Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uvreda za zdrav razum

Sramotni Soudani prošao nekažnjeno: Može igrati protiv Hajduka!

Dinamo je pobijedio Lokomotivu, a to nije novost baš kao ni činjenica da su suci pomogli Modrima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

El Arabi Hillel Soudani u 18. minuti utakmice Lokomotiva - Dinamo napravio je sramotan potez za koji nije kažnjen nikakvom javnom opomenom, a morao je dobiti crveni karton.

Najboljeg igrača Dinama s leđa je gurnuo kapetan Lokomotive Luka Capan, a nakon što je Alžirac pao na pod, ljutito je nogom udario Capana.

Sudac Tihomir Pejin bio je u neposrednoj blizini, dva metra od cijelog događaja, a umjesto crvenog kartona jedina "sankcija" koju je izrekao Soudaniju bilo je pokazivanje na natpis RESPECT kojeg suci imaju na rukavima svojih dresova.

Dogodilo se to prvi vodstvu Lokomotive od 1:0 pa bi Dinamo, da je ostao s igračem manje kao što je morao, bio prisiljen uložiti nešto veći napor da preokrene. Nekako nam se čini da bi Modri svladali Lokose i da im je sudac isključio ne jednog nego dvojicu igrača.

Ovo Soudanijevo udaranje nije toliko bitno zbog događanja u sinoćnjem dvoboju u Kranjčevićevoj nego zbog onog što slijedi, a to je derbi s Hajdukom iduće subote na Maksimiru (15:00). Soudani je u utakmicu s Lokomotivom ušao s dva žuta kartona i da mu je sudac Pejin pokazao makar i žuti za ovo udaranje Capana, Alžirac ne bi mogao igrati protiv Hajduka, a bio bi to golemi hendikep za Ivajla Peteva.

Nova sudačka pomoć Dinamu

Soudanijeve nogometne vještine su sjajne, nebrojeno je puta isključivo na svoju individualnu klasu izvukao Dinamo otkako je u ljeto 2013. došao iz Portugala. Posljednji put se to dogodilo prije tjedan dana u velikom okršaju s Rijekom na Rujevici kada je fantastičnim škaricama spriječio slavlje Riječana.

Dinamo cijelo proljeće očajnički pokušava uhvatiti Rijeku, pri čemu su im suci već značajno pomogli - poklonjenim penalom u utakmici s Cibalijom u Vinkovcima. Osječki arbitar Damir Batinić u posljednjoj minuti je dosudio nepostojeći penal nakon što je Soudani pao kao pokošen u šesnaestercu domaćih, Hodžić je to iskoristio i pogodio s bijele točke pa su se Modri u Zagreb umjesto s jednim vratili sa sva tri boda.

Što ako Soudani odluči derbi?

Sada je Tihomir Pejin svojom odlukom da amnestira Soudanija automatski povećao Dinamove šanse protiv Hajduka. Koliko god Splićani pružali ne baš dojmljive partije, činjenica je da je to derbi, jedna utakmica, 90 minuta tijekom kojih se svašta može dogoditu. Uostalom, kad je Dinamo imao i puno bolju momčad od ovosezonske mučio se s Hajdukom koji je znao odnijeti bod iz Maksimira. Takav razvoj događaja iduće subote mogao bi biti koban za Dinamove šampionske ambicije.

Odlični Alžirac bit će, kako stvari stoje, najveći adut Dinama i glavna prijetnja Hajduku u najvećoj utakmici hrvatskog nogometa i sporta općenito.

Na HNS-u je da pokaže dosljednost

Iako je Pejin poštedio Soudanija, teoretski, postoji još jedna mogućnost prema kojoj Alžirac može biti sankcioniran za svoj prljavi potez. Disciplinski sudac Saša Pavličić Bekić može ga kazniti na temelju TV-snimke, baš kao što je to znao napraviti njegov prethodnik Krešimir Vlajčević.

Vlajčević je tip koji je po svom odlasku s funkcije priznao da je, dok je obnašao dužnost disciplinskog suca, posudio novac od Dinama. Navodno, radilo se o iznosu od 140.000 kuna, iako je u cijeloj priči sasvim nebitno je li riječ o jednoj kuni ili o stotinama milijuna.

Dakle, 2010. je Vlajčević nakon pregledavanja TV-snimke kaznio tadašnjeg veznjaka Hajduka Anasa Sharbinija s dvije utakmice neigranja i 8.000 kuna zbog udaranja igrača Varaždina Marija Sačera. Sudac tog susreta, Ante Vučemilović Šimunović, dao je Sharbiniju žuti karton, a Vlajčević je procijenio kako je to nedostatna sankcija te je odrezao Sharbiniju dvije utakmice i 8.000 kuna.

Spomenuli smo kako u teoriji postoji mogućnost da i Soudani bude tako kažnjen. U praksi, poznavajući odnos snaga u Hrvatskom nogometnom savezu, teško je zamisliti da bi se nešto takvo moglo dogoditi. No, tko zna - možda disciplinsku sudac Pavličić Bekić ugodno iznenadi i odluči se na potez koji bi se, nakon što smo nebrojeno puta pogledali Soudanijevo udaranje, jedino mogao okarakterizirati kao - pravedan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider