Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Uh, kako bi bilo dobro...

Lijepa vijest za Kauboje: Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u - Hrvatskoj?

Međunarodna rukometna federacija donijela je odluke o domaćinstvu rukometnih kvalifikacija za Olimpijske igre.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U predvečerje Europskog prvenstva koje se od 9. do 26. siječnja igra u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, Međunarodna rukometna federacija (IHF) odredila je domaćine kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre.

Turniri će se igrati na proljeće iduće godine, od 17. do 19. travnja i sa svakog će po dvije najbolje reprezentacije izboriti plasman na Olimpijske igre u Tokio.

Za domaćine su izabrani Francuska, Njemačka i Norveška, a u statusu rezerve je - Hrvatska.

Još osam slobodnih mjesta

Što to točno znači? Na Olimpijskim igrama u Tokiju natjecat će se ukupno 12 reprezentacija od kojih su četiri već poznate: Japan se automatski kvalificirao kao domaćin, Danska kao svjetski prvak, Argentina kao pobjednik Panameričkih igara i Bahrein kao pobjednik azijskog kvalifikacijskog turnira.

Još je osam slobodnih mjesta, a jedno od njih bit će poznato po završetku nadolazećeg Europskog prvenstva. Reprezentacija koja bude najbolja na Euru, ne računajući Dansku koja se već kvalificirala, također će izboriti izravni plasman u Tokio.

Dakle, ukoliko Danska uzme zlato, onda će vizu za Olimpijske igre čekirati finalist Europskog prvenstva. I tu dolazimo do toga zašto je ovo bitna vijest za Hrvatsku.

Naime, ako jedna od triju reprezentacija koje su određene za domaćine kvalifikacijskih turnira (Francuska, Njemačka, Norveška) osvoji naslov prvaka Europe (ili u finalu izgubi od Danske), onda se kvalifikacijski turnir neće igrati u toj državi već u Hrvatskoj koja će uskočiti kao prva rezerva.

Najkraći put bi bio osvojiti Euro

Hrvatska je već jednom bila domaćin tog kvalifikacijskog turnira. Bilo je to 2012. godine kada su Kauboji vizu za Olimpijske igre u Londonu izvadili u Varaždinu, pobijedivši reprezentacije Islanda, Japana i Čilea.

Ovog puta će konkurencija sigurno biti puno jača pa uopće ne bi bilo loše kada bi Duvnjak, Cindrić i društvo potvrdu plasmana u Tokio tražili u nekoj od hrvatskih dvorana, u atmosferi koja će nesumnjivo biti odlična.

A najbolje bi, naravno, bilo kad bi Hrvatska taj turnir preskočila na način da bi postala prvak Europe. No, to će biti vraški teško...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider