Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Godine lova na 15. mjesto

Tjedan istine za hrvatske klubove: Kraj nadanja ili dolazak u raj

Nakon domaćih obveza vodeća četvorka HNL-a okreće se europskim izazovima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska četiri predstavnika u Europi (Rijeka, Hajduk, Dinamo, Osijek) odradili su za vikend uspješno svoje prvenstvene obveze i sad su sve pozornosti usmjerena prema ovotjednim europskim ispitima.

Iako smo tek zagazili u drugu polovicu kolovoza, od 55 država pod okriljem UEFA-e, samo šest ih se može pohvaliti s podatkom da su svi njihovi klubovi još aktivni u europskim klupskim natjecanjima. To su Španjolska, Engleska, Italija, Rusija, Portugal i - Hrvatska.

Primjerice, bez jednog kluba već su ostali Nijemci (Freiburg), Francuzi (Bordeaux), Turci (Galatasaray), a bez dva Belgijanci, Česi i Švicarci.

Pola HNL-a igralo bi u Europi

Činjenica da su sva četiri hrvatska kluba dogurali do play-offa odlična je spoznaja u svjetlu vječnih aspiracija na 15. mjesto UEFA-ine ljestvice nacionalnih koeficijenata koje donosi dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka i tri u kvalifikacijama za Europsku ligu. U prijevodu, pola klubova iz Hrvatski Telekom Prve lige natjecalo bi se u Europi što bi bila fantastična stvar.

No, koliko je HNL blizu odnosno daleko tome?

Trenutna utrka vodi se za ljeto 2019. godine, a Hrvatska je na 16. mjestu s koeficijentom 24.250. Ispred su Švicarci kojima su dva kluba već ispala (Luzern je ispao od Osijeka, Sion od litvanske Suduve), a tek neznatno ispred Švicarske Grčka i Češka te Austrija.

Razlika je (zasad) mala, ali...

Ta razlika uopće nije velika, ali problem je u tome što bi će se nakon ovog četvrtka vjerojatno i povećati jer nijedan od tri hrvatska kluba u play-offu Europske lige nema dobar rezultat uoči uzvratnih utakmica. Dinamovi izgledi i dalje su najveći, jer (unatoč jedva izvučenih 1:1 protiv Skenderbeua na Maksimiru) ima kudikamo lakšeg protivnika nego Osijek, a pogotovo Hajduk.

U najcrnjem scenariju moglo bi se dogoditi da jedini hrvatski klub u skupinama UEFA-inih natjecanjima bude Rijeka, i to u skupini Europske lige (ako ispadne od Olympiakosa u play-offu Lige prvaka). Tada bi na svoje došli svi ovi koji su na ljestvici iznad Hrvatske i imali bi šansu, ovisno o broju svojih klubova u skupinama, stvoriti lijepu zalihu bodova.

Puno je realniji "napad" na ljeto 2020.

Ako Dinamo uspije pobijediti u Albaniji te ili Hajduk protiv Evertona ili Osijek protiv Austrije Beč prirede senzaciju, onda bi priča o dva hrvatska kluba u kvalifikacijama Lige prvaka u sezoni 2019./2020. mogla imati sasvim realne obrise.

Ne bude li tako, ništa zato, jer izuzetno lijepa prilika otvara se za onu sljedeću godinu (2020.). Ljestvica nacionalnih koeficijenata temelji se na učinku klubova u proteklih pet sezona, a po pitanju lova na 15. mjesto za 2020. Hrvatska stoji odlično: s koeficijentom 19.875 smo 13. i o tome što će napraviti naši, ali i konkurencija u ovoj i idućoj sezoni ovisit će koliko će hrvatskih klubova, i s kakvim startnim pozicijama, igrati u Europi u ljeto 2020. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider