Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vječne ljestvice

Tko je tko u ligama 'petice': Barca daleko iza Reala, Chelsea i PSG 'patuljci'

Ovog vikenda igra se posljednje kolo u četiri od pet najjačih europskih liga...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Primeri, Premierligi, Bundesligi i Championnatu ovog vikenda na rasporedu je posljednje kolo dok će Talijani svoje prvenstvo zaključiti tek u nedjelju 31. svibnja.

Barcelona, Chelsea, Bayern, Juventus i PSG novi su prvaci, a to što su osigurali titule uoči same završnice prilika je da sumiramo stanje po broju titula u pet najjačih europskih liga.

Devet titula između Reala i Barce

Ukupno 23. naslov prvaka Španjolske Barcelona je potvrdila prošlotjednim trijumfom u Madridu protiv Atletica. Cijelu sezonu vodili su zanimljivu utrku Barca i Real da bi Rakitić i društvo bili bolji onda kad je to bilo najvažnije, u posljednja dva tjedna.

Katalonci smanjuju zaostatak, ali i dalje puno kaskaju za Realom koji je na 32 titule. Atletico Madrid je na 10 naslova, Athletic Bilbao na 8, a TOP 5 zaokružuje Valencia sa šest naslova, od čega dva u zadnjih 13 godina.

Ispred Chelseaja i Citya su: Everton, Aston Villa, Sunderland...

Prije dolaska Romana Abramoviča, u prvih 100 godina svog postojanja Chelsea je samo jednom (1955.) bio prvak, a onda je na pogon ruskih milijuna krenuo uzlet Bluesa koji su ove sezone pod vodstvom Josea Mourinha uzeli ukupno peti naslov prvaka Engleske.

I dalje su daleko od onih najboljih - Manchester United ima 20 titula, Liverpool 18, a Arsenal 13. Ispred Chelseaja su i Everton (9), Aston Villa (7) te Sunderland (6), ali ova tri kluba u zadnjih 20-ak godina variraju od sredine do dna tablice. Iza svih njih je Manchester City (4).

Bayern i Juventus bez konkurencije

Na putu do svog 25. naslova prvaka Njemačke Bayern je imao ne previše težak posao, najlakši od društva pet novopečenih šampiona. Bavarci su nogometni gospodari Njemačke, a zanimljivo je kako im prvi pratitelj nije Borussia Dortmund nego Nürnberg koji ima devet naslova, jednog više od Borussije, ali danas tavore u drugoj ligi i posljednji su put prvaci bili 1968.

Deset godina više čeka Schalke (7 titula), a dva velikana njemačkog nogometa, HSV i Stuttgart, u posljednjih 90 minuta ove sezone ulaze kao legitimni kandidati za ispadanje iako su šest odnosno pet puta bili prvaci.

Saint-Etienne već 34 godine s najviše naslova

Juventusu je najveća prijetnja za četvrti uzastopni i ukupno 31. Scudetto bila Roma koja je u jesenskom dijelu sezone odlično igrala, ali je onda popustila i trenutno se bori za Ligu prvaka. Inače, na vječnoj listi su poravnati Milan i Inter s 18 naslova prvaka, a poslije velikog trija i ispred rimskih klubova (Roma 3, Lazio 2), slijede oni koji su danas daleko od prve pozicije - Genoa je bila prvak 9, a Torino, Bologna i Pro Vercelli po 7 puta.

Iako 34 godine nisu bili prvaci, Saint-Etienne je i dalje klub koji ima najviše titula u Francuskoj, njih 10. Drugoplasirani Marseille ima jednu manje, treći je Nantes s 8, dok su Lyon i Monaco na 7. Od klubova čije je zlatno vrijeme davno prošlo treba spomenuti Reims (6 titula), Nice (4) i Sete (2). Aktualni prvak PSG je petim naslovom skočio na osmo mjesto.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider