Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ne vjeruje ni on ni igraČI

TAKTIČKA ANALIZA Kako je Mourinho saznao da Conte nije Klopp

Nadajući se otkinuti bod još jednom rivalu Mourinho je naumio ponoviti recept protiv Liverpoola. Međutim, gadno je pogriješio previdjevši koliko se bolje Chelsea snalazi u sredini terena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči gostovanja kod Chelseaja, Mourinho se našao u nezgodnoj situaciji. U zadnjih pet ligaških susreta zabilježio po dva poraza i remija te samo jednu, već zaboravljenu pobjedu nad Leicesterom prije mjesec dana. Već u prošlom kolu na gostovanju kod Liverpoola Mourinho je prilično negativnom, ali na kraju efikasnom taktikom došao do boda i daha. Isto je pokušao ponoviti kod Conteovog Chelseaja i teško nastradao.

Baš kao i na Anfieldu, United se Chelseaju pokušao suprotstaviti s čak šest igrača u posljednjoj liniji. Glavni razlog za takvu igru Uniteda jest što Portugalac ne vjeruje da je njegova momčad u stanju doći do pobjede u otvorenoj utakmici. Sudeći po igri pojedinaca, čini se da ni igrači nisu pretjerano uvjereni kako s Mourinhom u ovom trenutku mogu protiv jačih suparnika.

Protiv Liverpoola šest igrača u zadnjoj liniji odlično je funkcioniralo. Usko postavljeni napadači Kloppove momčadi u formaciji 4-3-3 nisu imali podršku suigrača u sredini. Chelsea u sustavu 3-4-3 posve je anulirala Unitedov masivni blok.

Na gornjoj slici vidimo United (plavi dresovi) u fazi obrane. Krila Young i Rashford čuvaju Liverpoolove bekove. Liverpoolova krila Firmino i Mane su u sredini dok Henderson, Can i Coutinho također zauzimaju prostor u sredini terena. Da bi razumjeli zašto Liverpool nije uspio probiti United, a Chelsea jest, treba obratiti pažnju na igrače koji bi trebali pružiti podršku napadačima. Dakle Henderson, Can i Coutinho.

Gornja slika pak predočava isti defenzivni raspored Uniteda protiv Chelsea. Razlika u odnosu na Liverpool jest što se Azpilicueta iz defenzivne linije ubacuje u sredinu terena te uz Matića i Kantea donosi prevagu na sredini. Trokut Kante-Azpilicueta-Hazard na malom prostoru igraju protiv dvojice Unitedovih veznjaka dok je Fellaini "vezan" između Matića i Coste.

Premda je oba gola u prvom poluvremenu Conteova momčad zabila uz dosta sreće, tijekom gotovo cijelog poluvremena Chelsea je bio konkretniji u napadu upravo zbog brojčane premoći u središnjoj trećini terena. Mourinho tijekom odmora ubacuje Juana Matu umjesto Fellainija i prelazi na 4-4-2 kako bi se vratio u utakmicu. Međutim, način na koji želi zabiti je isti kao tijekom prvog dijela. Prebacivanje strane na Valenciju i centar šut prema drugoj vratnici koju čuva oniski Azpilicueta. Na žalost po navijače Uniteda, to nije prolazilo unatoč solidnim loptama desnog beka.

Premda je promijenio formaciju te se otvorio, u defenzivnoj fazi United je napravio vrlo malo promjena. Uz letargičnog Ibrahimovića i još goreg Pogbu United nije imao dovoljno raspoloženih igrača da zatvori sredinu terena te se situacije 3 na 2 iz prvog poluvremena i dalje ponavljaju na sredini terena.

Na gornjoj slici vidimo situaciju iz 62. minute. Hazard, Kante i Matić na malom prostoru imaju tek Matu i Herreru. Situacija kakve se na treningu vježbaju tisuću puta. Nakon četiri kratka dodavanja obojica igrača Uniteda naivno ispadaju iz igre i Hazard zabija za tri prema nula.

Ista situacija na lijevoj strani ponavlja se niti deset minuta kasnije. Kombinacija Kante-Azpilicueta-Hazard-Kante izbacuje dvojicu igrača Uniteda na malom prostoru i Kante povećava vodstvo. Premda se ovakve akcije u nedogled ponavljaju na treninzima, rijetko kada ih momčad može izvesti jednako efikasno i konzistentno na utakmici.

Ukratko, Mourinho je na Contea odlučio primijeniti uspješnu formulu iz Liverpoola, no sve mu je krenulo po zlu već u prvoj minuti. Dok je Liverpool imao problema s prilagodbom na šest igrača u obrani Uniteda, Chelseaju to nije bio nikakav problem. Prije svega zbog pogrešne procjene Mourinha. United nije znao zatvoriti vezni red Chelsea kojem su se priključivali Cahill i, posebno uspješno, Azpilicueta. Sve i da nije primio gol na početku, United bi teško izdržao premoć Chelsea na sredini terena.

Nakon teškog poraza ostaje vidjeti kako će United reagirati u sljedećoj utakmici kada ga u Liga kupu dočekuje gradski rival. Conte je pak preporodio Chelsea otkad je poslije teškog poraza od Arsenala promijenio formaciju i započeo igrati "svoju igru" s tri igrača u obrani. United mu je išao na ruku prepustivši sredinu terena, no Conteova momčad je nakon tri uzastopne pobjede u novoj formaciji zasigurno dobila potvrdu da trener zna što radi. Za razliku od Mourinhove.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider