Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Oni su pravi hit

Autor najljepše priče hrvatskog rukometa za GOL.hr: "Reprezentacija se ne smije zadovoljavati šestim mjestom"

Uoči nastavka europske sezone porazgovarali smo s mladim stručnjakom o nedavnom Svjetskom prvenstvu i očekivanjima od onoga što slijedi.

Hrvoje Horvat sigurna je oklada za izbornika hrvatske rukometne reprezentacije. Sin legendarnog Hrvoja Horvata Cvebe predvodnik je novog vala mladih rukometnih stručnjaka, a svoj trenerski talent posljednje dvije i pol godine brusi u našičkom Nexeu.

Godinama je vodio Dubravu, gdje je ostvarivao zapažene rezultate, zatim je dobio priliku i u mlađim uzrasnim kategorijama Hrvatskog rukometnog saveza, da bi Nexe došao kao idući logičan korak na višu razinu.

A u Našicama Horvat ove sezone radi fantastičan posao. Proteklog su vikenda pobjedom nad slovačkim prvakom Tatran Prešovom osigurali plasman na Final Four SEHA lige, a u tom regionalnom natjecanju trenutačno su na prvoj poziciji, s jednakim brojem bodova i utakmicom više u odnosu na PPD Zagreb i Vardar.

Počinje EHF kup

Sad kad je čekirana karta za nastup na regionalnoj završnici, u Nexeu se u miru pripremaju za sljedeću veliku stvar: EHF kup. Eliminacijom grčkog Olympiakosa (pobijedili su ih u oba susreta) izborili su plasman u skupinu EHF kupa, gdje ih je ždrijeb svrstao skupa s njemačkim Hannoverom, mađarskom Tatabanyom i makedonskim Eurofarm Rabotnikom.

Nakon što su prošle godine napravili povijesni rezultat kluba plasmanom u četvrtfinale EHF kupa, sada je želja to ponoviti. Ovoga petka u prvom kolu gostuju kod Tatabanyje.

No prije klupskih tema s Horvatom smo prvo pretresli one recentne vezane uz reprezentaciju i Svjetsko prvenstvo održano u Njemačkoj i Danskoj.

"Šipić je ekstra klasa, bit će sve bolji i bolji"

Još za vrijeme svjetske smotre Nexe je dospio u prvi plan kao klub u kojem igra istinski hit među Kaubojima - Marin Šipić.

"Javnost se dosta iznenadila njegovim igrama, ali to je onaj dio javnosti koji rukomet ne prati redovito, nego samo u siječnju kad su velika natjecanja. On je ekstra klasa, bit će sve bolji i bolji, a kod nas u Nexeu napredovat će i njegov će status u reprezentaciji biti još i bolji kad suigrači shvate kakve ga sve vrijednosti krase. On je pivot koji ima ono nešto što malo koji kružni napadač ima."

Što je to "nešto"?

"Lovi loptu s obje ruke, agilan je, izuzetno snažan i uz to eksplozivan, a krasi ga odlična realizacija. Pravi moderni pivot."

Drugi vaš igrač koji je bio među Kaubojima na Svjetskom prvenstvu jest desno krilo Ivan Vida.

"Nakon one početne nervoze on je pokazao da može biti dostojna zamjena Zlatku Horvatu, koji je fantastično odigrao Svjetsko prvenstvo. On je također velika perspektiva i na tragu je Šipića, vrijedan i talentiran dečko."

"Da je Jaganjac bio na Svjetskom prvenstvu..."

Imao bi Nexe i tri reprezentativca na ovom Svjetskom prvenstvu da je izbornik Lino Červar pozvao Halila Jaganjca, lijevog vanjskoga koji je najveća nada hrvatskog rukometa i pravi bombarder s vanjskih pozicija.

"Halil se dokazao na Mediteranskim igrama, a nama je nedostajao šut, prodornost i energija koju on ima. Bili smo previše sterilni u napadu."

Iz stručnog stožera i HRS-a su plasirana objašnjenja kako Jaganjac nema dovoljno iskustva da bude u kadru, ali mnogi se pitaju kako to da je imao iskustva za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj prošle godine. Tada ga je Červar pozvao...

"A čujte, mislim da je Halil bio pozvan, da bismo sad o njemu pričali na isti način kao o Šipiću."

I bez poziva Jaganjcu, koji je bio na širem popisu pa otpao, Horvat je ponosan.

"To što smo imali tri reprezentativca govori da se u Nexeu radi dobro i ja sam uvjeren da će svi naši igrači kad jednog dana budu odlazili napustiti Našice kao bolji igrači nego kad su došli. Želimo razvijati igrače, tako raste i klub, a to pokazuju i rezultati."

"Predsjednik Ergović je motor Nexea"

Ova sezona u Nexeu protječe izvrsno.

"Klima u klubu jako je dobra, usmjereni smo na rezultat i pobjede, nema presinga, a ciljevi su najveći. Doći će i teži periodi, to je jasno, ali i tad moramo ostati čvrsti."

Za to što je okruženje u Nexeu idilično i što igrači imaju sve što im treba za kvalitetan radi, trener Horvat ističe zasluge jednog čovjeka.

"Predsjednik Josip Ergović. On je motor ovog kluba i bez njega ništa ne bi funkcioniralo. Imamo vrhunske uvjete, kvalitetnu i psihologinju i kondicijskog trenera i trenera vratara. Jednostavno je sve tako posloženo da ja komotno uskoro mogu otići na more, haha. Igrači su sjajni, ispunjavaju sve moje zamisli i izuzetno sam sretan kao trener."

Izvrsnim rezultatima promijenio se i imidž Nexea kao kluba.

"Sad možemo dovoditi igrače jačeg profila, što prije nije bio slučaj. I to je naša najveća snaga, sad je lakše privući neko jače ime u Nexe."

"Šesto mjesto nije neuspjeh, ali..."

Već se godinama Nexe približava PPD-u Zagreb, a ove su ih sezone konačno uspjeli i pobijediti. Bilo je to u prvom kolu SEHA lige, još na ljeto. Koji je krajnji domet Nexea?

"Idemo korak po korak, radimo svoju priču, da poboljšamo rad. Na zdravom smo putu, a dokud će nas to dovesti - vidjet ćemo."

Na koncu, razgovor smo završili s istom temom s kojom smo i započeli - reprezentacijom. Kako Horvat gleda na šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu?

"Sa šestim mjestom mi ne možemo i ne smijemo biti zadovoljni. Naravno, postoje ekipe koje su bolje od nas, ali mi na svako natjecanje moramo ići s vjerom da možemo osvojiti medalju. Tome trebamo težiti, da pucamo na medalju. Da se razumijemo, nitko ne može reći da je šesto mjesto neuspjeh, ali jednog dana kad posložimo sustav, onda će ponovno biti normalno da se redovito borimo za medalje."

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider