Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Sve na jednom mjestu

Hrvatska je 2018. domaćin rukometnog Eura: Evo što zasad znamo o tome

Novo veliko natjecanje je za godinu dana, a igrat će se u četiri hrvatska grada.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je nakon dvije "sportske tragedije" ostala bez medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Jedan sedmerac dijelio je naše rukometaše od finala, a u utakmici za treće mjesto prokockana je ogromna prednost od osam golova. U nadolazećim danima i tjednima bit će vremena za analize i povlačenje određenih poteza, a nakon toga se hrvatski rukomet (na nacionalnoj razini) okreće onome što nas čeka za godinu dana.

Europsko rukometno prvenstvo 2018. igra se u našoj domovini, a organizaciju nam je EHF dodijelio prije više od dvije godine, nakon što je Hrvatska bila jedini kandidat.

Prvenstvo će trajati od 12. do 28. siječnja 2018., a gradovi domaćini bit će Poreč, Split, Varaždin i Zagreb.

Format natjecanja je isti kao i na prošlogodišnjem EP-u u Poljskoj - ukupno 16 reprezentacija bit će raspoređeno u četiri skupine. Četvrtoplasirani iz svake grupe nakon tri kola otpada, a prva, druga i treća reprezentacija odlaze u drugi krug u kojem se formiraju dvije nove skupine koje će se igrati u Varaždinu i Zagrebu. Polufinale, utakmica za treće mjesto i finale će se igrati u Areni Zagreb.

Ždrijeb će se održati u lipnju, nakon što završe kvalifikacije koje Hrvatska kao domaćin nije morala igrati jer je samom dodjelom domaćinstva automatski osigurala nastup. Preostalih 15 sudionika dobit ćemo na način da će se iz svake od sedam kvalifikacijskih skupina po dvije najbolje reprezentacije plasirati, plus najbolji treći.

U svim su grupama odigrana dva od šest kola (treće i četvrto se igraju početkom svibnja, a peto i šesto sredinom lipnja).

U kvalifikacijama (zasad) nekoliko iznenađenja

U skupini 1 zasad sve ide u skladu s očekivanjima, Danska i Mađarska imaju po četiri boda dok će Nizozemci i Latvijci prve bodove hvatati u međusobnom srazu.

Rumunjska iznenađujuće vodi u skupini 2 sa četiri boda nakon što je prvo u gostima svladala Bjelorusiju, a potom i kod kuće Poljsku koja nema nijedan bod i u teškoj je poziciji. Srbija ostvaruje čudne rezultate, s pet razlike je u gostima dobila Poljsku pa onda doma izgubila od Bjelorusije s devet razlike.

U skupini 3 Španjolska će sigurno biti prva, a za drugo mjesto "potući" će se Austrija, Finska te Bosna i Hercegovina koja zasad jedina nema niti bod.

Prava ludnica je u skupini 4 gdje trenutno sve reprezentacije - Češka, Makedonija, Island i Ukrajina - imaju po dva boda (jedna pobjeda i jedan poraz).

Prodaja ulaznica već počela

Slovenija je u skupini 5 napravila mali kiks remijem u Portugalu u drugom kolu, ali to ih ne bi trebalo previše omesti u nastojanjima da se plasiraju na EP skupa s Njemačkom. Portugal i Švicarska teško će ih ugroziti...

U skupini 6 Švedska je vodeća sa četiri boda, Rusija ima dva jer je dvaput remizirala, sa Slovačkom i Crnom Gorom, koje imaju po jedan.

Aktualni svjetski prvaci Francuzi dobili su obje utakmice u prva dva kola skupine 7 u kojoj je Litva iznenađujuće svladala Norvešku. U trećem i četvrtom kolu čeka nas repriza finala Svjetskog prvenstva, dvostruki sraz Norveške i Francuske. Ukoliko Litvanci osvoje sva četiri boda protiv Belgije, imat će praktički osiguran plasman jer će šest bodova (vjerojatno) biti dovoljno da budu najbolji treći.

Dodajmo kako se ulaznice za Euro u Hrvatskoj već mogu kupiti u online prodaji, prodaja je započela 1. siječnja preko ulaznice.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider