Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Vruće" u Vinkovcima

U Osijeku se zakuhava sezona: Može li Hajduk zaprijetiti Dinamu?

Na otvorenju proljetnog dijela sezone Osijek dočekuje Dinamo...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Inter i Slaven u petak otvaraju proljetni dio sezone HNL-a, ali derbi kola igra se u subotu u Gradskom vrtu gdje se sastaju Osijek i Dinamo. Zagrepčani su uvjerljivo osvojili jesensku titulu, dok je Osijek zimsku stanku dočekao na trećem mjestu s velikih 14 bodova zaostatka za vodećim.

Dinamo je bez poraza u cijeloj sezoni, ima 12 bodova više od drugoplasiranog Hajduka, koji u nedjelju gostuju u Vinkovcima, te je prilično izvjesno da će vratiti naslov prvaka u Maksimir. Međutim, Modri imaju težak raspored na startu: Osijek u Gradskom vrtu, Hajduk na Maksimiru pa Rijeka na Rujevici. Stvarno nezgodno.

Dinamo jači nego jesenas

Iako je teško očekivati da bi Dinamo mogao ispustiti prvenstvo iz ruku, eventualan poraz Modrih na startu drugog dijela sezone mogao bi sezonu učiniti zanimljivijom. I to možda, jer, čini se da je Dinamo jači nego što je bio jesenas.

Modri su doveli ciljano pojačanje iz Rijeke, Marija Gavranovića, igrača kakav im je nasušno nedostajao. Iz Werdera je došao i bivši reprezentativac BiH-a Izet Hajrović koji ima ime, ali budući da se posljednje dvije-tri godine nije naigrao te da je bio teže ozlijeđen, teško je reći hoće li biti pojačanje.

Otišli su Sigali, Antolić i Henriquez, ali čini se da Dinamo za njih ima solidne zamjene i da neće toliko nedostajati koliko će vjerojatno dobiti s Gavranovićem i možda Hajrovićem. Kao najveći problem mogao bi se pokazati odlazak Argentinca Sigalija, jer stoperska linija Modrih čini se dosta tankom. Na prvu Lešković i Benković djeluju kao sasvim pristojan izbor, ali njih dvojica do sada su zajedno odigrala jednu i pol utakmicu.

Benkoviću problemi s ozljedama vise nad glavom već duže vrijeme, na zimskim priprema opet nije radio punom parom, propustio je neke prijateljske utakmice i pitanje je hoće li to ostaviti posljedice na njegovu formu?

Ako Dinamo ima određenih problema, što reći za Osijek koji na pripremama nije izgledao bajno, a nije ni doveo neko posebno pojačanje koje bismo mogli istaknuti. No prva utakmica na početku ili nastavku sezone uvijek sa sobom nosi veću dozu neizvjesnosti i punu torbu pitanja.

Hajduk odradio dobar zimski prijelazni rok

Nisu li u Dinamu prošle zime trubili na sav glas kako su pod Petevom odradili nikad bolje zimske pripreme, a onda su Modri u proljetnom dijelu sezone odigrali ispod svake kritike. Iako je uvijek bolje pobjeđivati nego gubiti, pripremne utakmice nikada nisu bile neko mjerilo. Tko je u kakvoj formi, reći će tek prvo kolo nastavka. Stoga je posve moguće da Osijek iznenadi Dinamo.

Nakon Dinama najbolji zimski prijelazni rok čini se da je odradio Hajduk. Bijelima je otišao iznimno važan ofenzivac Ante Erceg, ali došli su igrači koji bi se mogli pokazati ozbiljnim pojačanjima. U prvom redu tu mislimo na Miju Caktaša, koji nam se čini kao pojačanje kakvo je baš nedostajalo Hajduku, dok za Gyurcsa i Filipa ne bismo ništa prognozirali, iako imaju dobre reference, posebice Rumunj, ali nismo ih gledali i teško je bilo što reći.

Cibalia u velikim problemima

Hajduk stiže u Vinkovce kao veliki favorit i sve osim pobjede bilo bi veliko iznenađenje. Hajduku nikada nije bilo lako u Vinkovcima, ali to su neka prohujala vremena, kada je Cibalia po svim pitanja stajala znatno bolje nego danas. Nećemo reći ništa novo ako kažemo da Vinkovčani imaju velikih financijskih problema, loša financijska situacija traje već duže vrijeme, a informacije iz Vinkovaca govore da bi u najskorije vrijeme moglo doći do klimaksa krize.

Stari dugovi dolaze na naplatu, plaće kasne mjesecima, a spasonosne financijske injekcije nigdje na vidiku. Da je situacija alarmantna, govore i sve češće prosvjedi nezadovoljnih Ultrasa protiv rada Uprave. Jučer je održan krizni sastanak najvjernijih navijača Cibalije, vidjet ćemo kakvi su zaključci i što su pripremili možda već za utakmicu s Hajdukom.

Ako Hajduk pobijedi u Vinkovcima, a Dinamo, recimo, izgubi u Osijeku, u Splitu bi mogla nastati lagana euforija, a u takvoj atmosferi Bijelima bi mogla izrasti orlova krila. Splićani bi u 22. kolu s devet bodova zaostatka jamačno stigli na Maksimir s velikim očekivanjima. S eventualnom pobjedom u derbiju približili bi se Dinamu na šest bodova i tada bi u Dalmaciji nastala prava ludnica. To je scenarij koji sasvim sigurno priželjkuju na Poljudu. Teško će se ostvariti, ali nije nemoguće. Ako bi se dogodilo, prvenstvo bi postalo jako zanimljivo.

Osijek nakon Dinama dočekuje aktualnog prvaka Rijeku i ako upiše dvije pobjede, a Dinamo izgubi od Hajduka, možda bi se mogao uključiti u utrku za prvaka.

Rijeka slaže novu momčad

Najveća enigma je Rijeka, koja je rasprodala šampionsku momčad i slaže novu ekipu. Dovela je nekoliko novih igrača, među njima i jedno europski poznato ime, Valerija Božinova, nekoć veliku zvijezdu bugarskog nogometa. Božinov je već dugo izvan forme, karijera mu je zapravo na konopcima, pa je veliko pitanje što i koliko može. Neki će reći da je angažman Božinova više pokazatelj Rijekina očaja nego neke racionalne politike.

Najveće Rijekino pojačanje trebao bi biti Marin Leovac, koji se vraća iz PAOK-a na posudbu s mogućnošću otkupa na kraju sezone. Riječani u posljednje vrijeme emitiraju kontradiktorne signale. Prvo, Matjaž Kek poruči navijačima da ne prihvaća kako Rijeka kreće otpočetka, a onda čelnici kluba konstatiraju da je momčad u stvaranju i da od nje u ovom trenutku ne treba puno očekivati.

Rijeka na otvorenju ne bi trebala imati problema s praktički raspadnutom Istrom koja trenutačno ima puno većih briga od pripreme utakmice. Istra je u još težoj situaciji nego Cibalia što samo po sebi dovoljno govori. Što će biti s Istrom, hoće li naći novog vlasnika i zatvoriti dugovanja ili će biti izbačena iz lige, to u ovom trenutku još nije poznato. Stoga je logično zaključiti da će tek Osijek i potom Dinamo dati odgovor u kakvom je stanju Rijeka i može li u proljetnom dijelu sezone biti osjetno bolja nego jesenas.

Blato do koljena

U trenutačnoj konstelaciji snaga Inter, Lokomotiva i Slaven Belupo borit će se za pozicije između petog i sedmog mjesta, dok se posljednji Rudeš može nadati totalnom urušavanju Istre i(li) Cibalije, što bi mu donijelo mogućnost za ostanak u društvu najboljih. Početak proljetnog dijela sezona donijet će vječne probleme zbog loših travnjaka.

Nogometaše očekuje blato do koljena, a gledatelje prohladno, ali ne i prehladno vrijeme. Nadajmo se da će HNS održati obećanje i naljeto izgraditi moderne terene prvoligašima koji muku muče s financijama. Još se više nadamo da su se ljudi zaželjeli domaćeg nogometa i da će posjeta na tribinama biti barem solidna. Jasno je da ne treba očekivati neke spektakularne brojke, ali valjda tribine neće zjapiti prazne.




 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider