Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Šokirale Tursku

Fantastičan uspjeh hrvatskog karatea: Djevojke u borbi za zlato!

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama u Istanbulu je po treći put izborila nastup u ekipnom finalu Europskog prvenstva u karateu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije dvije godine naše su karatistice u Budimpešti bile zlatne, godinu prije na Tenerifima srebrne, a nakon prošlogodišnje bronce u Tampereu hrvatska je selekcija u prigodi u subotu pobjedom protiv Rusije u finalu još jednom okititi se zlatnim odličjem.

Ivona Tubić, Azra Saleš, Ana Lenard i Ana-Marija Bujas Čelan u Istanbulu su to učinile na izuzetan način. U polufinalu su svladale Tursku 1-0, što se u ovom trenutku protiv reprezentacije domaćina činilo nemogućom misijom. Ivona Tubić remizirala je sa šesterostrukom osvajačicom medalja s europskih i svjetskih prvenstava Serap Ozcelik, završilo je 0-0. Bez bodova završio je i dvoboj Ane Lenard protiv Tube Yakan, koja je finalistica EP-a u kategoriji do 55kg. U odlučujućem susretu Azra Saleš trijumfirala je protiv Merve Coban, ostvarivši pobjedu od 5-0, ali s bodovima ostvarenima u dramatičnom završetku borbe. Saleš je povela 30 sekundi prije kraja, tri sekunde potom bila je neophodna provjera tv-snimke, jer je to zatražio turski izbornik, smatrajući da je Coban ostvarila bod za 1-1. Žalba nije usvojena, a do kraja Saleš je u potpunosti nadigrala suparnicu i veliko slavlje hrvatske reprezentacije u dvorani "Sinan Erdem" moglo je početi.

Osobito je upečatljiv ukupni dojam koji su naše djevojke ostvarile na putu do finala. U 1. kolu bile su slobodne, u nastavku bile su bolje od Engleske 2-0 (Saleš je ostvarila pobjedu 6-0 u prvom dvoboju, Tubić 4-0) i Makedoniju istim rezultatom (Saleš 1-0, Tubić 2-0). U ukupno sedam borbi suparnice hrvatskim djevojkama nisu osvojile ni bod, što je u karateu doista prava rijetkost. U sutrašnjem finalu koje počinje u 18 sati Ivona Tubić, Azra Saleš, Ana Lenard i Ana-Marija Bujas Čelan borit će se s Rusijom, koja je u polufinalu u dodatnoj borbi kapetana na kraju slavila protiv Crne Gore.

"Ja živim za ovu zemlju, uvijek se trudim da podignemo hrvatski barjak, nadam se da će ostati još dugi niz godina da se u karateu zbog sportskih rezultata diže hrvatska zastava", istaknula je ushićena kapetanica hrvatske reprezentacije Ana-Marija Bujas Čelan.

"Šokirana sam, ovoga puta pozitivno, nakon negativnog iskustva u Bremenu na prošlom SP-u. Izuzetan osjećaj ulaska u finale na takav način ovoga puta za mene je još veći nego ranije", naglasila je Azra Saleš koja je izborila odlučujuće polufinalne bodove.

Ana Lenard je istaknula kako snage neće nedostajati za dva velika finala koja u jednom danu za nju predstoje (ekipno borbe i pojedinačno u kategoriji do 61 kg).

"Hvala Bogu, zaboravila sam jučerašnji neuspješan dan u kategoriji, danas sam radila kako znam i to se pokazalo", potvrdila je također radosna Ivona Tubić nadajući se i uspješnom nastupu u završnom dvoboju s Rusijom.

I obje reprezentacije u katama stigle su nadomak odličja. Ženska vrsta (Vlatka Kiuk, Petra Krivičić, Mihaela Petrović) u 1. kolu bila je slobodna. U četvrtfinalu su izgubile od Turske 5-0 (Bozan, Kusmus, Sahin), ali su u repesažu maksimalnim rezultatom nadvisile Dansku u sastavu Bjerring, Dalgaard, Linck. U nedjeljnom susretu za broncu protivnik hrvatskoj reprezentaciji bit će Italija.

Uspješni su bili i kataši (Ivan Ermenc, Franjo Maškarin, Damjan Padovan), koje također očekuje dvoboj za broncu protiv Rusije. Nakon što su u 1. kolu također bili slobodni, porazili su Englesku s 5-0 (Gardiner, Karwacinski, Karwacinski), a u polufinalu očekivano izgubili od Italije s istim rezultatom (Busato, Iodice, Tocco).

Hrvatska muška selekcija u borbama natjecanje je završila u 2. kolu porazom od Njemačke sa 0-3 (Lučin 0-8, Živković 1-3, Ivan Kvesić 1-4).

Hrvatska je u Istanbulu ukupno izborila rekordnu borbu za čak devet medalja, od čega su tri finala i osigurana najmanje srebrna odličja.

Za naslov europskog prvaka borit će ženska reprezentacija u ekipnim borbama, Ana Lenard (-61 kg) i Maša Martinović (+68 kg).

U borbi za broncu su muška i ženska vrsta u ekipnim katama, Vlatka Kiuk u katama pojedinačno, te u borbama po kategorijama Danil Domdjoni (-67 kg), Jelena Kovačević (-55 kg) i Monika Berulec (-50 kg).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider