Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U pitanju su milijarde

UEFA prijeti izbacivanjem iz Lige prvaka: Igre iza kulisa, ovo svima odgovara!

Real i Bayern i dalje su najveći favoriti Lige prvaka prema prognozama najvećih kladionica, ali PSG je pretekao Barcelonu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Večeras počinje nova sezona Lige prvaka. Tko su glavni favoriti?
Jedna od najpoznatijih svjetskih kladionica William Hill najveće šanse daje branitelju naslovu i dvostrukom uzastopnom osvajaču Lige prvaka Real Madridu.

Britanska kladionica ovako je poredale favorite po koeficijentima: Real 4,5, Bayern 7,5, PSG 7,5, Barcelona 8, Manchester City 10, Manchester United 10, Chelsea 15, Juventus 15, Atletico Madrid 21, Liverpool 21...
Zanimljiva je ponuda koeficijenta za moguće finale: Barcelona – Real 13, Bayern – Real 13, PSG – Real 15, Bayern – Barcelona 17...
Dakle, William Hill u prve tri oklade „tipuje“ da će Real biti jedan od finalista. Okladu da će pobjednik doći iz Španjolske, britanska kladionica plaća s 2,62, iz Engleske 3,25, Njemačke 6,5, Francuske 7, Italije 10, Portugala 41, a iz svih ostalih država koje daju sudionike najelitnije klupskog natjecanja 15.

Španjolska dominacija

Dominacija Reala i Barcelone traje četiri uzastopne sezone, Real je osvojio tri, a Barcu jednu titulu prvaka Europe, tako da je logično da William Hill favorizira španjolskog pobjednika. Kad se sve zbroji i oduzme, najveći skok u odnosu na prošlu sezonu napravio je PSG, koji je sada treći favorit natjecanja, a prošle sezone nije bio ni među pet, no na samom vrhu nema promjena, Real i Bayern bili su i prošle sezone glavni favoriti, dok je Barcelona neznatno zaostajala, a sada je tek na četvrtom mjestu s bitnom većim koeficijentom u odnosu na Real.

Mogu li Parižani ili možda Englezi razbiti dominaciju velike trojke europskog nogometa – Reala, Barcelone i Bayerna? Ta tri kluba su osvajali Ligu prvaka u zadnjih pet sezona. U dvije od zadnjih pet sezona sva tri kluba igrala su u polufinalima, u dvije po dva, te samo prošle sezone jedan je dospio do polufinala (Real) i na kraju je osvojio Ligu prvaka.

Posljednjih godinu-dvije odnos moći na tržištu nogu polako se mijenja. Transferima Neymara i Kyliana Mbappea PSG je ovo ljeto pomrsio račune Barceloni i Realu. Nakon dugog vremena, Barcelona je izgubila igrača kojeg nije htjela i namjeravala prodati, barem su tako tvrdili čelnici katalonskog kluba.

PSG i Man. City razbijaju monopol tradicionalnih divova

Realu posljednjih godina još nitko nije uspio preoteti zvijezdu koju nije želio prodati, no Madriđani su izgubili neke bitke za igrače koje su željeli kupiti. Eklatantan je primjer Mbappea za kojeg je Real bio jako zagrijan, što u Madridu nisu krili, ali PSG je na kraju odnio pobjedu.

Real nije navikao na takve poraze, jer malo kad se događalo posljednjih dvadesetak godina da Real nije doveo igrača kojeg tako žarko želio, čak i ako su bili pod ugovorom s najvećim europskim rivalima, kao što je bio slučaj s Cristianom Ronaldom ili Kakom, a kamoli ako su radilo o igračima koji su nosili dresove klubova poput Monaca.

Rasplet priče s Neymarom i Mbappeom sugerira nam da su Real i Barca izgubili gotovo pa monopol na najveće zvijezde. Uz tradicionalne divove, pojavili su se neki novi igrači na tržištu koji razbijaju ustaljene sheme. Prije svih tu mislimo na PSG i Manchester City, čiji arapski vlasnici raspolažu s ogromnim kapitalom i ne libe se ulagati ogromna sredstva. Je li sve u skladu s propisima, odnosno financijskim fair-playom, pokazat će istraga UEFA-e, no nekako slutimo da od toga neće biti ništa.

UEFA prijeti teškim kaznama

UEFA  bombastično najavljuje ozbiljnu istragu i prijeti kaznama. Španjolski AS i L'equipe citiraju predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferin koji je navodno kazao da se neće libiti izbaciti iz Lige prvaka bilo koji klub pa i PSG ako se utvrde teže povrede propisa. Izjavu Čeferina prenijeli su brojni europski mediji, ali UEFA je kasnije demantirala te navode kazavši da istragu vodi Komisija za financije koja je neovisna te će tek na osnovi njezine istrage biti donijeti konačna odluka. Kako god, cijela priča o "strogoj istragi i kaznama" čini nam se da je samo konstrukcija za umirivanje javnosti, a da se iza kulisa igra neka sasvim druga igra.

Možda griješimo, ali sumnjamo da bi se PSG i Man. City upuštali u tako veliki posao i potrošnju a da nisu dobili mig sa strane da će na kraju sve biti OK. Čini se logičnim zaključiti kako UEFA-i, odnosno sponzorima i televizijskim kućama zapravo odgovora razbijanje monopola dvaju ili triju klubova, te uvjetno rečeno diversifikacija superzvijezda. Nije teško pogoditi zašto: za veću gledanost i u konačnici veću zaradu traži se veća neizvjesnost, jer Liga prvaka je posljednjih godina postala preizvjesna i stoga sve dosadnija.

Velika tržišta kao što je francusko i pariško trebaju najveće zvijezde kako bi se dodatno podigao publicitet i zaoštrila konkurencija s tradicionalnim divovima. Ulazak novih igrača u ozbiljnu igru svima će na kraju donijeti veći profit. To odgovara kompletnoj nogometnoj industriji, od sponzora svih vrsta do klubova i menadžera koji trguju s igračima i zarađuju ogromne iznose na postocima od transfera. I stoga pretpostavljamo da će teško biti težih kazni i suspenzija. No ipak ostavljamo mogućnost da će se to dogoditi. Vrijeme će pokazati.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider