Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hitni sastanak

Žestoka reakcija Reala: Evo zašto Perez navija da Ronaldo ode i što sprema

Najavom odlaska iz Reala Cristiano Ronaldo izazvao je pomutnju na tržištu nogu.

„Odlučio sam, napuštam Real, nema povratka“, izjavio je Cristiano Ronaldo za portugalsku A Bolu i zatresao Madrid, Španjolsku i cijelu Europu.

Ronaldo je, dakle, izrijekom potvrdio ono što se u medijima spekuliralo. Nije iznenađenje što je to napravio putem portugalskih, a ne španjolskih medija. To se moglo i očekivati. Naime, Ronaldo nije zadovoljan tretmanom nekih španjolskih medija u svezi njegovih problema s poreznim vlastima.

Pritisak na Pereza

Čini se da iza cijele operacije stoji Jorge Mendes, moćni menadžer koji ima odlične veze u portugalskim medijima. Poruka je odaslana i čekaju se reakcije. Neki su mišljenja da je Ronaldova izjava klasični oblik pritiska na predsjednika Reala Florentina Pereza da još jače povuče svoje političke veze i zaštiti ga od poreznika, ali i da mu osigura novo povećanje plaće, jer će ga Messi po novom ugovoru s Barcelonom preskočiti za petnaestak milijuna eura.

Koji god razlozi bili, čini se da Ronaldo misli ozbiljno. Tomu je dokaz i posvemašnja pomutnja na tržištu nogu. Ronaldov odlazak iz Reala povlači za sobom puno toga i u bitnom mijenja situaciju u prijelaznom roku. Ako Ronaldo napusti Real, dogodit će se brojne rošade i promjene planova.

Real traži 180 milijuna eura

Real navodno za Ronalda traži 180 milijuna eura odštete, a Manchester United, Manchester City i PSG slove kao najveći kandidati. Marca piše da bi se u tom transferu ukupno moglo okrenuti 400 milijuna eura, kada se uključi i Ronaldova četverogodišnja plaća.

Tko se odluči dovesti Ronalda, sigurno će biti limitiran kod ostalih transfera. PSG najlošije stoji u pogledu financijskog fair-playa. Parižani nemaju previše prostora u budžetu; ako dovedu Ronalda, neće moći dovesti još jednu veliku zvijezdu. United i City stoje bolje po tom pitanju, ali i oni će morati prodavati da bi doveli Ronalda i još ponekog.

Osim toga, Ronaldov odlazak značit će i spuštanje rampe za neke igrače Reala. Alvaro Morata bio je na pragu odlaska, ali najnovije informacije iz Španjolske govore da je Perez sazvao hitan sastanak sa Zinedineom Zidaneom i stopirao sve izlazne transfere.

Bale dočekao šansu

Perez navodno nije previše zabrinut što se Ronaldo sprema dići sidro. Neki kažu da mu je potajno čak drago, jer odlazi u najboljem trenutku, kada je odigrao odličnu sezonu i maksimalno si povisio cijenu. Još prošlo ljeta Real za Ronalda ne bi mogao dobiti ni približno toliko kao sada, a Ronaldo je godinu stariji i više nije u cvijetu mladosti, prije bi se reklo da je u zalazu karijere. Zvuči kontradiktorno, ali je tako. Uostalom, Ronaldo podjednako sujetnom i taštom Perezu nikada do kraja nije legao.

Ne treba zaboraviti da Perez nije najzaslužniji što je Ronaldo prešao u Real. Taj posao zakapario je njegov prethodnik Ramon Calderon, koji je siječnju 2009. morao odstupiti s predsjedničke fotelje zbog skandala koji je izbio nakon što su ga neki mediji optužili da je namještao glasovanje kod izbora za predsjednika 2006., ali tada je jasno i glasno rekao da je već sve dogovorio s Ronaldom i da će Portugalac u ljetnom prijelaznom prijeći u Real tko god pobijedio na predsjedničkim izborima. Na izborima je pobijedio Perez i nekoliko dana kasnije Ronaldo je prešao u Real, dakle formalno u Perezovu mandatu, ali jasno je da zasluge pripadaju Calderonu.

Dakle, Ronaldo u biti nije Perezov „galacticos“, može se reći da ga je naslijedio od Calderona, a budući da je nadaleko poznata Perezova taština, to mu prilično smeta. Neki kažu da je to glavni razlog zašto je po svaku cijenu želio dovesti Garetha Balea i zašto je Velšanina toliko forsirao. Ronaldovim odlaskom Bale će konačno postati glavna zvijezda kluba i time će se poklopiti interesi.

Real ide po Mbappea

Najvažnije je što Perez sa 180 milijuna eura može štošta učiniti. Taj bi mu iznos bio dovoljan da značajno pomladi momčad i dovede Kyliana Mbappea i možda još jednog dobrog igrača. Ako Ronaldo ode, Mbappeu će se otvoriti mjesto u udarnoj momčadi i vjerojatno bi pristao doći. Perez je navodno odmah intenzivirao pregovore s Monacom i Mbappeom. Realu se otvaraju i brojne druge mogućnosti. Madriđani bi možda mogli krenuti po Dybalu i Aubameyanga, a možda čak i po Neymara. Kako god okrenuli, Real i Perez su u dobitnoj situaciji.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider