Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
upoznajte prave frajere

Ovi momci zaslužuju bolje uvjete: Hrvati koji su pokorili konkurenciju

Nakon Barakuda, Vatrenih, Kauboja svoje mjesto na svjetskoj sceni osigurali su i Hrvatski Vitezovi.

Aktualni osvajači Eurokupa, hrvatska reprezentacija australskog nogometa, na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Australiji pomela je konkurenciju Divizije II i sa svog prvog svjetskog nastupa vratila se sa zlatom. Nakon ovakvog uspjeha teško je zamisliti da mnogi niti ne znaju da ovaj sport postoji u Hrvatskoj.

Australski nogomet u Hrvatskoj nije pokrenuo Australac već Kolja Koračak, Hrvat koji ga je igrao za vrijeme studija u američkoj Arizoni. Vratio se, okupio skupinu entuzijasta oko sebe i pokrenuo još jednu veliku sportsku priču.

Od 2005. godine do danas osnovano je pet muških i dva ženska kluba. Najbolji igrači članovi su hrvatske reprezentacije koja se natječe od 2008. godine i do sada je na Europskom kupu osvojila 9 medalja (2 zlata, 2 srebra i 3 bronce).

Unatoč uspjesima koje nižu posljednjih godina veću pozornost javnosti i medija dobili su mjesec dana prije natjecanja kada su potražili pomoć za skupljanje sredstava za put u daleki Melbourne. Spasile su ih brojne donacije, posebno one australskih Hrvata. Neki problemi ostaju i nakon osvojenog prvenstva.

''Najveći problem nam je i dalje to što nemamo svoj teren, a posebno svlačionice da se dečki ne moraju kao sada presvlačiti na livadi. Samim time bismo mogli trenirati i mlađe igrače pa i djecu. Jer u ovom sportu je mnogo lakše ako se počne trenirati u mlađim danima'', kaže Josip Kravar, glavni trener i predsjednik Saveza australskog nogometa Hrvatske.

Zadovoljni uspjehom na ovom prvenstvu, okreću se pripremama za obranu naslova osvajača Eurokupa u francuskom Bordeauxu i nadaju se većem zanimanju i pozornosti javnosti, a i novim članovima.

U video prilozima pogledajte njihove dojmove nakon povratka sa SP-a u Australiji, a bili smo i na jednom njihovom treningu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider