobjede, a potom su Kingsi uspjeli osvojiti i naslov prvaka.

Ove godine Sharski nisu dopustili Kingsima povratak u seriju odigravši odličnu napadačku utakmicu, a iskoristili su i vrlo loš dan inače sjajnog vratara Kingsa Jonathana Quicka. San Jose je poveo sa 3-0 golovima Joonasa Donskoija (1:08), Chrisa Tierneyja (11:21) i Matta Nieta (24:05), no uslijedio je uraganski povratak Los Angelesa koji je prije završetka druge trećine uspio poravnati na 3-3 preko Anžea Kopitara (27:44), Jeffa Cartera (31:26) i Krisa Versteega (36:36). Ipak, u posljednjih 20 minuta Sharski su se uspjeli sabrati, ponovno ih je u vodstvo doveo Donskoi (43:58) i to udarcem kojega je Quick morao obraniti. Joe Pavelski (52:24) je sredinom posljednjeg perioda povisio na 5-3 i praktički riješio pitanje pobjednika, da bi konačni rezultat postavio Melker Karlsson (59:38) pogotkom u praznu mrežu.

San Jose će u drugom krugu igrati protiv pobjednika duela između Anaheim Ducksa i Nashville Predatorsa, a u toj je seriji omjer u pobjedama trenutačno 2-2.

Ništa od 'metle' Capitalsa

Philadelphia Flyersi uspjeli su po drugi put zaredom svladati najbolju momčad iz ligaškog dijela sezone Washington Capitalse, te smanjiti zaostatak u pobjedama na 2-3. U petak su Flyersi slavili u Washingtonu sa 2-0, a apsolutni junak bio je njihov vratar Michal Neuvirth sa čak 44 obrane. Neuvirth je bivši vratar Washingtona i očito je imao izniman motiv dokazati se u Verizon Centeru. Flyersi su poveli uz veliku dozu sreće sredinom druge trećine kada se udarac Ryana Whitea (27:52) odbio od klizaljke braniča Capsa Taylora Chorneyja i završio u mreži. Neuvirth je nizom bravuroznih obrana čuvao minimalnu prednost sve dok Chris VandeVelde (59:29) pola minute prije isteka vremena nije pogodio prazan gol domaćih za konačnih 2-0. Nevjerojatno zvuči omjer udaraca na kraju utakmice, Washington ih je imao 44, a nije postigao niti jedan gol, dok je Philadelphia postigla dva gola iz samo 11 udaraca.

Philadelphia, koja je na putu ka velikom finalu 2010. godine preokrenula zaostatak od 0-3 u pobjedama protiv Boston Bruinsa, a sada je na pola puta da to ponovi i ove godine protiv Washingtona. Priliku za poravnanje na 3-3 u pobjedama imat će u nedjelju na svom ledu, a ukoliko se to dogodi sedma utakmica igrat će se u Washingtonu u srijedu.

Minnesota može izboriti majstoricu

Ispadanja u petak spasili su se i igrači Minnesota Wilda koji su u produžetku kao gosti svladali prve nositelje Zapadne konferencije Dallas Starse sa 5-4 i tako smanjili omjer u pobjedama na 2-3. Gosti su sjajno otvorili utakmicu i poveli sa 2-0 pogocima Mikaela Granlunda (3:32) i Jordana Schroedera (5:16). Domaće je u igru vratio Johnny Oduya (17:18), da bi kapetan Jamie Benn (41:00) nakon točno minute igre u trećoj trećini poravnao na 2-2.

Ipak, samo 50 sekundi potom Wild je stigao do novog vodstva zahvaljujući solo-prodoru Nine Niederreitera (41:50). Starsi su uspjeli preokrenuti rezultat u svoju korist s dva gola u razmaku od samo 28 sekundi u devetoj minuti treće trećine preko Jasona Spezze (48:28) i Alexa Goligoskog (48:56), te je izgledalo kako će dovršiti posao. No, kapetan Minnesote Mikko Koivu (56:51, 64:55) imao je druge planove, on je prvo 3:09 minuta prije isteka vremena zabio za 4-4, da bi nakon 4:55 minuta igre u produžetku pogodio i za pobjedu, te produžetak sezone svog sastava.

Šesta utakmica ovih suparnika igrat će se u nedjelju u Saint Paulu, a u slučaju pobjede Wilda, odlučujući sedmi dvoboj na programu je u utorak u Dallasu.

Važna gostujuća pobjeda Islandersa

Izuzetno važnu gostujuću pobjedu od 2-1 u utakmici koja je trajala gotovo 100 minuta čiste igre u petak ostvarili su New York Islandersi koji su poveli protiv Florida Panthersa sa 3-2. Panthersi i Islandersi su nakon prve četiri utakmice bili poravnati na 2-2 u pobjedama, te su oba sastava znala kolika je važnost petog dvoboja. Sjajni su bili vratari na obje strane, pa su u osnovnih 60 minuta postignuta tek dva gola, goste je u vodstvo doveo Frans Nielsen (13:31), a za domaće je poravnao Aleksander Barkov (41:59).

No, Barkov se iz junaka prometnuo u tragičara, jer u osmoj minuti prvog produžetka nije iskoristio kazneni udarac, odnosno Michael Greiss se istaknuo još jednom velikom obranom, da bi pobjednički pogodak za Islanderse postigao "rookie" branič Alan Quine nakon točno 16 minuta igre u drugom produžetku. Quine, kojemu je ovo bila ukupno sedma utakmica u NHL-u u karijeri, uputio je snažan udarac u situaciji kada je njegova momčad imala igrača više na ledu i "probio" Roberta Luonga na vratima Panthersa za veliko slavlje. Ukupno je tijekom utakmice upućeno čak 90 udaraca u okvir gola, a postignuta su samo tri pogotka, Greiss je obranio čak 47 udaraca domaćih, a Luongo 40 pokušaja gostiju.

Islandersi će ovu pobjedu pokušati kapitalizirati u nedjelju kada na svom ledu imaju priliku riješiti seriju u svoju korist, dok će Panthersi pokušati gostujućom pobjedom izboriti sedmu utakmicu na svom ledu u utorak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider