Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Lobiji i interesi

SP pred vratima: Čudna promjena koja ide na ruku velikih i Francuzi bez Karabatića

Svjetsko prvenstvo u rukometu 2019. igra se od 10. do 27. siječnja u Danskoj i Njemačkoj.

Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. nam je pred vratima. Od 10. do 27. siječnja Danska i Njemačka zajednički su domaćini smotre najboljih svjetskih rukometaša, a upravo će te dvije reprezentacije i otvoriti ovo Svjetsko prvenstvo.

Njemačka će u četvrtak odmjeriti snage s Korejom, isti dan u večernjem terminu u Kopenhagenu će Danska igrati protiv Čilea, a onda od petka u akciju kreću i svi ostali, među kojima i hrvatska rukometna reprezentacija.

Prvi je ovo put da se Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. igra u dvije države, a čast da ga suorganiziraju pripala je Njemačkoj i Danskoj, državama koje su u rukometnom smislu velesile ne samo po moći na terenu već i izvan njega.

Ukinuta nokaut-faza

Upravo je taj dansko-njemački utjecaj bio od bitnog značaja da Međunarodna rukometna federacija (IHF) odluči promijeniti format natjecanja. Ukinuta je nokaut-faza, a ponovno je vraćena skupina u drugom krugu.

Prevedeno u brojke, to znači sljedeće: ponovno imamo 24 reprezentacije koje su raspoređene u četiri skupine sa po šest sudionika, ali za razliku od svjetskih prvenstava održanih 2013., 2015. i 2017. godine, kada su dalje išle po četiri najbolje reprezentacije koje bi onda od osmine finala pa do samog kraja igrale na jednu eliminacijsku utakmicu, sada će u drugi krug proći po tri reprezentacije iz svake skupine (križaju se A i B, C i D), prenijeti bodove osvojene u međusobnim susretima i tvoriti novu grupu, iz koje će onda po dvije bolje plasirane proći u polufinale.

IHF želi velikane u polufinalu

Ovakvim sistemom natjecanja, slažu se mnogi, IHF želi minimalizirati mogućnost da se neke od velikih rukometnih nacija relativno rano oproste od turnira. Jer, u jednoj utakmici sve je moguće, tu i oni koji kvalitetom ponešto zaostaju uz ludi dan svog vratara mogu naškoditi onim jačim reprezentacijama.

Baš to se dogodilo Njemačkoj i Danskoj na prošlom Svjetskom rukometnom prvenstvu, odigranom u Francuskoj prije dvije godine. Pregazili su konkurenciju u svojim skupinama, imali i jedni i drugi po pet pobjeda i kao prvi iz skupina izborili osminu finala, gdje su ih izbacile ekipe koje su svojim skupinama bile četvrtoplasirane – Katar je šokirao Njemačku, a Mađarska Dansku.

Logika IHF-a je jasna, oni žele što duže gledati što atraktivnije reprezentacije i igrače na turniru (jer time povećavaju svoju zaradu od marketinških prava i ulaznica), ali pitanje je koliko je takva politika pravedna i (ne)vođena sportskim motivima.

Hrvatska krajičkom oka gleda prema Berlinu

Ždrijeb je u skupinu A, koja će se igrati u Mercedes Benz Areni u Berlinu, Nijemcima za protivnike podario Koreju, Brazil, Rusiju, Francusku i Srbiju. Definitivno najjača skupina na ovom Svjetskom prvenstvu, u kojoj će se Nijemci i Francuzi "potući" za jedinicu i prenošenje maksimalna četiri boda.

Francuska je osvojila zlato na četiri od posljednjih pet svjetskih prvenstava, ali sada će prvi put nakon više od desetljeća nastupiti bez Nikole Karabatića i svi rukometni fanovi jedva čekaju da vide kako će to izgledati, naročito u okršaju s Njemačkom koja na svjetsku titulu čeka od 2007. godine, kada je bila domaćin.

Tko će u tom društvu biti treći, također ćemo s pozornošću pratiti jer se s tom skupinom križa skupina B, u kojoj je smještena Hrvatska. U Olympiahalle u Munchenu Kauboji će igrati protiv Islanda, Japana, Bahreina, Makedonije i Španjolske, koja je kao aktualni prvak Europe (osvojili zlato lani u Zagrebu) nominalno prvi favorit ovdje, ali naravno da će izabranici Line Červara pokušati pomrsiti im račune. Baš zbog toga što u drugom krugu čekaju Njemačka i Francuska, bit će krucijalno prenijeti što više bodova odnosno svaki izgubljeni bod, počevši već od utakmice Hrvatska  Island, skupo će se platiti.

Drugi dio ždrijeba donosi skandinavske obračune u Kopenhagenu i Herningu. Danska i Norveška su u skupini C (uz Austriju, Tunis, Čile i Saudijsku Arabiju), a Švedska u skupini D (uz Mađarsku, Katar, Argentinu, Egipat i Angolu).

Skandinavci će gotovo sigurno u polufinale, pitanje je jedino koja će od tri reprezentacije sa sjevera Europe ovdje izvisiti i ostati bez mjesta u Hamburgu (tamo će se igrati polufinalne utakmice).

Prvak čekira vizu za Tokio

Drugi krug traje od 19. do 23. siječnja, polufinala se igraju 25. siječnja, a sama završnica u danskom Herningu – utakmica za treće mjesto i finale u nedjelju 27. siječnja.

Onaj tko osvoji naslov svjetskog prvaka automatski će se kvalificirati za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Svi oni koji završe od drugog do sedmog mjesta osigurat će mjesto na jednom od triju kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre koji će se igrati na proljeće iduće godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider