Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bit će ludnica

Počela je olimpijska godina: Pogledajte sportski raspored 2020., siječanj nudi totalni show

Godina koja je iza nas obilovala je sportskim događanjima, ali ova koja je tek krenula će ju zasigurno nadmašiti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao i uvijek kad je u pitanju godina u kojoj se održavaju ljetne Olimpijske igre, fanovi sporta doći će na svoje.

Pred nama je izrazito sadržajnih 12 mjeseci, s pregršt sportskih događanja koja će se izmjenjivati kao na traci.

Već prvog vikenda 2020. slijedi novi skijaški spektakl na Sljemenu. U subotu 4. siječnja na programu je ženski, dan kasnije i muški slalom, a u obje te utrke Hrvatska će imati svoje adute.

Nikad sadržajniji siječanj

U ženskoj konkurenciji najviše se očekuje od Leone Popović koja je prije tri dana u austrijskom Lienzu osvojila prve slalomske bodove u karijeri, dok kod skijaša Hrvatska ima respektabilnu reprezentaciju, o čemu svjedoči podatak da se u ovoj sezoni već dvaput dogodilo da su trojica naših predstavnika završili u bodovima, s čime se ne može pohvaliti puno nacija.

Dok se još budu slijegali dojmovi od nastupa naših na Sljemenu, u akciju će krenuti rukometaši. Od 9. do 26. siječnja održava se Europsko prvenstvo, prvo u povijesti koje se igra u tri države (Austrija, Norveška, Švedska) i prvo na kojem sudjeluju 24 reprezentacije. Kauboji su smješteni u skupinu A u Grazu gdje će im protivnici biti Crna Gora (9. siječnja), Bjelorusija (11. siječnja) i Srbija (13. siječnja). Dvije najbolje reprezentacije odlaze u drugi krug koji će se igrati u Beču, a iz te novoformirane skupine (u kojoj će vjerojatno biti i Španjolci i Nijemci), dva prvoplasirana idu u polufinale.

Gotovo paralelno s rukometnim Eurom, u Budimpešti će se igrati i Europsko prvenstvo u vaterpolu. Ovo natjecanje počinje 14. i završava 26. siječnja, a Barakude su u grupi A i igrat će protiv Njemačke (14. siječnja), Crne Gore (16. siječnja) i Slovačke (18. siječnja). Pobjednik skupine ide izravno u četvrtfinale, a drugi i treći idu u razigravanje s onima iz skupine C u kojoj su domaćin Mađarska, Španjolska, Turska i Malta.

Usred rukometne i vaterpolske smotre, u nedjelju 19. siječnja u rano jutro, čeka nas veliki spektakl na UFC-u 246 u Las Vegasu. Nakon poraza od Khabiba Nurmagomedova i izbivanja dužeg od godinu dana, u oktogon se vraća kontroverzni Conor McGregor, kojeg će u povratničkom meču testirati Donald Cerrone. Cijeli taj event moći ćete gledati u izravnom prijenosu na GOL.hr-u.

Dan poslije ove dugo iščekivane borbe, u Melbourneu će započeti Australian Open, prvi Grand Slam turnir nove teniske sezone.

Neočekivano bogata veljača

Nikad ranije će startati drugi dio sezone HNL-a. Prvoligaško nogometno nadmetanje nastavlja se 31. siječnja, utakmicom Inter Zaprešić - Istra 1961, a potom prvog vikenda u veljači slijede i ostali susreti 20. kola.

Domaća nogometna zbivanja bit će u fokusu u toj prvoj polovici veljače, jer osim prvenstvenih izazova, uslijedit će rasplet i u Kupu, gdje Rijeka i Dinamo trebaju 5. veljače odraditi četvrtfinale, a potom će se 12. veljače igrati polufinala u kojima će pobjednik dvoboja Rijeka - Dinamo ugostiti Osijek, dok drugi par čine Slaven Belupo i Lokomotiva. Sve se igra na jednu utakmicu.

Liga prvaka sa svojom nokaut fazom nastavlja se 18. veljače, a dva dana potom i Europska liga.

Hrvatski košarkaši u veljači počinju kvalifikacije za EuroBasket 2021. Termini su opet takvi da izbornik Veljko Mršić neće moći računati na NBA igrače niti na one koji nastupaju u Euroligi. Uglavnom, Hrvatska 21. veljače dočekuje Švedsku, tri dana kasnije gostuje u Nizozemskoj. U skupini je još i Turska, a tri reprezentacije plasirat će se na EuroBasket. Valjda neće Hrvatska biti ta koja će završiti na posljednjoj poziciji i otpasti...

Na GOL.hr-u u veljači ćete moći gledati tri borilačka spektakla. UFC 247 u Houstonu 9. veljače donosi okršaj najvećeg MMA borca u povijesti organizacije, Jona Jonesa, protiv Dominicka Reyesa brani naslov UFC prvaka poluteške kategorije. Na UFC Fight Nightu 16. veljače u Rio Ranchu u New Mexicu Corey Anderson i Jan Blachowicz odradit će meč čiji će pobjednik vjerojatno biti idući izazivač prvaku poluteške kategorije - Jonu Jonesu ili Dominicku Reyesu. I za kraj: UFC Fight Night 24. veljače u novozelandskom Aucklandu event je na kojem će domaća uzdanica Dan Hooker ogledati se protiv Paula Feldera u lakoj kategoriji. Bit će to glavna borba večeri, a u sunaslovnoj će još jedan "domaći" dečko (Australac rođen na Novom Zelandu), Tyson Pedro, tražiti pobjedu protiv Viniciusa Moreire u poluteškoj kategoriji.

Vatreni s nestrpljenjem čekaju ožujak

U ožujku će nas najviše interesirati ono što se će se događati pri kraju mjeseca. Hrvatska nogometna reprezentacija će u sklopu priprema za Euro odigrati dvije prijateljske utakmice (termini, kao i protivnici su još uvijek nepoznati), a 31. siječnja ćemo saznati tko će, uz Englesku i Češku, biti preostali suparnik Vatrenima na Euru. Tog dana igrat će se finale play-offa Lige C i onaj tko trijumfira igrat će 23. lipnja u Glasgowu protiv Hrvatske u sklopu trećeg kola skupine D. Bit će to jedna od ove četiri reprezentacije: Škotska, Izrael, Norveška ili Srbija.

Travanj će, možda, biti presudan za naše rukometaše. Ukoliko Kauboji ne uspiju u siječnju na rukometnom Euru izboriti plasman na Olimpijske igre, popravni ispit imat će od 17. do 19. travnja kada će se igrati olimpijski kvalifikacijski turnir.

U svibnju nas čeka rasplet u domaćim prvenstvima i kupovima, s naglaskom na nogomet i finale Kupa 13. svibnja na Šubićevcu, a potom i posljednje kolo HNL-a koje će biti odigrano 17. svibnja.

Drugi Grand Slam turnir sezone, Roland Garros, započinje u nedjelju 24. svibnja.

Nogometni Euro i košarkaške kvalifikacije u lipnju

U lipnju će sva pozornost biti usmjerena prema Europskom nogometnom prvenstvu koje započinje utakmicom Turska - Italija (12. lipnja). Izabranici Zlatka Dalića odigrat će dvije prijateljske utakmice, jednu u Osijeku 1. ili 2. lipnja, te jednu u gostima kod Francuske, kao svojevrsnu reprizu finala Svjetskog prvenstva i generalnu probu za izazove na Euru. Hrvatska će 14. lipnja igrati protiv Engleske na Wembleyju, dok će drugi i treći susret u skupini D igrati u Glasgowu: 19. lipnja protiv Češke i 23. lipnja protiv reprezentacije koja će biti pobjednik Lige C.

Ako Vatreni, što se očekuje, prođu skupinu na Euru, u vrijeme dok se oni budu pripremali za ogled osmine finala, hrvatska košarkaška reprezentacija će u splitskoj Spaladium Areni na kvalifikacijskom turniru kročiti svoj put prema nastupu na Olimpijskim igrama. Brazil, čiji je izbornik Aco Petrović, Tunis, Njemačka, Rusija i Meksiko sudjeluju na kvalifikacijskom turniru i samo će najbolja od tih ekipa otići u Tokio.

Teniski sladokusci jedva će dočekati 29. lipnja i start najprestižnijeg turnira na svijetu - Wimbledona.

Na isti dan, u petak 24. srpnja, počinju nova sezona HNL-a i Olimpijske igre u Tokiju. Najveća svetkovina sporta trajat će do nedjelje 9. kolovoza, a bilo bi sjajno kad bi hrvatski sportaši uspjeli ponoviti berbu medalja iz Rio de Janeira, gdje je osvojeno 10 medalja, od čega je pet bilo zlatnih.

Prijenosi utakmica Lige nacija na Novoj TV i GOL.hr-u

U kolovozu će se sasvim zahuktati bitke i nastojanja hrvatskih klubova da se plasiraju u skupine nekog od UEFA-inih natjecanja. U ljeto 2020. u kvalifikacijama Lige prvaka i Europske lige bit će ukupno pet naših predstavnika, a vidjet ćemo dokud će dogurati.

Novo izdanje Lige nacija slijedi početkom rujna. Utakmice hrvatske reprezentacije, koja će i ovog puta igrati u najvišem rangu, moći ćete gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV i GOL.hr-u.

Netom poslije toga krenut će i Liga prvaka i Europska liga koja će se po posljednji put igrati u aktualnom izdanju (od 2021. će biti 32 umjesto dosadašnjih 48 klubova), kao i posljednji Grand Slam sezone, US Open.

Nabrojili smo samo dio onog što je na meniju sportske 2020. godine. Bit će tu još hrpa raznoraznih utakmica i natjecanja, a o svemu ćemo izvještavati na GOL.hr-u, kao što smo to činili i prošle i svih prijašnjih godina.

Čemu se najviše veselite u 2020.?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider